ΝΕΑ ΛΑΡΙΣΑ: ΝΑ ΒΓΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Την αναγκαιότητα άμεσης έκδοσης ψηφίσματος από το δ.σ. του δήμου Λαρισαίων με θέμα την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ζητούν οι σύμβουλοι της παράταξης “Νέα Λάρισα”, Ντ. Διαμάντος, Μ. Ξηρομερίτης και Κατ. Ζιαζιά – Σουφλιά, με αφορμή τα όσα ανέφερε

στην τελευταία συνάντηση με τον περιφερειάρχη και εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλίας ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης.

Το ψήφισμα που προτείνουν οι παραπάνω σύμβουλοι έχει ως εξής:

“Το ΔΣ Λάρισας εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης που αφορά την ερημοποίηση της Θεσσαλίας, και συνεκτιμώντας τις πολλαπλές Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό Περιβάλλον αλλά και την απαραίτητη στήριξη του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της Θεσσαλίας με τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα (σε ότι αφορά την ενέργεια και το νερό) που αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και διεξόδου για τη χώρα καθώς και την ενίσχυση της ενεργειακής θέσης της χώρας ζητάμε από την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα:

1) Να δρομολογηθούν άμεσα χωρίς «παρελκυστικές τακτικές» όλες οι διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθούν οι ενέργειες και εργασίες που υπολείπονται στα φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς ώστε, να λειτουργήσουν ως «Ενεργειακά έργα» με τους αντίστοιχους Υ/Η σταθμούς στις θέσεις Συκιάς/ Γλύστρας και Πευκόφυτου, αποδίδοντας σημαντική ηλεκτρική ισχύ ίση στο Ενεργειακό Εθνικό πεδίο.

Να υπογραφεί άμεσα η νέα «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» για το φράγμα της Μεσοχώρας. Έτσι, θα μπορέσουν να δρομολογηθούν και οι τελευταίες ενέργειες (μετεγκατάσταση οικισμού σε μόνιμες εγκαταστάσεις με όλα τα έργα υποδομής, αποζημίωση των κατοίκων, πλήρωση με νερό του φράγματος, έναρξη λειτουργίας του σταθμού παραγωγής Η/Υ ενέργειας) από τη ΔΕΗ (χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός).

2) Να υπάρξει ενιαία Κυβερνητική στάση στο ΣτΕ (24/2) στήριξης των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης δεδομένου ότι, οι απόψεις οι οποίες κατατίθονταν όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν και τη μία και την άλλη πλευρά να υπάρξει η σύγκλιση αυτή που εκφράζεται σήμερα στα Διαχειριστικά Σχέδια. Τα ΣΔ είναι ένα θεσμικό επίτευγμα στη βάση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας και με επιστημονική τεκμηρίωση και κοινωνική διαβούλευση και δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο οποιονδήποτε κομματικών επιδιώξεων.

3) Να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες που αποτελούν προϋπόθεση για την υλοποίηση του προβλεπόμενου σχεδίου στα ΣΔ της μικρής εκτροπής των 250 εκ μ3 που τεκμαίρεται από τα ΣΔ ότι συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (ολοκλήρωση σχεδιασμού και χρονοδιάγραμμα κατασκευής έργων υποδομής κλειστών δικτύων μεταφοράς και διάθεσης του νερού, δρομολόγηση υλοποίησης λοιπών περιφερειακών υδρονομικών έργων στη Θεσσαλία όπως προβλέπονται και στα ΣΔ)

4) Για υπέρτατους λόγους προστασίας της ανθρώπινης ζωής, του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας από την απώλεια του ήδη επενδεδυμένου κεφαλαίου με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, να δρομολογηθούν άμεσα και με τη μορφή κατεπείγοντος όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη συντήρηση των υπαρχόντων έργων που απειλούνται με αστοχίες και πιθανή αχρηστία και κατάρρευση. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στο ενδιάμεσο διάστημα εκπόνησης νέων περιβαλλοντικών μελετών και όρων με τα νέα δεδομένα.

5) Θεωρούμε επιβεβλημένο για λόγους Εθνικού και λαϊκού συμφέροντος τον Δημόσιο χαρακτήρα στον Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ