ΤΜΗΜΑ BACKGAMMON ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΡΙΤΖ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το backgammon είναι το γνωστό ανά το πανελλήνιο παιχνίδι «πόρτες» στο τάβλι, με μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το παραδοσιακό παιχνίδι, που προκύπτει από τη χρήση του «βίδου», ενός τρίτου ζαριού που χρησιμοποιείται από τους παίκτες για να πολλαπλασιάσουν την αξία του εκάστοτε παιχνιδιού, εάν εκτιμούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου τους.

TABLI2Αποτελεί τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή ταβλιού, και διεξάγονται τακτικά, πολυάριθμα επαμειβόμενα τουρνουά, με κορυφαίες, φυσικά, διοργανώσεις τα ετήσια Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, από τις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες. Παρά τη σχετικά μικρή αναγνωρισιμότητα του αθλήματος στη χώρα, οι ολοένα και πιο βελτιωμένοι Έλληνες παίκτες έχουν σημειώσει διεθνώς, πολυάριθμες επιτυχίες που μας κατατάσσουν επάξια στις κορυφαίες δυνάμεις του πλανήτη.

Στα 40 χρόνια ιστορίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η Ελλάδα έχει βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μόλις μία φορά, το 2008, όταν οι Γρούτσος, Κλείτσας και Κολώνιας είχαν πρωτεύσει στο ομαδικό. Έπρεπε να φτάσουμε στην 40η διοργάνωση του Παγκοσμίου, για να πανηγυρίσουμε ως ελληνικό backgammon τρεις (!!!) πρωτιές, οι οποίες μας έφεραν στην πρώτη θέση των διακρίσεων, μαζί με την Ιταλία, η οποία σημείωσε νίκες στο Doubles, το Πρωτάθλημα γυναικών και το ομαδικό. Δράστες της πρωτόγνωρης ελληνικής επέλασης στο Μόντε Κάρλο (40ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – καλοκαίρι 2015), ήταν οι Κώστας Μητρέλης και Κίμων Παπαχριστόπουλος, οι οποίοι σημείωσαν πολλαπλές διακρίσεις, σηκώνοντας τη σημαία μας ψηλά στην ετήσια γιορτή του παγκοσμίου backgammon.

Στην Ελλάδα το backgammon παιζόταν προ του 1940 και υπάρχουν για αυτό πολλές μαρτυρίες. Το γεγονός αποκτά μεγάλη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι ο βίδος καθιερώθηκε στη Νέα Υόρκη μόλις τη δεκαετία του 1920.  Σήμερα στη χώρα μας το άθλημα του Backgammon, καλλιεργούν τρία σωματεία. Ένα στην Αθήνα, ένα στην Καρδίτσα και το τμήμα που δημιούργησε ο όμιλος αγωνιστικού μπριτζ Λάρισας. Γίνονται προσπάθειες ώστε να αναγνωριστεί απ’ την πολιτεία ως άθλημα όπως συμβαίνει σ’ όλο σχεδόν τον κόσμο.

Ο Ομιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας λειτουργεί απ’ το 1998 καλλιεργώντας το άθλημα του μπριτζ κι έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο τόσο των αθλητών του όσο και σε διασυλλογικό επίπεδο. Δημιούργησε τμήμα Backgammon το 2015 κι ουσιαστικά τώρα – εκκρεμούσε η προμήθεια των απαραίτητων υλικών για τη διεξαγωγή αγώνων –  ξεκινάει την προσπάθειά του για τη διάδοση και καλλιέργεια του αθλήματος στην πόλη μας.

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ανοιχτή και σε μη μέλη του σωματείου κι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες γυναικών, ανδρών και παιδιών. Για όσους γνωρίζουν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν τάβλι, το Backgammon (Αγωνιστικό τάβλι) είναι μια πρόκληση. Οι κανόνες του παιχνιδιού μαθαίνονται μέσα σε 10 λεπτά της ώρας και μπορείτε να συμμετάσχετε πανεύκολα στις αγωνιστικές ημερίδες που θα διοργανώνονται.

Οι συναντήσεις γίνονται στο Μύλο του Παππά κάθε Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. (γίνονται προσπάθειες να διατίθεται η αίθουσα αγώνων 2 ώρες νωρίτερα). Σας περιμένουμε για να απολαύσουμε μαζί το αγωνιστικό τάβλι (Backgammon).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: oaml@hellasbridge.org ή με τον έφορο του τμήματος Backgammon, Κώστα Πέρπερα στο τηλέφωνο: 6946778368.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ