ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προειδοποίησαν σήμερα τους πολίτες της χώρας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως ενδεχόμενοι στόχοι των τρομοκρατών μπορεί να είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στην Γαλλία, μολονότι ένας αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένες απειλές.

«Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες των ΗΠΑ για τον κίνδυνο ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη, στόχος των οποίων μπορεί να είναι μεγάλες εκδηλώσεις, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», υπογραμμίζεται στο κείμενο της ταξιδιωτικής οδηγίας (με ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου) που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εκδίδει τακτικά αντίστοιχες οδηγίες για χώρες ξεχωριστά και ενίοτε για μια ολόκληρη ήπειρο ή τον κόσμο στο σύνολο του, ακόμα και όταν δεν διαθέτει πληροφορίες για την ύπαρξη συγκεκριμένης απειλής για συγκεκριμένους στόχους.

Η τελευταία προειδοποίηση που εκδόθηκε για την Ευρώπη ήταν στις 22 Μαρτίου, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν διαθέτει πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη απειλή.

«Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται την Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες θα αποτελέσουν σημαντικοί στόχοι για τρομοκράτες που σχεδιάζουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα σε πολυπληθείς εκδηλώσεις», σημειώνει η ταξιδιωτική οδηγία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (EURO 2016) που διεξάγεται στην Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

«Τα στάδια που θα φιλοξενήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες του EURO 2016, οι σχεδιασμένες ζώνες για φιλάθλους και ανεξάρτητες αίθουσες διασκέδασης που θα μεταδίδουν τους αγώνες στην Γαλλία και στην Ευρώπη αποτελούν ενδεχόμενους στόχους για τρομοκράτες, όπως και άλλα αθλητικά γεγονότα μεγάλης κλίμακας και δημόσιοι χώροι συνάθροισης σε όλη την Ευρώπη», επισημαίνεται.

Παράλληλα γίνεται λόγος για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την Παγκόσμια Μέρα Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας που αναμένεται να συγκεντρώσει έως και 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες στην Κρακοβία της Πολωνίας μεταξύ της 26ης και της 31ης Ιουλίου.

«Η Πολωνία θα επιβάλει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα εθνικά της σύνορα από τις 4 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου και όσοι επισκεφτούν την χώρα κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να επιδεικνύουν τα διαβατήρια τους και να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας σε όλη την Πολωνία», αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ