ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Μπορεί όλες τις προηγούμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους του δήμου και των αγροτών του δήμου Τυρνάβου να άφηνε ανοικτό παράθυρο για αποζημιώσεις λόγω παγετού στις καλλιέργειες του Τυρνάβου μέσω ΕΛΓΑ, δεν συνέβη το ίδιο προχθές στη Βουλή

όταν ο υπουργός Β. Αποστόλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη, εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από κάθετα αντίθετος στο να δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ στους παγετόπληκτους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αποστόλου0 είπε ότι η καρπόπτωση, «σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών, οφείλεται σε αίτια που δεν μπορεί να καλύψει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ»! Αντ’ αυτού, παρέπεμψε στα ψίχουλα που δίνουν με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο με την έγκριση της ΕΕ διάφορα άλλα «εργαλεία», όπως το «De Minimis», ή τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης)». Και γι’ αυτά ακόμα, είπε ότι «θα το δούμε». Οσον αφορά τις διαδικασίες, ομολόγησε ότι «καθυστερούν».

Οσο για την επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από το κράτος, ο υπουργός απάντησε: «Μπορεί θεσμικά να δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να συμμετάσχει στο ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί αυτό το πράγμα, πόσο μάλλον τώρα. Αντιλαμβάνεστε, στις δημοσιονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, τέτοια δυνατότητα στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει»

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λαμπρούλης, στην ερώτησή του επεσήμαινε ότι η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 100% σε ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια στο Δήμο Τυρνάβου και σε κεράσια στον Δήμο Αγιάς. “Η ζημιά αυτή έρχεται να προστεθεί στη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μέτρα της ΚΑΠ, χώρια ότι οι αγρότες αυτοί ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις από τη χαλαζόπτωση του Μάρτη του 2015¨σημείωνε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε ζήτημα αλλαγής του καταστατικού του ΕΛΓΑ, ο οποίος, ενώ εισπράττει τεράστια ποσά από τους αγρότες, θέτει εμπόδια στο δικαίωμα αποζημίωσης των πληγέντων. Ανέδειξε, επίσης, το θέμα της έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εκτιμήσεις και απαίτησε από τον υπουργό να απαντήσει αν το κράτος έχει καταβάλει τη θεσμοθετημένη επιχορήγηση προς τον ΕΛΓΑ.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ