ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου  Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης»

Τα προβλήματα που αναδεικνύονται όλο το προηγούμενο διάστημα από τη λειτουργία των προσφυγικών στρατοπέδων σε όλη τη χώρα και το τελευταίο διάστημα στο Κουτσόχερο, δεν είναι η έλλειψη οργάνωσης , η κακοδιαχείριση ή η αδυναμία διαχείρισης «έκτακτων» καταστάσεων.

Αυτά είναι απλά τα συμπτώματα συγκεκριμένων επιλογών. Η υπογραφή της «κοινής» συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας από την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να οδηγεί πουθενά αλλού εκτός από τη θεσμοθέτηση στρατοπέδων προσφύγων με άθλιες συνθήκες λειτουργίας, καταρράκωση κάθε έννοιας Δικαίου, προστασίας και δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες, αποδοχή των κλειστών συνόρων, αφωνίας για τους πολέμους, οικονομικούς και στρατιωτικούς, που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους της προσφυγιάς.

Θεσμοί & οργανώσεις που δύσκολα θα τους αποδίδονταν επαναστατικά κίνητρα και ριζοσπαστικός λόγος, όπως η Διεθνής Αμνηστία ή η Διεθνής Ομοσπονδία για τα δικαιώματα του ανθρώπου μίλησαν για «…τρομακτική συμφωνία που ντροπιάζει την Ευρώπη…», «…ελεεινή επίδειξη κυνισμού …», «…θανατηφόρα για τα δικαιώματα των προσφύγων…», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διεκδικεί την ιδιοκτησία της συμφωνίας, θεωρώντας τη «διπλωματική επιτυχία».

Μπροστά σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση το ΚΙΦ Λάρισας δεν μπορεί να αποδεχτεί και να συναινέσει στην συνέχιση της λειτουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων όπως το Κουτσόχερο.

Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε κρατικά συντονιστικά ούτε να γίνουμε κομμάτι ενός κρατικού σχεδιασμού υπηρεσιών υγείας.

Δηλώνουμε τη διάθεση και την πρόθεση μας να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας – επαγγελματίες  υγείας και μη – και με τους δικούς μας όρους σε όλους τους χώρους ελεύθερης διαμονής προσφύγων.

Νιώθουμε την υποχρέωση – και θα συνεργαστούμε με όσους νιώθουν το ίδιο – να έρθουμε σε άμεση επικοινωνία – συνεργασία με τους ίδιους τους πρόσφυγες, να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε τις νοσογόνες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, να καταγράψουμε τις ιατρικές ανάγκες, να καλέσουμε αυτούς τους ανθρώπους στο χώρο μας, να συμβάλλουμε σε συνεργασία με τους ανθρώπους των γειτονιών μας στην ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το ΚΙΦ Λάρισας διεκδικεί με την ύπαρξη και τη λειτουργία του να αποτελέσει ένα χώρο ελευθερίας, αλληλεγγύης και ασφάλειας για καθεμία και καθένα που έχει ανάγκη. Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια λέμε «καλοδεχούμενοι» οι συμπολίτες μας θύματα των πολιτικών που καταστρέφουν ζωές  και καταρρακώνουν δικαιώματα, έτσι και σήμερα συνεχίζουμε να λέμε «καλοδεχούμενοι» και οι πρόσφυγες – συμπολίτες μας, θύματα των πολέμων συμφερόντων και της «αλληλέγγυας» Ευρώπης.

Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε με αλληλεγγύη

Αλληλεγγύη που δεν διατυμπανίζεται, δεν εκτίθεται και δεν εξαργυρώνεται.

Αλληλεγγύη που για να πραγματωθεί προϋποθέτει σχέσεις μεταξύ ισοτίμων ατόμων, διεκδίκηση αξιοπρέπειας και ελευθερίας για καθεμιά και καθένα από μας.

Αλληλεγγύη σαν πράξη αντίστασης.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ