ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΟΣ (1) ΛΕΠΤΟΥ!

Μπορεί να μας είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο -στην πολυάσχολη ζωή μας- για μια επίσκεψη στο γυμναστήριο. Σίγουρα όμως μπορούμε να αφιερώσουμε ένα λεπτό για να ενισχύσουμε τη συνολική φυσική μας κατάσταση και ευεξία.

Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε να αδυνατίσουμε, κάνοντας μόλις ενός λεπτού άσκηση.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά έδειξε ότι 60 δευτερόλεπτα σκληρής άσκησης είναι εξίσου αποτελεσματικά με την εκπόνηση ελαφράς άσκησης 45 λεπτών.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεωρία τους σε 25 άνδρες με φτωχή φυσική κατάσταση, ξεκινώντας από τη μέτρηση του τρέχοντος επιπέδου αερόβιας φυσικής τους κατάστασης, τους μυς τους, και το σάκχαρο στο αίμα.

Στη συνέχεια χώρισαν τους άνδρες σε τρεις ομάδες.

  • Η πρώτη ομάδα δεν άλλαξε τίποτα στην ουσιαστικά ανύπαρκτη άσκησή της.
  • Η δεύτερη ομάδα έκανε προπόνηση αντοχής: σε ένα ποδήλατο γυμναστικής για 45 λεπτά με ένα-δύο λεπτά ζέσταμα και τρία λεπτά για αποθεραπεία.
  • Η τελευταία ομάδα έκανε ζέσταμα στο ποδήλατο για δύο λεπτά, στη συνέχεια, έκανε πετάλι όσο πιο γρήγορα μπορούσε για 20 δευτερόλεπτα, και στο τέλος άλλα δύο λεπτά με αργό ρυθμό. Επανελάμβαναν τη ρουτίνα αυτή τρεις φορές, και ολόκληρη η προπόνηση διαρκούσε μόλις 10 λεπτά, αλλά μόνο 60 δευτερόλεπτα ήταν έντονη η άσκηση.

Οι άνδρες ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα για μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Με το τέλος της μελέτης, οι δύο ομάδες που ασκούνταν είχαν βασικά τα ίδια κέρδη, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο η προπόνηση αντοχής όσο και η διαλειμματική προπόνηση μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική υγεία και καλή φυσική κατάσταση ενός ατόμου, αλλά το δεύτερο στυλ είναι πολύ πιο σύντομο και εξοικονομεί χρόνο.

Ο Martin Gibala, καθηγητής που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Εξαρτάται από το ποιος είστε και γιατί ασκείστε.

“Αν είστε ένας ελίτ αθλητής, τότε προφανώς ενσωματώνοντας τόσο την προπόνηση αντοχής όσο και την διαλειμματική προπόνηση σε ένα συνολικό πρόγραμμα, μεγιστοποιείτε την απόδοση.

“Αλλά αν είστε κάποιος, όπως εγώ, που απλά θέλει να ενισχύσει την υγεία και την καλή φυσική του κατάσταση, και δεν έχετε 45 λεπτά ή μία ώρα για να ασκηθείτε, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι μπορείτε να έχετε μεγάλα οφέλη ακόμη και από ένα μόνο λεπτό έντονης άσκησης. “

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ