ΈΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΞΑΡΧΟΥ

Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:00 μ.μ. η έκθεση «Αστική πραγματικότητα», δύο Λαρισαίων καλλιτεχνών, του Βαγγέλη Βλαχοδήμου και της Δήμητρας Εξάρχου.

Βασικά πρόκειται  για δύο ατομικές εκθέσεις που η εννοιολογική συγγένεια τις συνδέει αλλά συγχρόνως αντιπαρατίθενται μέσα από τις διαφορετικές εκφράσεις και χρήσεις μέσων και τεχνικών. Την έκθεση διοργανώνει ο Εικαστικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Ο γλύπτης Βαγγέλης Βλαχοδήμος ζει και εργάζεται στη Λάρισα όπου γεννήθηκε. Αποφοίτησε αριστούχος από το Τμήμα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Γιώργο Νικολαΐδη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Είναι ο πρόεδρος του Σωματείου Εικαστικών “8” Λάρισας.

Η Δήμητρα Εξάρχου ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει στο ενεργητικό της πολλές ομαδικές, καθώς και τρεις ατομικές εκθέσεις. Έχει βραβευτεί από τα ΕΛΤΑ και το έργο της έγινε εξώφυλλο του λευκώματος φιλοτελισμού της σειράς Visit Greece Europa 2012. Επίσης, έχει λάβει βραβείο και υποτροφία επίδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τη διάκριση στις σπουδές της κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011- 12. Η δουλειά της αποτελεί ένα σχόλιο στη σύγχρονη κοινωνία και τον άνθρωπο- πολίτη μέσα σ’ αυτή.

Έργα των δύο καλλιτεχνών παρουσιάστηκαν στη μεγάλη καλοκαιρινή έκθεση «Η θάλασσά ΜΟΥ/ MY sea” που έγινε στην αίθουσα του Γηροκομείου Βόλου το καλοκαίρι 2015.

Η Χρύσα Δραντάκη αναφέρει σε κριτικό της σημείωμα: «Το πολύτροπο και πολυμήχανο μπορεί να παρουσιάζει πολλές εκφάνσεις. Οι δύο έννοιες συνδιαλέγονται απόλυτα και ποικιλότροπα στη δημιουργία των δύο Λαρισαίων καλλιτεχνών, Δήμητρας Εξάρχου και Βαγγέλη Βλαχοδήμου, … όπου ο καθένας όμως αποκαλύπτει με εντελώς διαφορετική και προσωπική γραφή, τη δική του εκδοχή στη διαχείριση του «πολύτροπου».

Κοινή αναφορά τους η πόλη, ο χαρακτήρας της, ο κόσμος των μονάδων, των ενοτήτων, των εικόνων που την συνθέτουν, οι έννοιες που εμπεριέχονται σε αυτήν, στην πραγματική ή ιδεατή ή συμβολική και πολυδιάστατη εικόνα της. Μονοδιάστατες και γεωμετρικές οι συλλήψεις της Δήμητρας Εξάρχου, στερεομετρική, δομική, η κατασκευαστική εκδοχή του Βαγγέλη Βλαχοδήμου στα τρισδιάστατα έργα του.

Μια χειραγώγηση της πραγματικότητας ως πρόταση ουτοπικής αρχιτεκτονικής που αντιπαραθέτει τη φύση με την ανθρώπινη ύπαρξη και ενέργεια. Εκφράσεις καλλιτεχνικές, προσωπικές, συμβολικής αντιμετώπισης – θέασης και διαπραγμάτευσης της βιωμένης αστικής πραγματικότητας».

Διάρκεια έκθεσης: 12 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-13:00 και 18:00-21:00, Σάββατο 11:30-13:30

Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο

πεζόδρομος Μεταμορφώσεως 3 Βόλος

τηλ. 24210-31701 / e-mail: dekiriko@kodv.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ