ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας και το Πνευματικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Ν . Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η συλλογική καλλιτεχνική έκδοση λόγου και εικαστικών για την “Ετερότητα” , την Τετάρτη , 17 Φεβρουαρίου 2016 στις 8.00 μμ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Για το θέμα του βιβλίου θα μιλήσει η κ.Χρύσα Βελησσαρίου-φυσικός, ποιήτρια.

Ποιήματα θα απαγγείλουν τα μέλη του Πνευματικού Εργαστηρίου :

Πατσιατζή Δέσποινα, Άννα Αγραφιώτη, Χρύσα Βελησσαρίου, Ελένη Διβάνη, Δημήτρης Κατσαούνης.

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει η φιλόλογος – λογοτέχνις Βασιλική Μάνδαλου.

Στο τέλος θα μιλήσει ο εκδότης Σταμάτης Πάρχας.

Ετυμολογία

ετερότητα < ουσ. του έτερος (=άλλος)

  1. (φιλοσ.) η ιδιότητα του «διαφέρειν» στο πνεύμα (όπως ορίζεται κατά την αριστοτελική συγκρότηση)
  2. (κοινωνιολογία) είναι η διαφορετικότητα κατά την οποία, το «εγώ» το οποίο όταν νοιώθει άνετα και εντάσσεται στο «εμείς» (πράγμα που υπονοεί μια άνεση του «εμείς» ως προς το «εγώ») μπορεί να προσδιοριστεί σε σχέση με το «άλλο» αποκλείοντας το τελευταίο. Όταν πια υπάρχει «εμείς» έχουμε τη δημιουργία μιας συλλογικής οντότητας.

Ένα ενδιαφέρον εγχείρημα παρουσιάζεται εδώ σ’ αυτή την έκδοση, με την οποία μας συστήνεται ένας καινούργιος εκδοτικός οίκος, οι «Μικρές εκδόσεις». Το διαδίκτυο που έχει κατηγορηθεί τόσες φορές για την “απρόσωπη” και προσχηματική επικοινωνία των χρηστών του, φέρνει σε αυτό το βιβλίο 91 διαδικτυακούς “φίλους”-καλλιτέχνες να συνυπάρχουν μέσα του, να απλώνουν -ο καθένας σε δύο σελίδες- την προσωπική τους ματιά σε ένα θέμα που επί της ουσίας εκφράζει αυτήν ακριβώς την ταυτόχρονη παρουσία τους. Έτεροι και διαφορετικοί όλοι αντιμέτωποι στο χαρτί με τη «Ετερότητα».

Σε περιόδους κρίσης, όπως ετούτη εδώ που ζούμε, σε όλα τα επίπεδα, είναι που χρειαζόμαστε αυτό το άνοιγμα στον άλλο, τον διαφορετικό. Γιατί δεν έχουμε πια ούτε την πολυτέλεια αλλά ούτε το δικαίωμα να αγνοούμε ότι όλοι ανεξαιρέτως φέρουμε την ιδιομορφία μας. Και σ’ έναν κόσμο ανασφαλή, που όλα ετοιμόρροπα αμφισβητούνται, χρειαζόμαστε όχι τόσο τους ίδιους με μας αλλά κυρίως τους άλλους, τους απέναντι που πια δεν μας χωρίζει τίποτε.

Έτσι προέκυψε από την ομάδα CRAFT, η «Ετερότητα», σε μια έκδοση εξαιρετικά προσεγμένη και ιδιαίτερα καλαίσθητη καθώς δημιουργήθηκε με τον ξεχωριστό τρόπο του καθενός από τους 91 συμμετέχοντες ως ένα γοητευτικό σύνολο και προσεγγίζει, με την προσωπική ανάγνωση, με τη ματιά που αναμένει από τον αναγνώστη, την ετερότητα, τη διαφορετικότητα γύρω μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ