«ἜΡΩΣ ἩΓΗΤΩΡ ΨΥΧῶΝ» ΣΤΟ ΔΩΛ

«Ἔρως Ἡγήτωρ Ψυχῶν» είναι ο γενικός τίτλος του μουσικοχορευτικού αφιερώματος στον Έρωτα που διοργανώνει η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Συγκινητικές στιγμές θα βιώσουν όσοι παρευρεθούν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 9.00μ.μ. και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στις 9.15μ.μ. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή στην πορεία του συλλόγου. Είναι εμπνευσμένη από τη λαϊκή παράδοση και από νεότερες δημιουργίες, διανθισμένη με θεατρικά στοιχεία και βασισμένη στον ποιητικό και μελισματικό λόγο των δημοτικών μας τραγουδιών.

Στόχος της είναι να καταδείξει ότι ο έρωτας αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης του Ελληνικού λαού αλλά και διανοητών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, οι οποίοι τροφοδότησαν πνευματικά γενεές γενεών και με τα έργα τους έδωσαν δείγματα του πολιτισμού μας.

Μέσα από το χορό και το τραγούδι οι χορευτές της Ε.Μ.Λ.Φ.  θα παρουσιάσουν όλες τις εκφάνσεις του έρωτα. Θα  τον συνδέσουν με τα πρώτα σκιρτήματα και τα κλεφτά ανείπωτα βλέμματα των ερωτευμένων. Θα χορέψουν τραγούδια που αναφέρονται αλληγορικά στη γυναικεία μορφή ως ερωτικό αντικείμενο του πόθου. Θα αναφερθούν στη μαγεία του φιλιού, στους αιώνιους όρκους των ερωτευμένων, αλλά και στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Θα περιγράψουν το μαράζι του ερωτευμένου που ζει στην ξενιτιά και θα μας συγκινήσουν, καταδεικνύοντας  τη δύναμη του έρωτα που φτάνει ως το θάνατο. Τέλος, μέσα από νεώτερες συνθέσεις θα τονίσουν τη διαχρονικότητά του.

«Έρωτα ανίκητε στη μάχη,…

Να σ’ αποφύγει εσένα δεν μπορεί ούτε θνητός κανείς ούτε αθάνατος κι αυτόν που τον κατέχεις τον τρελαίνεις»

Έτσι τραγούδησε ο Σοφοκλής τον Έρωτα, «το μέγιστο ανάμεσα στους νόμους»… και «αλλοίμονο μ’ εμάς παίζει η Αφροδίτη, θεά που δεν μπορεί κανείς να τη νικήσει». Λάβρος, Μυθοπλόκος, Μυσταγωγός, Ηγήτωρ είναι μερικά από τα επίθετα που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι ποιητές για να χαρακτηρίσουν τον «πιο ωραίο θεό ανάμεσα στους αθάνατους».

Λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί:

Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο & φλογέρα), Μάριος Σαρακατσιάνος (λαούτο & τραγούδι) , Λευτέρης Γάλλος (βιολί), Δήμητρα Καλλιάρα (κανονάκι & τραγούδι), Καλλιόπη Ιωαννίδη(σαντούρι), Νίκος Μούτσελος, (γκάιντα, τσαμπούνα) Θοδωρής Κυριλλίδης (ποντιακή λύρα), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά).

Συμμετέχουν:

Η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Μηνά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργεντίνικου Tango με την επιμέλεια του Κωνσταντίνου και της Έφης Χαλντούπη, το τμήμα κρουστών της Ε.Μ.Λ.Φ, με την επιμέλεια του Γιάννη Μακρυγιάννη,  μέλη της ομάδας πολυφωνικού τραγουδιού της Ε.Μ.Λ.Φ υπό την καθοδήγηση του Μάριου Σαρακατσιάνου και ο Κωνσταντίνος Μωυσιάδης δεξιοτέχνης της αρχαίας λύρας.

Την επιμέρους  επιμέλεια έχουν οι:

Δώρα Παπαδούλη (φωτισμοί)

Χριστίνα Βράκα, Αριστέα Στεργιούλη (θεατρικοί διάλογοι)

Στάνκα Γκάνεβα, Δημήτρης Μπούτλας, Κάρμεν Χονδροδήμου (σκηνικά)

Γεωργία Αλεξίου, Σταυρούλα Βαϊούλη, Θεοδώρα Κυριάκου (ιματιοθήκη)

Ελένη Ψύρρα (κουστούμια οπερέτας)

Καλλιόπη Μάγκα-Σελίμη (φιλολογική επιμέλεια)

Η διδασκαλία και η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στον Σωτήρη Καραβασίλη.

Σημείωση: Η τιμή εισόδου είναι 8ευρώ. Τα εισιτήρια της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου έχουν εξαντληθεί .  Διατίθενται εισιτήρια μόνο για την παράσταση της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου. Για κρατήσεις και πληροφορίες στο 6974553195 (Σαγρώσης Νίκος), 6932427873 (Μακαριάδης Λάζαρος)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ