ΤΙ “ΤΣΙΜΠΗΣΕ” ΤΟΝ ΣΌΙΜΠΛΕ; Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠ’ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ!

“Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική της χώρας.

“Τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο του υπουργείο Οικονομικών για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση, ενώ σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι επωφελής για τη Γερμανία και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στον δημόσιο διάλογο.

Επίσης χαρακτήρισε ορθή την προσέγγιση της πολιτικής διάσωσης του ευρώ στη βάση της βοήθειας έναντι εφαρμογής όρων,, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο «ηθικού κινδύνου» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως «ηθικός κίνδυνος»- δήλωσε ο Σόιμπλε και τόνισε ότι με αυτή την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

mignatiou.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ