ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η Λάρισα θα φιλοξενήσει από 20 ως 22 Μαΐου 2016 ένα πολύ σημαντικό, διεθνούς εμβέλειας, γεγονός, με θέμα τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Συνδιοργανωτές των τριήμερων εκδηλώσεων θα είναι η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA*) υπό την προεδρία της Ρουμανίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας.

Η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – αρχικά IHRA) είναι μια διακυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό την κινητοποίηση πολιτικών και κοινωνικών ηγετών και το συντονισμό δράσεων για την προώθηση της εκπαίδευσης και έρευνας του Ολοκαυτώματος. Σήμερα έχει 31 χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που εντάχθηκε το 2005. Κάθε χρόνο, η χώρα που έχει την Προεδρία αναλαμβάνει να διοργανώσει σχετικά προγράμματα για την υποστήριξη της εκπαίδευσης και μνήμης του Ολοκαυτώματος, σε όλες τις χώρες όπου διαθέτει Πρεσβείες, συμπράττοντας με τοπικές αρχές και φορείς.

Ο Πρέσβης της Ρουμανίας στη χώρα μας, κ. Lucian Fatu, επέλεξε την πόλη μας, τη Λάρισα, για το κεντρικό γεγονός στην Ελλάδα, λόγω της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας και της αξιόλογης πολιτιστικής ζωής της. Στις εκδηλώσεις θα προσκληθούν και θα συμμετέχουν Πρέσβεις και Διπλωμάτες από τις χώρες-μέλη του IHRA και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Να σημειωθεί ότι στις 8 Μαρτίου, στο Βερολίνο, οργανώθηκε μια σεμνή τελετή στην οποία η Ουγγαρία παρέδωσε την προεδρία στη Ρουμανία και τρεις μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε μια ανάλογη στην Αθήνα.

Οι πρεσβείες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης Ολοκαυτώματος οργάνωσαν μια τελετή στην πρεσβεία της Ρουμανίας, όπου παρέστησαν αντιπρόσωποι των κρατών μελών της συμμαχίας, όπως και εκπρόσωποι των εβραϊκών οργανώσεων, αλλά και αντιπρόσωποι της πρεσβείας του Ισραήλ, και στην οποία παρουσιάστηκε η συμμετοχή της Λάρισας στις εκδηλώσεις.

Τη Λάρισα εκπροσώπησαν εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Πάνος Σάπκας, ο οποίος παρουσίασε την πόλη, την ιστορία της και την πολιτιστική της διαδρομή, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος, τονίζοντας πως η Κοινότητα της Λάρισας κρατά τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις αξίες των προγόνων. Τέλος, η πρόεδρος της επιτροπής πολιτιστικών της Κοινότητας Μπέττυ Μαγρίζου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και είναι αξιόλογο και γεμάτο μηνύματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ