ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

«Ο κ. Σταθάκης, αρμόδιος υπουργός για τη διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης του εθνικού ζητήματος των κόκκινων δανείων, επιχειρήσεων και πολιτών, απαντώντας σε ερώτηση που συνυπέγραψα με άλλους συναδέρφους μου, δεσμεύεται τρόπον τινά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Σταθάκη, όπου οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς πως οι περιουσίες τους δεν θα περάσουν στα χέρια των “αρπακτικών”, τα οποία υποτίθεται πως θα πολεμούσε η κυβέρνηση της αριστεράς.

Οι αγρότες της χώρας, έχοντας ήδη γευτεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για την τάξη τους, μέσω του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τώρα αντιλαμβάνονται πως κινδυνεύουν να απωλέσουν και το σύνολο της περιουσίας τους.

Η ΝΔ με τον νέο της πρόεδρο θα καταθέσει σύντομα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και το πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής υπαίθρου, κάνοντας και πάλι τον αγρότη αφεντικό της περιουσίας και της ζωής του».

Με τη δήλωση αυτή σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη, σε ερώτηση που του έθεσαν βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος βουλευτής αναφορικά με τον «κίνδυνο ξεπουλήματος της Ελληνικής αγροτικής γης σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια (distress funds)».

Αναλυτικότερα, τα ερωτήματα των βουλευτών ζητούσαν απαντήσεις στο εάν θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ενυπόθηκα με γεωργικές εκτάσεις δάνεια των αγροτών, εάν θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών και τέλος κατά πόσον θα υπάρξουν μέτρα για να διασφαλιστεί η παραμονή των γεωργικών εκτάσεων σε Ελληνικά χέρια.

Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα ο Υπουργός αναφέρει ότι έως και τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 είναι προστατευμένα τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών – αγροτικά, καταναλωτικά, πρώτης κατοικίας, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου – αφού μετά από την παραπάνω ημερομηνία περνούν στην εποπτεία εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων. Μέχρι τότε θα εξεταστεί και η λειτουργία εφαρμοστικού πλαισίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διαπραγμάτευση.

Ακόμη, υποστηρίζει πως θεσπίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των εν λόγω εταιρειών εποπτείας, για την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ενώ όρισε ως στόχο της Κυβέρνησης την απομείωση  των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον εντοπισμό επιμέρους ομάδων με ανάγκη υψηλού δείκτη προστασίας, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού:

Με την ψήφιση του νόμου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» καθορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς με αμοιβαίο όφελος για τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες. Παράλληλα, θεσπίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων και η υποχρέωσή τους να τηρούν τον  Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χειροτερεύει η νομική ή πραγματική θέση του οφειλέτη μόνο λόγω της μεταβίβασης της οφειλής του ή της ανάθεσής της προς διαχείριση.

Εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Μέχρι τότε θα εξεταστεί η λειτουργία του εφαρμοστικού πλαισίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διαπραγμάτευση. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και για τις τράπεζες. Θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν επιμέρους ομάδες, με ανάγκη υψηλότατου δείκτη προστασίας, αλλά και τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ