ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΓΝΛ

«Η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας-πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης, την ώρα που στο ΓΝΛ και στο ΠΓΝΛ δεν λειτουργούν κλινικές, στα Κ.Υ του νομού η κατάσταση είναι προβληματική

OLYMPUS DIGITAL CAMERAενώ μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα και στα ιατρεία του ΠΕΔΥ».

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων την Παρασκευή στο πλαίσιο κινητοποίησης για την υγεία που πραγματοποιήθηκε στην πύλη του ΓΝΛ με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και με τη συμμετοχή των συνταξιουχικών σωματείων του νομού.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε σχετικό ψήφισμα στο διοικητή των Νοσοκομείων Κ. Καραμπάτσα, ο οποίος συμμεριζόμενος το δίκαιο των αιτημάτων αναφέρθηκε στην ανανέωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων, διαβεβαίωσε για την επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια και ξεκαθάρισε πως «η αξιολόγηση των πόρων και η αύξηση των κονδυλίων για την υγεία κρίνονται απαραίτητα».

«Στόχος μας παραμένει κανένας αποκλεισμένος από τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε ο κ. Καραμπάτσας που παρότρυνε τους συνομιλητές του σε καταγγελίες για τυχόν περιστατικά που θα υποπέσουν στην αντίληψή τους με τη χαρακτηριστική φράση «ελάτε κατευθείαν σε μένα και θα δείτε πόσα… εισιτήρια θα κόψουμε»!!

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε πορεία που κατέληξε στην Περιφέρεια όπου και επιδόθηκε ανάλογο ψήφισμα διαμαρτυρίας.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωθέντες αναφέρονται τα εξής:

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας και τα Συνταξιουχικά Σωματεία Ν. Λάρισας, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνων που εφάρμοζαν προηγούμενα οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της δημόσιας υγείας-πρόνοιας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, λόγω της συνεχούς περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης και της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που ακολουθείται.

Στα 2 νοσοκομεία του Νομού Λάρισας (Γ.Ν.Λ, Π.Π.Ν.Λ), όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα (μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε αναλώσιμα), οι υπόλοιπες δομές παροχής υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής περίθαλψης εγκαταλείπονται.

Τα βάρη φορτώνονται όλο και περισσότερο στους ασφαλισμένους, ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο κερδίζει όλο και περισσότερα από την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου υγειονομικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ως εκπρόσωποι των εργατοϋπαλλήλων και των συνταξιούχων, δεν αποδεχόμαστε αυτή την άθλια κατάσταση και διεκδικούμε σταθερά και επίμονα:

             Να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών.

             Καμία δημόσια υγειονομική και προνοιακή μονάδα χωρίς φάρμακα, τρόφιμα, αναλώσιμα  υλικά, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου κ.ά.

             Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.

             Να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συντήρηση και φροντίδα των χαμηλοσυνταξιούχων και μοναχικών ηλικιωμένων τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές.

             Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή του λαού στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, η συμμετοχή για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται. Πλήρη παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

             Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των κέντρων υγείας και των ιδρυμάτων πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

             Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών των νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.

             Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία, και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών.

             OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕνιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

             Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

             Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.

             Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

             Κοινωνικοποίηση των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και την ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης όλες οι υποδομές, μαζί με το προσωπικό των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες υγείας, που θέλουν.

             Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ, ΒΙΠΕ, ΤΕΙ).

             Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες νοσηλευτικού ιατρικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις.

             Να λειτουργήσουν όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Να ολοκληρωθεί η ΜΑΦ του ΓΝΛ. Να δημιουργηθεί δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα.

             Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές, με άτομα με ψυχικά-νοητικά προβλήματα.

             Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον επιχειρηματικό τομέα.

             Με βάση το Κέντρο Υγείας, να λειτουργεί σχολιατρική υπηρεσία που θα παρακολουθεί τους μαθητές, θα εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης, εμβολιασμούς, ζητήματα με μαθησιακές δυσκολίες, την ψυχική υγεία.

             Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

             Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των εδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ και τις μονάδες του ΠΕΔΥ στους χρόνιους πάσχοντες και τα ΑμΕΑ.

             Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις.

             Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

             Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Υπεράσπιση, επέκταση των ΒΑΕ με βάση τις νέες απαιτήσεις.

             Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ’ οίκον νοσηλεία», ώστε να καλύπτονται όλοι δωρεάν, ενταγμένα στην Π.Φ.Υ με χρηματοδότηση από το κράτος.

 

Τα Δ.Σ του ΕΚΝΛ και των Συνταξιουχικών Σωματείων Ν. Λάρισα

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ