ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΣΕ Θ. ΚΟΥΡΕΜΠΕ: ΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΥΡΝΑΒΙΤΕΣ

Νέα ανακοίνωση – επίθεση στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ, εξέδωσε ο Αστ. Ροντούλης, ο οποίος υπογράφει ως πρώην βουλευτής Λάρισας και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση ο Αστ. Ροντούλης αναφέρει τα εξής:

«Η απάντηση που έλαβα από τον κ. Κουρεμπέ υπήρξε αρκετά διασκεδαστική. Πρώτη φορά είδα κάποιον που με τις τοποθετήσεις του θεμελιώνει τις εις βάρος του αιτιάσεις, αντί να τις αποσείει ή έστω να τις απαλύνει. Πράγματι, ο αξιότιμος πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα πρέπει να ταλαιπωρείται από τρικυμία στο κρανίο του.

Ας γίνω, όμως, σαφέστερος. Ενώ ο κ. Κουρεμπές στον Τύρναβο απέφευγε τον ορισμό του παγετού, στη συνέχεια φαίνεται ότι διάβασε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και κατάλαβε ότι αρκούν (0) βαθμοί Κελσίου, για να πιστοποιηθεί η υπαρξή του. Αυτό, δηλαδή, που γνωρίζουν οι μικροί μαθητές, ο κ. Κουρεμπές το κατάλαβε μόνο αφού έφυγε από τον Τύρναβο και βρέθηκε στο εν Αθήναις χαρτοβασίλειό του.

Αφού, λοιπόν, ξεπέρασε την πρώτη του δυσκολία, εμφανώς μαθησιακού τύπου, κατέφυγε σε μια άλλη ανακάλυψη, την οποία μάλιστα διακήρυξε μεγαλοφώνως: μας είπε ότι η καρπόπτωση – ακαρπία δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σιγά την ανακάλυψη, κ. Κουρεμπέ. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η ακαρπία αποζημιώνεται από τον απηρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που εσείς τώρα φαίνεται να διαβάζετε. Αυτό που υποστηρίζουν οι παραγωγοί είναι ότι η ακαρπία οφείλεται στην επίδραση ενός αιτίου που αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, δηλαδή στην επίδραση του παγετού, κ. Κουρεμπέ. Αυτή τη συλλογιστική θα μπορούσατε να την καταλάβετε, κ. Πρόεδρε; Δεν είναι δύσκολη. Την κατανοούν ακόμα και οι μαθητές του Δημοτικού.

Διαβάσαμε, όμως, και άλλα ευτράπελα από τον κ. Κουρεμπέ. Μας είπε, δηλαδή, ότι ο Κανονισμός De Minimis ενισχύει εταιρείες εμπορίας ή μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Σωστά το κατάλαβε. Πρέπει, εντούτοις, να του υπενθυμίσω ότι στον Τύρναβο ανακοίνωσε τη δυνατότητα ενισχύσεων της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, πράγμα που ξεκάθαρα απαγορεύεται από το De Minimis.

Εμφανώς, ο κ. Κουρεμπές στον Τύρναβο εξαπατούσε τους αγρότες με τις βλακώδεις εξαγγελίες του. Μόλις, όμως, ξεμπροστιάστηκε από τη δική μου επιστολή ανέκρουσε πρύμναν και άρχισε δήθεν να μας πληροφορεί ότι το De Minimis αφορά εταιρείες. Ευχαριστούμε, κ. Κουρεμπέ, για την όψιμη πληροφόρηση. Μας αρκεί που εσείς καταλάβατε, επιτέλους, τι σημαίνει De Minimis, για να αποφεύγετε στο μέλλον ψέματα, που μπορεί να σας καταστήσουν δακτυλοδεικτούμενο ακόμα και από μαθητές Δημοτικού, τουλάχιστον στον Τύρναβο.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουρεμπές δεν σταμάτησε να μιλάει για τις δυνατότητες του προγράμματος ΠΣΕΑ. Τον καταλαβαίνουμε. Θέλει να δώσει ψυχία στους αγρότες και αφού παρέλθει, εάν όλα πάνε καλά, καμιά τριετία τουλάχιστον. Συνέλθετε κ. Πρόεδρε. Δεν μπορείτε να πείσετε ούτε μαθητές Δημοτικού. Οι δικοί μου, πάντως, μου λένε ότι σας χαρίζουν τα ΠΣΕΑ, για να αγοράσετε κανένα κιλό αχλάδια από τον Τύρναβο.

Τέλος, ο κ. Κουρεμπές με την απάντησή του μας έριξε και μια μεγάλη «βόμβα». Μας κατηγόρησε ότι δεν αναπτύξαμε ενώπιον της υψηλότητάς του, στον Τύρναβο, τις όποιες ενστάσεις ή παρατηρήσεις μας.

Έχει απολύτως δίκιο. Θα έπρεπε ενώπιόν του να εκθέσουμε τις όποιες αντιρρήσεις μας, προκειμένου να τον προφυλάξουμε από μπαρουφολογίες, που τον εξέθεσαν σε όλους τους παριστάμενους αγρότες.

Ας μας συγχωρήσει η μεγαλειότητά του. Όμως, τουλάχιστον, ας λάβει υπόψη  ότι την επομένη της ελεύσεως του στον Τύρναβο ημέρα θα γινόταν, όπως και έγινε, με πρωτοβουλία  σύσσωμης της αντιπολίτευσης, συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου με μοναδικό αντικείμενο το ζήτημα του παγετού. Επιλέξαμε, λοιπόν, να καταθέσουμε εκεί τις απόψεις μας, εκεί δηλαδή που είναι ο θεσμικός μας χώρος.

Αν αναρωτηθεί, όμως, ο κ. Κουρεμπές τώρα, γιατί κάποιοι τον έφεραν άρον – άρον στον Τύρναβο, μια ημέρα πριν την προαναφερόμενη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μήπως, δηλαδή, έγινε από τους φίλους και «πληροφοριοδότες» του «όργανο» ικανοποίησης μικροπρεπών στοχεύσεων και, έτσι, αυτούς θα πρέπει να μέμφεται και όχι τον Ροντούλη; Ας σκεφτεί λίγο ο κ. Πρόεδρος. Μόνο οι μαθητές θα σκέπτονται;

Και τώρα επί προσωπικού. Κύριε Κουρεμπέ, προσωπικά αγνοούσα και την ύπαρξή σας. Τα γραφόμενά μου απέπνεαν και αποπνέουν την αγωνία μου για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου του Τυρνάβου. Τίποτε άλλο, πέραν αυτού. Δεν έχω καμιά προσωπική αντιπαλότητα ή αντιπάθεια με σας.

Μετά την επιστολή σας, όμως, ρώτησα και έμαθα. Έμαθα ότι είστε ένας αποτυχημένος πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που αφού πρώτα διαφώνησε με το κόμμα του, εν συνεχεία αποδέχτηκε με κωλοτούμπες τη θέση του προέδρου στον ΕΛΓΑ για ευνόητους λόγους. Δεν σας επικρίνω. Αρκεί και εσείς να μην επικρίνετε ανθρώπους που, αφού έγιναν βουλευτές, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, υφυπουργοί, με χαρά εκτελούν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού σε ελληνόπουλα και υπηρετούν την πατρίδα τους από όποιο μετερίζι διάλεξε γι αυτούς η ψήφος του κόσμου.

Τέλος, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, καταθέτω μια πρόταση. Δεν θα ασχοληθώ ξανά με το πρόσωπό σας, υπό τον όρο ότι θα δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις λόγω παγετού στους αγρότες του Τυρνάβου. Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός πρέπει να μας ειρηνεύσει προς όφελος των παραγωγών. Έτσι, για να καταδείξω  και την ειλικρίνειά των προθέσεών μου, δημοσιοποιώ και τα κλιματικά δεδομένα που έλαβα από την ΕΜΥ και πιστοποιούν την ύπαρξη παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Μαρτίου 2016. Πιστεύω ότι τα στοιχεία αυτά θα σας βοηθήσουν να τεκμηριώσετε το ζημιογόνο αίτιο του παγετού και, έτσι, να ικανοποιήσετε το περί δικάιου αίσθημα των αγροτών του Τυρνάβου.

Σας καλώ, με αποδεικτικά στοιχεία, να πράξετε το καθήκον σας. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποδεχθείτε την έκκλησή μου. Ίσως, έτσι, ξεκινήσει και μια διαπροσωπική φιλία, που ως υπηρετούσα το δίκαιο θα έχει στέρεες βάσεις».

Ο Θ. ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ

KOYREMPESΑξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή όσα είχε αναφέρει στην ειδική συνεδρίαση του δ.σ. ο κ. Ροντούλης, αλλά και στη συνέχεια με άρθρο του στην εφημερίδα Ελευθερία, ο κ. Κουρεμπές είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία είχε σκληρές εκφράσεις κατά του κ. Ροντούλη. Αναλυτικά ανέφερε:

“Φαίνεται ότι ο κ. Ροντούλης δεν έχει ιδέα από τη γεωπονική επιστήμη, γεγονός που είναι κατανοητό, δεδομένου ότι δεν είναι γεωτεχνικός. Αυτό όμως που δεν γίνεται εύκολα κατανοητό είναι η δυσκολία ενός αποφοίτου της φιλοσοφικής να αντιληφθεί απλές έννοιες.

Παρά τη δυσκολία , ο κ. Ροντούλης, δεν θεώρησε σκόπιμο ούτε να θέσει τα ερωτήματά του κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αγροτικούς φορείς στον Δήμο Τυρνάβου, ούτε να διαβάσει ολόκληρο τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., παρά μόνο μικρά αποσπάσματα κατά πώς τον βολεύουν για να επιδοθεί σε μικροπολιτικά παιχνίδια.

Με σκοπό να αποσαφηνιστεί τι, τελικά, ισχύει αναφέρω συγκεκριμένα:

Πρώτον: Στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011) του ΕΛ.Γ.Α. δίνεται, όντως, ο ορισμός που ο κος Ροντούλης αναφέρει για τον παγετό. Αν έκανε όμως τον κόπο να διαβάσει και το επόμενο άρθρο, το 4, θα έβλεπε ότι:

Άρθρο 4 :Είδος ζημιών που καλύπτονται ασφαλιστικά

  1. Καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια που προσδιορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβηκε το ζημιογόνο αίτιο.
  2. Οι ζημιές που προκαλούνται στο φυτικό κεφάλαιο ή που επιδρούν μειωτικά στην παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, εκτός της καλλιέργειας των σπαραγγιών.
  3. Δεν καλύπτονται οι ζημιές που δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια καθώς και οι ζημιές που προξενούνται από άλλα εκτός από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια ανεξάρτητα αν αυτά προηγούνται, ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια.

Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και σε περιοχές του Τυρνάβου και σε πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Η καρπόπτωση ένα μήνα μετά, και μάλιστα χωρίς συμπτώματα από παγετό, δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες ζημιές.

Εκτός αν ο κος Ροντούλης μας προτείνει να χρησιμοποιήσουμε πρακτικές “κατ’ εξαίρεση” αποζημιώσεων που χρέωσαν τον ΕΛ.Γ.Α. με πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, μέχρι το 2010.

Δεύτερον: Τα μετεωρολογικά δεδομένα είναι στη διάθεση του ΕΛ.Γ.Α. από τη συνεργασία του με την Ε.Μ.Υ. και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Επίσης, οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα προκαλούν συμπτώματα στις καλλιέργειες, τα οποία περιγράφονται από τη γεωπονική επιστήμη και όχι από τα πολιτικάντικα σχόλια του κου Ροντούλη.

Τρίτον: Τελικά τη μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα την κάνει η εσωτερική τρόικα, στης οποίας το πλευρό της και ο πρώην υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Λες και η μείωση παραγωγής δεν επηρεάζει τη μεταποίηση και την εμπορία και κατά συνέπεια την οικονομία μιας περιοχής. Προφανώς ως υφυπουργός δεν έκανε τον κόπο να σκεφτεί τρόπους και εργαλεία στήριξης της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών, διότι μάλλον τον ενδιέφεραν μόνο οι πολιτικές μεταγραφές. Ας ξαναδιαβάσει λοιπόν τον κανονισμό του προγράμματος de minimis.

Επιτρέψτε μου να του γνωρίσω ότι στον Τύρναβο, έχετε και μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών σας προϊόντων, και μάλιστα συνεταιριστική και υγιή. Εκτός αν ο ίδιος, επιθυμεί τη διάλυση και αυτής όπως και της υπόλοιπης χώρας.

Τέταρτον: Τι νόημα έχουν οι εκ των υστέρων ερωτήσεις για τα ΠΣΕΑ; Γιατί δεν τέθηκαν στη συνάντηση; Ίσως γιατί όσα λέει είναι ήδη γνωστά; Τι ακριβώς αποκρύβει; Το γνωστό σε όλους; Τι ακριβώς μας προτείνει; Να μην εξετάσουμε την εφαρμογή του προγράμματος για να βρει τρόπο αυτός να επιβιώσει πολιτικά; Πέμπτον: Επιτέλους ας διαβάσει κάτι σωστά.

Άρθρο 71 Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3877/2010 (Α’ 160) προστίθεται περίπτωση ιγ’ ως εξής: «ιγ. Λοιπές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες από κοινού ή μεμονωμένα επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής δενδρωδών καλλιεργειών, πάνω από ορισμένο ποσοστό κατά νομό, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου. Για τον σκοπό αυτόν συγκροτείται με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Επιστημονική Επιτροπή για την τεκμηρίωση των ανωτέρω».

Διαβάζοντας το ολόκληρο γίνεται κατανοητό ή πρέπει να το δώσει σε κανένα μαθητή να το εξηγήσει. Γρήγορα, όμως, γιατί τα δημοτικά θα κλείσουν για διακοπές. Να επαναλάβω, λοιπόν, ότι τέτοια εντολή για τη συγκρότηση της επιστημονικής επιτροπής έχει δοθεί από τον Υπουργό ΠΑ&Τ.

Εύκολα, εξηγεί κανείς την τραγική κατάσταση της ελληνικής γεωργίας τα τελευταία χρόνια, όταν το ΥΠΑΑΤ είχε τέτοιους πολιτικούς προϊσταμένους. Και για να τα ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά, οι καλλιέργειες που ζημιώθηκαν από παγετό, όσες και αν είναι, θα αποζημιωθούν κανονικά και δίκαια. Όσο για τις καλλιέργειες που παρουσιάζουν μείωση παραγωγής, από άλλα αίτια, το Υπουργείο, θα χρησιμοποιήσει όλα εκείνα τα εργαλεία, που αναφέρθηκαν και στη συνάντηση, προκειμένου να στηρίξουν το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού.

Κλείνοντας τη συζήτηση θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο ΕΛ.Γ.Α. είναι στη διάθεση του αγροτικού κόσμου για να συζητήσει όλες εκείνες τις δράσεις που θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγή, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα τόσο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσο και του ΕΛ.Γ.Α., αφήνοντας στην άκρη τα όποια μικροπολιτικά παιχνίδια”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ