ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η σημερινή. Οφείλει να υπενθυμίσει σε όλους μας το πόσο επιζήμιο είναι το κάπνισμα για την ανθρώπινη υγεία. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα,

ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό στο σύνολό τους, υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οικονομικές συνέπειες από το κάπνισμα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ποσοστό 1-1,5% του ΑΕΠ των χωρών – μελών της. Στην Ελλάδα, περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο.

Οι δαπάνες για σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις αναλογούν στο 14,4% των συνολικών δαπανών υγείας, φτάνοντας περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για νοσήματα ή παθήσεις όπως η νοσογόνος παχυσαρκία (1,2 δισ. ευρώ) και ο διαβήτης (2,3 δισ. ευρώ). Επιπλέον, κάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος, ενώ 166.000 θάνατοι (28%) αφορούν παιδιά μικρότερα από 5 ετών.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι αντικαπνιστικοί νόμοι έγιναν… καπνός. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, πρόστιμα δεν επιβάλλονται και όλοι αναζητούν «παραθυράκια». Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, προαναγγέλλει νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η ψήφιση νόμων perse αποδεικνύεται στην πράξη αλυσιτελής.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή και, πρωτίστως, στην καθιέρωση του καπνίσματος στη συνείδηση όλων ως αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως η επικίνδυνη οδήγηση. Το παράδειγμα οφείλει να δώσει πρώτη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Εικόνες, όπως η χθεσινή, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, να καπνίζει αρειμανίως στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου προκαλούν ταυτόχρονα οργή και θλίψη και θυμίζουν τη λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ