ΞΕΣΗΚΏΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των αγροτών ήταν η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για ανάκτηση των ενισχύσεων του πακέτου Χατζηγάκη ύψους 340 εκ. ευρώ, με χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες που είχαν εισπράξει τότε τις ενισχύσεις.

Ηδη η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων ζητά συνάντηση με τον υπουργό κ. Β. Αποστόλου, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση θα γίνει με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Παράλληλα και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού που την Τετάρτη διοργανώνει συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πλατεία των Φαρσάλων, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους αγρότες σε ξεσηκωμό, τόσο για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και με την ανάκτηση των ενισχύσεων.

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του προέδρου του συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρ. Σιδερόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε τσαρλατάνο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα εξακολουθεί να εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο.

Η ΕΟΑΣΝΛ

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ αναφέρονται τα εξής.

«Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Φαρσάλων καλούν τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά με τα τρακτέρ τους στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων.

Από την Πέμπτη καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να βγουν μαζικά στον δρόμο  στα σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ που έχουν καθοριστεί και σε πλατείες στα χωριά.

Συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος σε Λάρισα, Φάρσαλα, Ελασσόνα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών γιατί μόνο με τέτοια συμμαχία μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και αποτελέσματα στους αγώνες μας.

Δίνουμε αγώνα επιβίωσης για μας και τις οικογένειες μας ενάντια στο τρίτο Μνημόνιο, τα αντιαγροτικά μέτρα που περιλαμβάνει όπως φορολογία από το πρώτο ευρώ στο 26% και 100% προκαταβολή, τριπλασιασμός εισφορών ΟΓΑ, αύξηση ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια στο 23%, ΕΝΦΙΑ, μείωση και κατάργηση του χρόνου της επιστροφής στα καύσιμα, αυξήσεις στο ρεύμα και τον ΕΛΓΑ, χαράτσια κ.α. Παλεύουμε να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ που μειώνει ως 50% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019 και έτσι ανοίγει τον δρόμο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτών και επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή που αυτά τα μέτρα μας ξεκληρίζουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες μας χρωστάνε εκατοντάδες εκατ. Ευρώ από προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων και ΦΠΑ. Αντί για αυτά με έκτακτη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης στην Βουλή ζητάνε από τους αγρότες να επιστρέψουν 320 εκ ευρώ από το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη. Χρήματα που είχαν δοθεί σε μια σειρά καλλιέργειες ως αποζημίωση από ζημιές που είχαν υποστεί από καιρικά φαινόμενα. Οι εισφορές αυτές που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις σε 725.000 αγρότες κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Αυτές τις παρακρατήσεις θα τις κάνει σε δόσεις η κυβέρνηση από τις ενισχύσεις που έχουν να λαμβάνουν οι αγρότες με πρώτη δόση παρακράτησης 45 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2016 και ως την αποπληρωμή του ποσού.

Εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι….

Οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας έχουμε ήδη ζητήσει άμεση συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να του θέσουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και να ικανοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο.

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου έχει οριστεί πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής Μπλόκων στον Παλαμά στις 12 το μεσημέρι για να αποφασιστεί η πορεία του αγώνα μας και να υπάρξει συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κανένας να μην μείνει απαθής. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Με την μαζική και μαχητική συμμετοχή μας και τον ενωμένο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε.

Όλοι στους δρόμους του αγώνα!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ