ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΑΣΑΔΙΤΕΣ ΑΜΠΕΛΩΝΙΤΕΣ

Τους σφαγιασθέντες Αμπελωνίτες το Μάιο του 1944 από τους γερμανούς φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους του Ε.Α.Σ.Α.Δ. (Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσης) τίμησε χθες η οργάνωση Αμπελώνα του ΚΚΕ μεμια σεμνή τελετή στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

kke kke3 kke6 kke1Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο γραμματέας της οργάνωσης Θ. Κοψαχείλης υποστηρίζοντας ότι ο διωγμός των αγωνιστών του Αμπελώνα από τους κατακτητές και τους δοσίλογους συνεργάτες τους με δύο επιδρομές στις 17 και 24 Μαΐου δεν ήταν τυχαίος, αφού το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είχαν αναπτύξει σπουδαία και ουσιαστική δράση στην περιοχή, και ο στόχος τους ήταν να τιμωρήσουν τους αγωνιστές και να τρομοκρατήσουν το λαό.

“Στο πρόσωπο αυτών των θυμάτων, τιμούμε όλους τους αγωνιστές του Αμπελώνα που πήραν μέρος στην εθνική αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό και όσους διώχθηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν.

Σκοπός της εκδήλωσης είναινα μάθουμε την ιστορία του τόπου μας και να θυμίσουμε κυρίως στους νέους τί σημαίνει φασισμός και ποια ήταν τα δεινά που προκάλεσε στην ανθρωπότητα, αλλά και να αναδείξουμε το έπος της εθνικής αντίστασης του ΕΑΜ που είναι παρακαταθήκη αγώνα για τη νέα γενιά ώστε να μην επιτρέψει ποτέ την επάνοδο του φασισμού”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοψαχείλης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το θεατρικό αναλόγιο με θέμα “οικονομική κρίση, άνοδος φασισμού, β’ παγκόσμιος πόλεμος, αντίσταση” από τις Ματίνα Κοντοκώστα, Ολυμπία Σακοράφα, Φένια Κοψαχείλη και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από το στέλεχος του ΚΚΕ Θ. Σερδένη ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου,  μίλησε για τον ουσιαστικό ρόλο του ΚΚΕ στην εθνική αντίσταση και κατηγόρησε με βαριές εκφράσεις όλους εκείνους στην Ε.Ε. που επιχειρούν με τη θεωρία των δύο άκρων να συμψηφίσουν θύτες και θύματα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των νεκρών Αμπελωνιτών του Μάη του 1944 που είναι οι: Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος, Βλαχόπουλος Φίλιππος, Βιρβίλης Δημήτριος, Γιαννόπουλος Γιάννης, Γκουλέτσας Βάιος, Ζαμπούκας Βασίλειος, Ζεστός Αθανάσιος, Θεοχαρούλης Γιάννης, Καρανίκας Γιώργος, Λαρίγκας Γιώργος, Μούζας Βασίλειος, Μπιτούνης Ανδρέας, Μπότσκαρης Λάζαρος, Ούρδας Γιάννης, Παπαϊωάννου Δημοσθένης, Παπακωνσταντίνου Νικόλαος, Πούλιος Γιώργος, Πούλιος Κωνσταντίνος, Ροκάς Γεώργιος, Σβώλας Κώστας, Ψύλλας Γιώργος και ένα άτομο άγνωστης ταυτότητας, αλλά και με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της εθνικής αντίστασης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ