Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

Τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη με τίτλο «Όρθιοι και μόνοι» παρακολούθησαν στο «Θεσσαλικό Θέατρο» πλήθος κόσμου.

Το αφιέρωμα, σ΄ έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, έγινε με αφορμή τα 10 Χρόνια από τον θάνατό του.

Ο Μανώλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη 10 Μαρτίου 1925 και έφυγε 23 Ιουνίου 2005 (80 ετών). Καταγόταν από το χωριό Ρούστικα Ρεθύμνης, όπου σώζεται το σπίτι του πατέρα του.

Στην Κατοχή συμμετείχε στην ΕΠΟΝ και είχε έντονη πολιτική δράση στο φοιτητικό κίνημα, φυλακίστηκε γι΄ αυτό και το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Βγήκε από τη φυλακή το 1951. Ήταν γιατρός με ειδικότητα ακτινολόγου.

KAST3Δημοσίευσε κείμενά του για πρώτη φορά στο περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα» (1942) και αργότερα στο φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα» (1944), του οποίου υπήρξε και αρχισυντάκτης για μία περίοδο. Ποιήματά του, καθώς και κριτικές δημοσιεύτηκαν αργότερα σε αρκετά περιοδικά. Την περίοδο 1959-1961 εξέδιδε το περιοδικό Κριτική, ενώ υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Δεκαοκτώ κειμένων» 1970, των «Νέων Κειμένων» και του περιοδικού «Η Συνέχεια» (1973).

Το 1986 του απονεμήθηκε το Βραβείο ποίησης για το έργο του «Τα ποιήματα» 1941-1971» και το 2002 το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας από τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, ενώ το 1997 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γρηγορίου έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματά του, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

Για τη ζωή και το έργο του Μανώλη Αναγνωστάκη μίλησε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Σαράτσης ενώ οι ηθοποιοί του «Θεσσαλικού Θεάτρου»: Αλέξανδρος Τσακίρης, Τζένη Σκαρλάτου, Πόπη Πελτεκοπούλου και ο Κώστας Τσιάνος απέδωσαν κείμενα και ποιήματα του.

Ακούστηκε παράλληλα ο Κύκλος τραγουδιών του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη «Μπαλάντες» σε ποίηση του Αναγνωστάκη.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Σπύρος Καβαλιεράτος (Κιθάρα-φωνή) η Μαριάννα Ζάχου (φωνή), ο Θέμης Βαγενάς (Βιολοντζέλο, κρουστά) και ο Βαγγέλης Τσιαπλές (Μπουζούκι).

Ρεπορτάζ – Φωτογράφιση: Δημήτρης Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ