Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΥΠΑΡΚΤΟ, ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ, ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟ

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο. Το έργο αυτό που σας έχει κοινοποιηθεί, είναι έργο όλων των Θεσσαλών. Δεν είναι έργο ούτε της περιφερειακής αρχής ούτε του περιφερειάρχη, αλλά έργο όλων των Θεσσαλών, για αυτό θα ήθελα ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ4τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίστηκαν σκληρά και όλους όσοι συνέβαλαν στο εγχείρημα αυτό» σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συνέχισε:

«Ο απολογισμός της Περιφέρειας αποτελεί για εμάς μια κορυφαία πράξη ευθύνης. Είναι μια πράξη που προκύπτει από την προσήλωσή μας σε βασικές αρχές, όπως η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ενημέρωση των θεσμικών οργάνων, των φορέων και των πολιτών. Για εμάς όμως στη Θεσσαλία η λογοδοσία δεν αποτελεί μόνον θεσμική υποχρέωση, αλλά καθημερινή ευθύνη απέναντι στους πιο αξιόπιστους κριτές:

Τους πολίτες της Θεσσαλίας. Σ’ αυτούς απαντούμε καθημερινά, γι’ αυτούς δίνουμε τη μάχη, απ’ αυτούς κρινόμαστε.

Η αιρετή Περιφέρεια έκλεισε τα πέντε χρόνια της. Μια πενταετία που σημαδεύτηκε σε επίπεδο χώρας από μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές. Πέντε χρόνια που η οικονομία βυθίστηκε σε μεγαλύτερη ύφεση, η κοινωνία πιέστηκε και οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς, φτάνοντας μερικές φορές στα όριά τους.

Αυτά τα χρόνια άλλαξαν πολλά. Εκτός από ένα:

Τη συνέπειά μας απέναντι στη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς.

Τι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε: 

– Μείωση του προσωπικού μας: Το 40% του προσωπικού σε σύγκριση με τις παλιές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις συνταξιοδοτήθηκε.

– Μας εκχωρήθηκαν ελάχιστα χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους,

– Πολιτική αστάθεια: Άλλαξαν 7 διαφορετικές κυβερνήσεις από το 2011

– Οικονομική ασφυξία, πρόβλημα ρευστότητας, Capital controls, πρόβλημα χρηματοδότησης

– Σε ότι αφορά την κοινωνία: περικόπηκαν μισθοί, δημιουργήθηκε ένα κλίμα φοβίας, αγωνίας, αβεβαιότητας, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία

Πως πορευτήκαμε

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ3Στον κύκλο των ετών που πέρασαν, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, πιστέψαμε στις δυνάμεις μας και πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά. Πετύχαμε γιατί πάνω από όλα θέσαμε το εμείς και όχι το εγώ. Πετύχαμε γιατί αποκτήσαμε συνέπεια και σήμερα παρουσιάζουμε εδώ τα αποτελέσματα.

Σαν φιλοσοφία μας εμπεδώσαμε σε όλους τη συλλογική ηγεσία, δηλαδή να αποφασίζουν εκείνοι που θα κληθούν υλοποιήσουν. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάναμε πράξη τη συνεργασία, τη συναίνεση, τη συνέργεια, τη συνέπεια. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, κάνουμε μια δημιουργική ανατροπή, η υπέρ των συνανθρώπων μας.

Εργαστήκαμε μεθοδικά ώστε να έρθουν στη Θεσσαλία όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 αλλά και να συνεχιστούν τα έργα και οι παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές, σε όλους τους οικισμούς και τις κοινότητες της περιφέρειάς μας. Με σχέδιο και προγραμματισμό μειώσαμε τα λειτουργικά μας έξοδα σε σχέση με το παρελθόν σε ποσοστό πάνω από 55%, χωρίς να υποβαθμίσουμε σε καμιά περίπτωση το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Το αντίθετο μάλιστα!

Ύψιστη αξία η δημοκρατική λειτουργία 

Στον κύκλο της πενταετίας που πέρασε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Σε όλα τα ζητήματα ζητήσαμε την γνώμη των φορέων και της κοινωνίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν πάντα ανοιχτό σε όλους. Παράλληλα για να καταρτιστεί το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 στη Θεσσαλία πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη κοινωνική διαβούλευση με όλους τους φορείς. Το ίδιο έγινε και για το RIS3. Συνεργαστήκαμε με τους παραγωγούς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους νέους, την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών σχεδιάζοντας μαζί το μέλλον.

Το ΕΣΠΑ 2007 – 2013

Το σημαντικότερο αλλά και το πιο αξιόπιστο χρηματοδοτικά εργαλείο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας ήταν το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Το Πρόγραμμα αυτό το παραλάβαμε τον Ιούλιου του 2011 με απορροφητικότητα σχεδόν 25 % και σήμερα βρίσκεται στο 103,17 %, σε ότι αφορά τα έργα της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας 

Δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα

Ξεμπλοκάραμε όλα τα μεγάλα έργα, 77 ημιτελή έργα από το Γ’ ΠΕΠ τα ολοκληρώσαμε και έτσι δεν χάνει ούτε ένα ευρώ η χώρα μας και η εθνική οικονομία. Πήραμε πάνω μας ένα εγκαταλελειμμένο έργο την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, το οποίο δεν θα τελείωνε ποτέ και το ολοκληρώνουμε μέσα στο 2016, και έτσι το ελληνικό κράτος δε θα χρειαστεί να επιστρέψει 180 εκατ. ευρώ. Δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, είτε στο οδικό δίκτυο, είτε στους περιφερειακούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, είτε στα αθλητικά έργα, είτε στον αγροτικό τομέα, με ισόρροπη ανάπτυξη και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Τα νούμερα και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.

Σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ2– Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και με την Ευρωπαία Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου αλλά και τον αν. υπουργό Αλέξη Χαρίτση, συνεργαστήκαμε για το ζήτημα της αλλαγής αρχιτεκτονικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και πήραμε 1,7 δις ευρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τρέχον ΕΣΠΑ

– Διεκδικήσαμε και πήραμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκτακτη βοήθεια ύψους 9,9 εκ. € για την Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές του περασμένου χειμώνα

– Συνεργαστήκαμε με τους εταίρους μας σε επιτροπή της Κομισιόν για τα Διευρωπαϊκά δίκτυα (Connecting Europe Facility CEF) με στόχο την εκχώρηση πόρων για έργα όπως η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών σε ότι αφορά οδικά, σιδηροδρομικά δίκτυα αλλά και λιμάνια, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ για τη χώρα.

Έργα ύψους 1,56 δις ευρώ στη Θεσσαλία

Το σύνολο των έργων -δράσεων που διεκδικήθηκαν, εντάχθηκαν, υλοποιούνται, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1166, συνολικού προϋπολογισμού 1.493.872.809,96 και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το ΕΑΠΝΑ, το ΠΙΝΔΟΣ, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τους λιγοστούς πόρους, που διαθέτει η αιρετή Περιφέρεια. Τα έργα και οι δράσεις αυτές είναι μια πηγή πραγματικής ελπίδας στη ζωή των Θεσσαλών γιατί δημιουργούν θέσεις, εργασίας, μόχλευση στην τοπική οικονομία και κινούν την πραγματική οικονομία της περιοχής. Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Διεκδικήσαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιούνται έργα σε όλους τους τομείς:

* ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 114 έργα στον αγροτικό τομέα συνολικού προϋπολογισμού 180.938.866,73 €

* ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 103 έργα συνολικού προϋπολογισμού 139.533.662,69 €

* ΕΡΓΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ – ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ 94 έργα συνολικού προϋπολογισμού 100.757.883,52

* ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 63 έργα συνολικού προϋπολογισμού 91.943.096,30 €

* ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ:  495 έργα συνολικού προϋπολογισμού 676.372.655,90 €

* ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 109 έργα συνολικού προϋπολογισμού 51.078.371,96

* ΕΡΓΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ 43 έργα συνολικού προϋπολογισμού 49.635.972,30

* ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ 49 έργα συνολικού προϋπολογισμού 115.577.483,52

* ΕΡΓΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 20 έργα συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ.

* ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ 72 έργα συνολικού προϋπολογισμού 55.618.653,20 € 

Το μέλλον

Από την πενταετία που πέρασε, κρατάμε τις προκλήσεις, την επιμονή, τη θέληση, την αποφασιστικότητα, το θετικό πρόσημο και εκμεταλλευόμαστε αποδοτικά την εμπειρία, και τη γνώση από τη διαχείριση των θεμάτων της Περιφέρειας

Γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας. Το Όραμα που τέθηκε στη Θεσσαλία και πρέπει να πετύχουμε είναι:  «Μια Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις.

Το νέο ΕΣΠΑ φέρνει στη Θεσσαλία πόρους 648 εκατ. ευρώ οι οποίοι πρόκειται να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το πρόγραμμα αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε να είναι πολυτομεακό και πολυταμειακό αποτελώντας ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Περιφέρειά μας.

Προχωράμε όλοι μαζί και προχωράμε μόνο μπροστά. Μπροστά με το έργο μας. Δεν γυρίζουμε πίσω και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Είναι κεντρική δέσμευσή μας να στηρίξουμε αποφασιστικά την τοπική κοινωνία μέσα στην κρίση και παρά την κρίση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ