ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟ)

Με απεργιακές συγκεντρώσεις, πορείες και κάθοδο στην Αθήνα ΠΑΜΕ και Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαντούν στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, «που σαν κλέφτης έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης ,ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές.

Καλώντας σε μαζική συμμετοχή και αγώνα ενάντια στο νόμο-λαιμητόμο, ο γραμματέας του ΕΚΛ Πάρις Λιόλιος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, τονίζοντας πως «ακόμα και αν η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τους…  πρόθυμους ψηφίσουν τα άγρια μέτρα, η 48ωρη απεργία και η μαζικότητα των αγώνων μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανατροπή τους».

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την οδό Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) με προορισμό την Αθήνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, ενώ την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα τιμηθεί με απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία η εργατική Πρωτομαγιά.

Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σ.Σ.: Στην ομιλία του ο κ. Λιόλιος ανέφερε τα εξής:

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πιστή στις δεσμεύσεις και τις υπογραφές  της απέναντι στο κεφάλαιο και την πλουτοκρατία, ντόπια και ξένη, φέρνει άρον – άρον στη βουλή, πιστεύοντας ότι θα πιάσει το λαό στον ύπνο, το νομοσχέδιο λαιμητόμο, που πάει να ολοκληρώσει το έγκλημα που άρχισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που φτωχοποιεί  και δημιουργεί τραγικά αδιέξοδα στην πλειοψηφία του λαού!

Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, σκληρής δουλειάς εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου,  οι ελπίδες και τα όνειρα για μια αξιοπρεπή ζωή, κατεδαφίζονται  ακόμα παραπέρα, την Κυριακή 8 Μάη , με την ψήφιση αυτού του τερατουργήματος!

Με το αντιασφαλιστικό Ν/Σ, μονιμοποιούνται όλες οι μειώσεις στις συντάξεις και επιβάλει νέα μείωση για όλους, μέσω του νέου υπολογισμού και της μείωσης των επικουρικών. Οι μειώσεις στις κύριες αφορούν όχι μόνο τους μελλοντικούς αλλά και τους νυν συνταξιούχους, αφού το τέχνασμα της “προσωπικής διαφοράς” που δήθεν θα τους δίνεται, θα είναι προσωρινό και θα δίνεται το πολύ έως το 2018.

Καθιερώνει την εθνική σύνταξη πείνας 384 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς (346 για 15 χρόνια), που σε συνθήκες μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, ανεργίας και ημιαπασχόλησης, μετατρέπει το δικαίωμα στην σύνταξη σε “άπιαστο όνειρο”.

Καταργεί το ΕΚΑΣ, τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις, το εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας.

Αυξάνει τα όρια ηλικίας για όλους, τουλάχιστον στα 67, για πλήρη σύνταξη, με τάση παραπέρα αύξησης.

Μειώνει τους μισθούς, μέσω της αύξησης εισφορών των εργαζομένων.

Με το φοροληστρικό Ν/Σ μειώνει το αφορολόγητο όριο και επιβάλει νέους έμμεσους φόρους, δηλαδή νέα φοροεπιδρομή στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα.

Η κυβέρνηση ξεδιάντροπα προσπαθεί να μας εξαπατήσει, λέγοντας ότι προστατεύει τους αδύναμους. Βαφτίζει υψηλές τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Μειώνει την κατώτατη σύνταξη. Τα μέτρα χτυπούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που προωθούνται νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και μειώνει δραστικά τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ενισχύοντας τη δράση των μεγαλεμπόρων υγείας και των ασφαλιστικών εταιριών.

Η ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη και η σύνταξη σε προνοιακό επίδομα. Στόχος να γίνει ακόμη πιο φτηνή για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη. Θέλουν να ζούμε με τα ψίχουλα, με την ανεργία και να δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα. Αυτό είναι το πρόσταγμα του κεφαλαίου, αυτό υπηρετούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του καπιταλιστικού «μονόδρομου», της Ε.Ε.

Όσοι επικαλούνται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κρύβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλαπλά για το ασφαλιστικό, ότι κράτος και κεφάλαιο έχουν διαχρονικά ληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν για την κρίση και τα χρέη!

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όταν λέει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία. Ήδη συμφώνησε με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, ένα 4ο μνημόνιο, δήθεν εφεδρικό. Τα αντιλαϊκά μέτρα και οι θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης θα είναι χωρίς τέλος!

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για “την δήθεν ανάκαμψη”, για “τη ρύθμιση του χρέους” στοχεύουν να συγκαλύψουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν και θα συνεχίζονται, αφού ότι χρήμα μαζεύουν πάει για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και μέχρι σήμερα. Άλλωστε παρόμοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, όπως στη Γαλλία, που δεν έχει μνημόνια.

Επιπλέον το  ότι αποφάσισαν να το ψηφίσουν  ακριβώς τη μέρα που έχει αποφασιστεί από  τα συνδικάτα της χώρας μας να γιορταστεί  η εργατική πρωτομαγιά ( που φέτος συνέπεσε με το Πάσχα), δείχνει πόσο αδίστακτοι και κυνικοί  γίνονται,  όταν πρόκειται να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους, τσακίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, για να αυξάνουν την κερδοφορία τους!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με αυτή της  την  ενέργεια, όχι μόνο δεν θα ξεφύγει όπως νομίζει από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση αλλά, ανοίγει ένα μεγάλο, -μαύρο προηγούμενο- με το λαϊκό κίνημα!

Η εργατική τάξη και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτό το έκτρωμα, όπως δεν αποδέχθηκαν και τα προηγούμενα, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ  και μέσα στην κρίση, και πριν από αυτήν.

Ακόμα και αν περάσει στη βουλή μεθαύριο, πολύ σύντομα ο λαός θα το κουρελιάσει, όπως θα κουρελιάσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων καθώς και την εξουσία του κεφαλαίου που είναι η βασική αιτία για τα δεινά που περνά ο εργαζόμενος λαός!

Συνάδελφοι συναδέλφισες

Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΕΚΝΛ, το ΠΑΜΕ, όλα τα ταξικά συνδικάτα τόσο στο νομό όσο και στη χώρα, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας να ενημερώσουμε να προειδοποιήσουμε και να οργανώσουμε την πάλη του συνόλου των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα που πάρθηκαν και σε αυτά που έρχονταν.

Προειδοποιούμε ακόμα μια φορά, ότι η επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους ενάντια στη ζωή μας δεν θα έχει σταμάτημα. Πριν ακόμα ψηφίσουν  αυτό εδώ το έκτρωμα, προετοιμάζουν νέα επίθεση στα εργασιακά – ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Ο πόλεμος του κεφαλαίου εναντίον μας θα είναι διαρκής, χωρίς ημερομηνία λήξης. Έχουν αυταπάτες όσοι ελπίζουν η πιστεύουν ότι με το ξεπέρασμα της κρίσης τους θα  επανέλθουν αυτομάτως οι κατακτήσεις μας η έστω κάποιες από αυτές!  Για το λαό είναι σίγουρο ότι η κρίση θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης!

Ότι κερδήθηκε – κερδήθηκε με ταξικούς – αιματηρούς πολλές φορές αγώνες, και ότι χάνετε, θα χρειαστεί νέους σκληρούς αγώνες με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων για να επανέλθει!

Αυτό μας διδάσκει η ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος και η πρωτομαγιά που γιορτάζουμε την Κυριακή!

Ήρθε η ώρα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα  να συνειδητοποιήσουν αυτό που λέμε χρόνια τώρα!

Ότι το κεφάλαιο έχει κυρίξει ανελέητο – χωρίς ημερομηνία λήξης -πόλεμο σε βάρος τους! ο μοναδικός  τρόπος να τον σταματήσουμε είναι η ανατροπή του, και το πέρασμα των μέσων παραγωγής και εξουσίας  στα χέρια του λαού!

Εργαζόμενοι- συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες αυτοαπασχολούμενοι , επιστήμονες, νέοι και νέες.

Τώρα πια δεν χωρά καμία αυταπάτη και αναμονή. Δεν χωρά η μοιρολατρία, η λογική “τίποτα δεν γίνεται”, που προσπαθούν να μας περάσουν η κυβέρνηση και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Η πείρα δείχνει ότι όπου κυριάρχησε αυτή η λογική, όπου οι εργαζόμενοι δεν αντέδρασαν στην αντεργατική επίθεση, όπως στην Ηλεκτρονική Αθηνών, στα Σ-Μ Λάρισα παλιότερα, σε μια σειρά επιχειρήσεις τοπικά και πανελλαδικά που δέχτηκαν μειώσεις σε μισθούς, ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι απλήρωτοι επι μήνες, δεν απέτρεψαν τελικά τα χειρότερα.

Για να έρθει η ανάσταση των εργατών, χρειάζεται να μπούνε μαζικά στον οργανωμένο ταξικό αγώνα, όσοι εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, γυναίκες στέκονται απ’ έξω και παρακολουθούν παθητικά την σφαγή των δικαιωμάτων μας για χάρη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής και των δικαιωμάτων τους, παραμερίζοντας τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που έχουν ξεπουλήσει συνειδητά τα ταξικά τους συμφέροντα, να συμπαραταχθούν με την αγωνιστική ταξική γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες!

Έχουμε ευθύνες για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας! και όσοι είμαστε παρόντες, αλλά  και όσοι αδικαιολόγητα λείπουν από αυτό το αγωνιστικό προσκλητήριο!

Πριν τελειώσει η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, το κάθε σωματείο να ανοίξει κατάλογο συμμετοχών, για την μετάβασή μας αύριο Σάββατο στην Αθήνα, στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το  ΠΑΜΕ στην ομόνοια και στην πορεία προς τη βουλή. Η αναχώρηση θα γίνει από οδό Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας), δίπλα από τον Πηνειό στις 12 το μεσημέρι με πούλμαν δωρεάν που θα ναυλώσουν το ΕΚΝΛ και τα σωματεία.

Μεθαύριο την Κυριακή 8 Μάη εδώ στην κεντρική πλατεία στις 10 το πρωί θα έχουμε την μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που  είναι   ενταγμένη και αυτή στον αγώνα μας να μην περάσει το αντιασφαλιστικό και φορομπηχτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικα!

Κανένας εργαζόμενος δεν δικαιολογείτε να λείψει από αυτό το αγωνιστικό τριήμερο! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Ακόμα και να περάσουν απ’ τη βουλή αυτό το νομοσχέδιο ξέρουν ότι δεν ξεμπέρδεψαν με το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Θα μας βρουν μπροστά τους οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες που  παράγουν τον πλούτο αυτής της  χώρας, στην ταξική ενότητα και αλληλεγγύη τους, θα βρουν τη δύναμη και τον τρόπο να ανατρέψουν τη σαπίλα και την εξουσία της συμμορίας των κεφαλαιοκρατών!”

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ