ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΝΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ; ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Διαφορετικες εκδοχές του ακόλουθου ερωτήματος τέθηκαν σε σχεδόν κάθε 13χρονο στην περιοχή της Στοκχόλμης το …1966! Για την ακρίβεια, το ερώτημα είχε τεθεί σε  13.606 δεκατριάχρονα.

Το ερώτημα ήταν: θα προτιμούσατε να είχατε £ 100 τώρα – ή £ 1.000 σε πέντε χρόνια;

Σύμφωνα με νέα ανάλυση από Σουηδούς ερευνητές, τα παιδιά που είχαν απαντήσει ότι θα προτιμούσαν να περιμένουν για το μεγαλύτερο ποσό, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες από τον μέσο όρο, να έχουν τουλάχιστον μία ποινική καταδίκη μέχρι την ηλικία των 31.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον David Åkerlund του Σουηδικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα άτομα με μικρούς χρονικούς ορίζοντες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε εγκληματικές ενέργειες αργότερα στη ζωή τους.”

Στην έρευνα με τίτλο “Time discounting and criminal behavior”, οι συγγραφείς παρατήρησαν οτι το γεγονός οτι κάποια άτομα δεν δίνουν σημασία  στην αξία των ανταμοιβών που έρχονται στο μέλλον– είναι ένας καλός δείκτης πρόβλεψης της εγκληματικής συμπεριφοράς τους, κυρίως εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας παρά βίαιων εγκλημάτων.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ιδιαίτερα το γεγονός οτι καθε παιδί που προτιμά την  άμεση ικανοποίηση, δεν θα εξελιχθεί σε εγκληματία. Ωστόσο, «οι έγκαιρες παρεμβάσεις που κάνουν τα άτομα πιο προσανατολισμένα στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την καταπολέμηση του εγκλήματος.”

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ