ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ

Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη, η απόφαση για τον τεχνικό κανονισμό επιλογής και αποδοχής κλώνων ποικιλιών και κλώνων υποκειμένων αμπέλου.

Με την απόφαση ορίζεται ότι Κλωνική επιλογή είναι η  διαδικασία επιλογής κλώνων ποικιλιών αμπέλου με βάση την γενετική τους ιδιαιτερότητα και σταθερότητα, με σκοπό την γενετική και φυτοϋγειονομική βελτίωση των ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.) καθώς και των ανθεκτικών στη ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας υποκειμένων για την παραγωγή επιλεγμένων και επίσημα αποδεκτών κλώνων αυτών, και καθορίζονται οι διαδικασίες επιλογής και πιστοποίησης. Η  επιλογή υποψήφιου κλώνου εφαρμόζεται στις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου της Χώρας (Vitis vinifera L.) και στα ανθεκτικά στη ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας υποκείμενα που είναι εγγεγραμμένα στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών αμπέλου.

Οι αιτήσεις για εγγραφή υποψήφιων κλώνων υποβάλλονται στο Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Μακεδονίας – Θράκης του ΥΠΑΑΤ το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο του φακέλου,  την επιβεβαίωση ποικιλιακής ταυτότητας και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων φυτοϋγείας.

Το ίδιο Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Μακεδονίας – Θράκης εισηγείται  στην Τεχνική  Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (στο εξής ΤΕΠΥ) του άρθρου 20 του ν. 1564/1985 (Α΄ 164) μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου, η δε εγγραφή των  κλώνων στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών αμπέλου γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από γνωμοδότηση της ΤΕΠΥ.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ