Α. ΞΑΝΘΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την άμεση ανάγκη αποσύνδεσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέσα από σχετικές παρεμβάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις και διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ανακοίνωσε και επίσημα από τη Λάρισα όπου πραγματοποίησε σχετική επίσκεψη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA«Επαναξιολογώντας όλες τις προτάσεις της 5ης ΥΠΕ, οι οποίες και τεκμηριώνουν την ανάγκη αποσύνδεσης των δύο νοσοκομείων, θα προχωρήσουμε άμεσα και μέσα στο 2016, με πολιτική προτεραιότητα πάντα την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε οριακό σημείο», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ξανθός, που δεν δίστασε να παραδεχθεί πως «το ανθρώπινο δυναμικό έχει πλέον ξεπεράσει τον εαυτό του».

ΜΕ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΓΝΛ

Με πανό και συνθήματα μέλη του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΛ, συνδικαλιστές και μέλη του σωματείου καθαριστριών του νομού υποδέχτηκαν τον υπουργό Υγείας στο διοικητήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με τη μικροένταση που πήγε να δημιουργηθεί μετά από απαίτηση του νέου διοικητή κ. Νάνου να αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι προς την πύλη του νοσοκομείου, να εκτονώνεται γρήγορα χάρη στην παρέμβαση του ίδιου του υπουργού, που τους δέχτηκε και στη σύσκεψη που ακολούθησε.

Οι επαφές του κ. Ξανθού, παρουσία και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Ν. Αντωνίου, συνεχίστηκαν με καταγραφή σειράς αιτημάτων αλλά και διάλογο με τους εργαζομένους σε συνάντηση στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ.

Κραυγή αγωνίας μπορεί να χαρακτηρισθεί η τοποθέτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Απόστολου Κομνού, ο οποίος αναφερόμενος στις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται υπογράμμισε πως το ΓΝΛ θα κλείσει αν η αποσύνδεση δεν συνοδευτεί από ενίσχυση του προσωπικού.

«Το ΠΓΝΛ παλεύει για τον επεκτατισμό του και εμείς για την ύπαρξή μας, καθώς λειτουργούμε με το φιλότιμο των εργαζομένων», τόνισε ο κ. Κομνός, ενώ από την πλευρά των γιατρών ο Λ. Καραγεώργος κατήγγειλε «κλινικές- παγίδες που λειτουργούν με τα “μπαλώματα” των επικουρικών».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

«Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής και παλεύουμε για την αξιοπιστία του ΕΣΥ, την ώρα που ένα σύστημα ρεμούλας και αδιαφάνειας θίγεται από τις επιλογές μας», τόνισε στους εργαζόμενους ο υπουργός Υγείας, περιγράφοντας ένα πλάνο 3ετίας για τη σταδιακή κάλυψη των αναγκών.

«Μετά από μια 5ετία περικοπών και παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες ενισχύσαμε τους προϋπολογισμούς σε νοσοκομεία και Κ.Υ από 1,38δις ευρώ σε 1,634 δις, ενώ προωθούμε δέσμη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τη στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας ως πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης επανέλαβε και κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο κ. Ξανθός, ενώ είχε σειρά επαφών με φορείς υγείας αλλά και εργαζομένους, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους την «υποχρέωση να υπάρξουν ανακουφιστικές παρεμβάσεις και κάλυψη των αναγκών», με τους συνδικαλιστές να εστιάζουν στο «καυτό» θέμα των προσλήψεων, αφήνοντας αιχμές για χρόνιες καταστάσεις που «λυμαίνονται το χώρο της Υγείας».

Αίσθηση προκάλεσε τοποθέτηση σχετικά με «κουστουμαρισμένους με δερμάτινες τσάντες που κινούνται στα γραφεία κλείνοντας συμφωνίες έξω από συμβάσεις, τινάζοντας στον αέρα προϋπολογισμούς και εκτοξεύοντας τα χρέη των νοσοκομείων», ενώ η επίσκεψη Ξανθού θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, με την παρουσία του σε «κλειστή» σύσκεψη των τμημάτων υγείας των τεσσάρων Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ