ΤΟ 2o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΥ 2016 ΣΤΟ ΓΕΛ ΠΥΡΓΕΤΟΥ

Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2016, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Μαΐου στο Άαχεν της Γερμανίας. Ανάμεσα στου τρεις νικητές ήταν και η ελληνική συμμετοχή, του Λυκείου Πυργετού με το διαδικτυακό παιχνίδι “Αναζητώντας τον Καρλομάγνο”.

Το πρώτο βραβείο έλαβε το πρόγραμμα InteGREAT (Ιταλία) και το τρίτο βραβείο το “Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νεολαίας” (Βρετανία).

Το ΕΚ και το ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου “Καρλομάγνος” του Άαχεν, συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου, που απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους μεταξύ 16 και 30 ετών για σχέδια που προωθούν την ευρωπαϊκή και διεθνή κατανόηση. Το Βραβείο απονέμεται σε σχέδια τα οποία χρησιμεύουν ως πρότυπο για νέους που ζουν στην Ευρώπη και παρέχουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μία κοινότητα.

Το βραβείο για το καλύτερο σχέδιο είναι €5.000, το δεύτερο βραβείο είναι €3.000 και το τρίτο €2.000. Οι τρεις βραβευθέντες θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο).

Οι φετινοί νικητές

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο ιταλικό πρόγραμμα InteGREAT, που δημιουργήθηκε από την ομάδα AIESEC. Στόχος του προγράμματος είναι να συνδέσει νέους από όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αναλάβουν δράσεις για την προσφυγική κρίση και την προώθηση της ένταξης των προσφύγων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές από όλο τον κόσμο, τοπικές ΜΚΟ αλλά και οι τοπικές κοινότητες, διοργανώνοντας εργαστήρια, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, σεμινάρια και εκδηλώσεις.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στους Έλληνες μαθητές από το Γενικό Λύκειο Πυργετού, της Λάρισας, οι οποίοι δημιούργησαν ένα παιχνίδι για tablet, αφιερωμένο στον Καρλομάγνο, που ήταν βασιλιάς των Φράγκων (742-814 μ.Χ.) και στην εποχή του τον αποκαλούσαν “Πατέρα της Ευρώπης”.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο ετήσιο διεθνές συνέδριο, που διοργανώνεται από ομάδα Βρετανών με στόχο να φέρει κοντά νέους που ενδιαφέρονται να μοιραστούν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να παρέχουν καινοτόμες προτάσεις σε εκείνους που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή πολιτική. Το “Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νεολαίας”, πραγματοποιήθηκε 15 με 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και περιελάμβανε τρείς ενότητες: μετανάστευση και εσωτερικές υποθέσεις, Ενεργειακή Ένωση και κλίμα και εκπαίδευση και απασχόληση.

Κώστας Κολλάτος:  Ύψιστη τιμή και διάκριση για το Δ.Τεμπών

Επιστολή του Δημάρχου Τεμπών για το 2ο  ευρωπαϊκό βραβείο Καρλομάγνου 2016 στους μαθητές του Λυκείου Πυργετού στο Άαχεν της Γερμανίας:

“Δεχτείτε τα  θερμά   συγχαρητήριά μας  για την εκπροσώπηση της χώρας μας στο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Ευρωπαϊκό Βραβείο ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΥ για τη Νεότητα».

Μας γεμίζει υπερηφάνεια που μαθητές της Β’Τάξης του Γενικού Λυκείου Πυργετού στο διαγωνισμό ανάμεσα σε 330 σχολικές μονάδες σε ολη την Ευρώπη κατέκτησαν το 2ο βραβείο αναδεικνύοντας την ειρηνική συνύπαρξη, τον εθελοντισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών.

Οι  ικανότητες τις νέας γενιάς  συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουμε  και δημιουργούν κοινωνικές συνθήκες αντάξιες της ιστορίας του τόπου μας.

Απομένει σε όσους έχουν την ευθύνη , η συγκράτηση τις νέας γενιάς επιστημόνων στην πατρίδα μας ωστε να σταματήσει η αιμορραγία (εξαγωγή εγκεφάλων ) στο εξωτερικό.

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά μας,  τους εκπαιδευτικούς, καθώς και στις οικογένειες σας που στηρίζουν τις προσπάθειες  σας για την ύψιστη τιμή και διάκριση που επιφυλάξατε  για το Γενικό Λύκειο Πυργετού και το Δήμο Τεμπών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ