ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τους πολύ ενισχυμένους βοριάδες και τις παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια. Πιο αναλυτικά:

Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 22/01/2016 μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 23/01/2016, εκτός από τα ορεινά και ημιορεινά, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική), των Σποράδων, της Εύβοιας, της Ανατολικής Θεσσαλίας (κυρίως Ανατολική Μαγνησία) και της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς, ωστόσο στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές εκτεθειμένες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν διαστήματα μεγαλύτερης έντασης.

Ενδεικτικά, αυξημένη πιθανότητα για πυκνότερες χιονοπτώσεις εμφανίζουν οι νομοί Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και η Εύβοια, όπου κατά τόπους θα υπάρξει χιονόστρωση.

Ειδικά για την Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με παροδικές και κατά κανόνα ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια, βορειοανατολικά και δυτικά τμήματα. Πυκνότερες θα είναι οι χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά ορεινά.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν σε νησιωτικές περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και των Βόρειων Κυκλάδων, ενώ στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα εκδηλωθεί χιονόνερο στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν κατακόρυφη πτώση και θα εκδηλωθεί παγετός που στα ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στα βόρεια ολικός.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι τη Δευτέρα 25/01/2016, ενώ κατά τη διάρκεια της Κυριακής ενδέχεται να υπάρξει νέα υποτροπή των χιονοπτώσεων.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

meteo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ