ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Με γκρίνιες και απογοήτευση για την ανύπαρκτη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου, η απεργιακή συγκέντρωση του Ν.Τ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κλιμακώνουν την επίθεση εις βάρος των εργαζομένων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης φοροεπιδρομής ενός ληστρικού νομοσχεδίου που τιμωρεί παραδειγματικά τους πάντες», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δημήτρης Παπαποστόλου.

Η ΑΔΕΔΥ απηύθυνε νέο αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Νομαρχίας.

Σ.Σ.: Στην ομιλία του ο κ. Παπαποστόλου τόνισε τα παρακάτω:

Η  συγκυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στους εργαζομένους και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματαμε ασήκωτους φόρους και χαράτσια.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», προβλέπουν νέα γενικευμένη φοροεπιδρομή είτε μέσω της έμμεσης, είτε μέσω της άμεσης φορολογίας, η οποία αποτελεί συνέχεια των μέτρων που επιβλήθηκαν με τα 3 μνημόνια.

Σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

Αντί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000€ πού υποσχόταν η συγκυβέρνηση  φέρνει νέα μείωση στα 9.090€ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545€ που ήταν έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100€ στα 2.000€, ενώ με το «εφεδρικό» μνημόνιο συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182€.

Το νομοσχέδιο προβλέπει  νέα κλίμακα της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος αυξημένος συντελεστής 2,2% (από 1% που ίσχυε μέχρι τώρα) για εισοδήματα από 12.000€ έως 20.000€.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 € το

Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με αύξηση φόρων και επιβολή νέων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», στο όνομα αντιμετώπισης του χρέους, με στόχο τη επίτευξη πλεονασμάτων, στο 3,5% του ΑΕΠ. Πλεόνασμα που θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη χρεοκοπία του λαού

Τα νέα φορολογικά μέτρα εκτός από αντιλαϊκά, είναι υφεσιακά (μειώνουν το ΑΕΠ και την απασχόληση) και αντισυνταγματικά. Ειδικότερα παραβιάζουν βάναυσα την αρχή της «αναλογικότητας» (συνεισφορά στα φορολογικά βάρη ανάλογα με το εισόδημα), την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας του πολίτη (από το 2010 αυξάνουν σταθερά τα φορολογικά βάρη για τους μισθωτούς, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και αγρότες) και την αρχή της ανταποδοτικότητας (μειώνονται οι κοινωνικές παροχές), ενώ παράλληλα μειώνονται οι μισθοί και συντάξεις. Από την άλλη τα μέτρα ενισχύουν τάσεις φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής..

Ειδικότερα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στην:

  1. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
  2. Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
  3. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
  4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
  5. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

Η βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» της συγκυβέρνησης  συνεχίζει  την πολιτική λιτότητας των προηγούμενων  Κυβερνήσεων , έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους , στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας), στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους καθώς και νέες μειώσεις σε παροχές και συντάξεις για  όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σημερινών και μελλοντικών. Ήδη αποφάσισαν τη νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του ΜΤΠΥ

Μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Είναι ένα Νομοσχέδιο βαθύτατα υφεσιακό, φορομπηχτικό και ληστρικό που διαλύει τη μεσαία τάξη, την μικρή ιδιωτική πρωτοβουλία και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας μπαίνει για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες τιμωρούνται παραδειγματικά την ώρα που η πλήρης συνταξιοδότηση απαγορεύεται.

Αυτό το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο δεν πλήττει μόνο τους απόμαχους της ζωής ή τους μελλοντικούς συνταξιούχους, πλήττει όλες τις ηλικίες και τις επόμενες γενιές.

Οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται, και εφόσον αντέχουν οικονομικά, να καταφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας ή στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης στα γεράματαΗ ασφάλιση από συλλογικό δικαίωμα και εργατική κατάκτηση, μετατρέπεται σε ατομική υποχρέωση.

Οεπανυπολογισμός των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων θα οδηγήσει σε νέα δραματική μείωση των συντάξεων.

Με τη δημιουργία του υπερ-Ταμείου Ε.Φ.Κ.Α είναι άμεσος ο κίνδυνος πλήρους οργανωτικής παραλυσίας και ταλαιπωρίας, των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων ασφαλισμένων, ενώ η διάχυση χρεών και ελλειμμάτων των πιο «προβληματικών» ταμείων θα έχει δραματικές συνέπειες για όλες τις συντάξεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας έχει προβλήματα, όχι λόγω υψηλών δαπανών της για συντάξεις, αφού αυτές έχουν μειωθεί δραστικά (35-50%) τα χρόνια των μνημονίων, αλλά λόγω της μείωσης των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της ανεργίας. Επομένως, η Κοινωνική Ασφάλιση μπορεί να σωθεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της,  δηλαδή ΕΑΝ:

  • Μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
  • Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία,  ώστε να αποδοθούν στην Κοινωνική Ασφάλιση ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετοι πόροι.
  •  Περιορισθούν  δραστικά οι ελαστικές  και  άτυπες  μορφές εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής.
  • Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Mε τη δύναμη των αγώνων μας μπορούμε να ακυρώσουμε τα σχέδια πλήρους διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ