Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ 4 ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Ανακοίνωση – απάντηση στην κοινή ανακοίνωση επικεφαλής  δημοτικών παρατάξεων για το θέμα της φύλαξης της δημοτικής δομής για τους άστεγους και του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, εξέδωσε σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων, στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

“Απέναντι σε μια προσπάθεια συσκότισης και παραπλάνησης των πολιτών με αφορμή τις ανακοινώσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης (!) «για την φύλαξη 2 δημοτικών κτηρίων , που μάλιστα φτάνει στα όρια της αδιαφάνειας» μία μόνο μπορεί να είναι η υπεύθυνη στάση της δημοτικής αρχής. Όλη η αλήθεια, ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές:

  1. Η απόφαση αφορά όχι γενικώς και αορίστως δύο κτήρια, αλλά τη φύλαξη των δύο κοινωνικών ξενώνων της πόλης μας, του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και της δομής παροχής υπηρεσιών στους αστέγους. Για αυτό υπήρχε πλήρης ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί το αποσιωπούν;
  1. Η ανάγκη δεν είναι να φυλάξουμε ντουβάρια. Η ανάγκη είναι να παρέχεται αίσθημα ασφάλειας στο προσωπικό μας και πολύ περισσότερο στους φιλοξενούμενούς μας με τη συνεχή φυσική παρουσία φύλακα τις ώρες λειτουργίας τους. Όπως γίνεται με όλους τους κοινωνικούς ξενώνες στον κόσμο που απευθύνονται σε πληθυσμό με αυτά τα χαρακτηριστικά . Εξηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί κάνουν ότι δεν το άκουσαν;
  1. Η ύπαρξη φύλαξης με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης ειδικά για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών αποτελεί συμβατική υποχρέωση που απορρέει από το σύμφωνο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο εδώ και 4 χρόνια! Ενημερώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα το ανακάλυψαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης;  Δεν είχαν την  στοιχειώδη ενημέρωση από τον πρώην δήμαρχο;
  1. Η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για το ποσό των 59000 είναι πρόχειρος διαγωνισμός. Όποιος δημοτικός σύμβουλος θέλει, έχει το δικαίωμα να ελέγξει τις διαδικασίες. Πρωτόγνωρες διαφανείς διαδικασίες  σε σχέση με το παρελθόν.  Όσο για την αναφορά του συντάκτη του κειμένου σε διαδικασίες …ανάθεσης δείχνει άγνοια ή δόλο. Ή και τα δύο.
  1. Και επειδή έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το πόσο μεγάλο είναι το ποσό: χρειάζεται απλά ένας πολλαπλασιασμός. Για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών χρειάζονται 16 ώρες φύλαξη την ημέρα και για τη δομή παροχής υπηρεσιών αστέγων χρειάζονται 14 ώρες (από τις 7 μμ-9πμ καθημερινά ), συν 8 ώρες εβδομαδιαίως για τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας. Ας πολλαπλασιάσουν με μία τιμή κατά μ.ό. 5,8 ευρώ +ΦΠΑ Χ 9μήνες και όλα εξηγούνται. Αυτά βέβαια ειπώθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί κάποιοι κάνουν ότι δεν το κατάλαβαν;

Η σημερινή Δημοτική Αρχή εδώ και καιρό προσπαθεί να ξεπεραστούν απίστευτα  γραφειοκρατικά προβλήματα και  να δοθεί η δυνατότητα στην ομάδα του προσωπικού των δύο ξενώνων να συμπεριληφθούν οι φύλακες. Όσο και αν αυτό φαίνεται δύσκολο, θα συνεχιστεί η προσπάθεια όταν ολοκληρωθεί η ένταξη των δύο δομών στο νέο ΕΣΠΑ. Υπήρχαν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτήν την κατεύθυνση. Κάποιοι το αποσιωπούν στο όνομα των… ιδεών τους . Κρίμα.

Μέχρι τότε, όμως, δεν θα παίζουμε με τους ανθρώπους και την ασφάλειά τους.  Μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα θα υπάρχει φύλακας. Έστω και από ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Και ο χρόνος για τις διαδικασίες μετά το πράσινο «φως» για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών δεν είναι πολύς.

Ας σοβαρευτούμε! Η άγνοια και ο λαϊκισμός είναι κακοί σύμβουλοι. Σε μια περίοδο κρίσης υπάρχουν πολλά άλλα θέματα για να αντιπολιτευτεί κανείς προς όφελος των πολιτών  μια δημοτική αρχή που προσπαθεί να διαχειριστεί και να λύσει προβλήματα άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Όχι με πυροτεχνήματα που προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών. Όχι παίζοντας με την ασφάλεια  ανθρώπων που περιμένουν τη στήριξή μας. Οι πολίτες περιμένουν και κρίνουν αυστηρά”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ