Δ. ΒΙΤΣΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η «ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗ» ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ

Επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να γίνει «αποθήκη ψυχών» και ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων δομών στη Θεσσαλία, ενώ βασικός στόχος παραμένει η σταδιακή «αποφόρτιση» της δομής του Κουτσόχερου,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας πραγματοποίησε το απόγευμα επίσκεψη στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου».

Παρουσία του Α/ΑΤΑ, του Διοικητή της 1ης Στρατιάς αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Καλομπάτσιου ο κ. Βίτσας μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ περιέγραψε «πολλά που πρέπει να γίνουν», κάνοντας ειδική αναφορά στη επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο «που θα ανεβάσει σε διεθνές επίπεδο το προσφυγικό», ενώ υποστήριξε πως το βάρος θα πρέπει να μοιραστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Κουτσόχερο αλλά και τις πρόσφατες αντιδράσεις που οδήγησαν σε αποκλεισμούς δρόμων ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι «πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης αντικατάστασης των σκηνών με καλύτερες κατασκευές αλλά και «αποφόρτισης» του στρατοπέδου.

«Η δυνατότητα παροχής ασύλου και η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος», κατέληξε ο κ. Βίτσας περιγράφοντας και τον αγώνα ενάντια στους διακινητές, ενώ αναφερόμενος στο ρόλο των ΜΚΟ τόνισε πως οι διαδικασίες αλληλεγγύης και εθελοντισμού θα πρέπει να μπουν σε νέες βάσεις με την καταγραφή των ΜΚΟ, προκειμένου να αποφύγουμε «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά».

Τέλος ο κ. Βίτσας υποστήριξε πως ίσως και μέχρι τέλους της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η εκκένωση του Πειραιά, ενώ ανοιχτό παραμένει για αργότερα το «μέτωπο» της Ειδομένης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Βίτσας επιθεώρησε τη δομή του Κουτσόχερου και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εθελοντές αλλά και Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ