ΤΣΙΠΡΑΣ – ΠΟΥΤΙΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ

Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πουτιν στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας των δυο χωρών, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ήρθε στην χώρα μας σε μια σημαντική και κομβική στιγμή που ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η χώρα αφήνει πίσω της την περίοδο αβεβαιότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η συνεργασία με τη Ρωσία είναι επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν φοβάται να ανοίξει τα φτερά της στην περιοχή, ανέφερε ο κ Τσίπρας.  Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στο προσεχές διάστημα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έγινε συνομιλία, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

« Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τις παραδοσιακές σχέσεις των δυο χωρών αναφέροντας ότι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υπήρξαν πολύ ουσιαστικές συνομιλίες.

Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφ.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Υπογραφή διακηρύξεων και συμφωνιών 

Με την υπογραφή σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκληρώθηκαν νωρίτερα οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δυο αντιπροσωπείες αφορούν την

· Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

· Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για την επιστήμη και την τεχνολογία, τον τουρισμό και τη μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:

– Enterprise Greece και Invest in Russia

– ΕΛΠΕ και Rosneft

– Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πανεπιστήμιο Ουραλίων

– Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ