ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ; Ή ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ  ΚΑΙ  ΛΑΕ;

 

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ ως απάντηση στις Παρεμβάσεις – Συνεργαζόμενοι

Με την ανακοίνωση της παράταξης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ με τίτλο «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ» αισθανθήκαμε πραγματικά την ανάγκη ως παράταξη να τοποθετηθούμε για μερικά ζητήματα που αναφέρονται σε αυτή.

Λένε: Τα συνδικάτα έχουν συλλογικές διαδικασίες και απ` αυτές αντλούν τη δύναμη τους.

Σωστά. Στις συλλογικές διαδικασίες όμως υπάρχουν πλειοψηφούσες και μειοψηφούσες προτάσεις. Και τι κάνουν όταν η πρότασή τους μειοψηφεί; Διασπούνε το σωματείο. Ή μάλλον – για να μη φέρνουμε και την καταστροφή – αποσπώνται από το σωματείο. Δηλαδή φτιάχνουν μία επιτροπή (καμιά δεκαριά εκπαιδευτικοί, βάζουν και λίγους συνταξιούχους), της οποίας η δράση δεν ελέγχεται από το σωματείο, αποφασίζουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να δίνουν αναφορά στους συναδέλφους  και ταυτόχρονα έχουν την απαίτηση ένα σωματείο 2500 εκπαιδευτικών να γίνει ουρά τους και να υπηρετήσει τα πολιτικά τους σχέδια. Αυτοπεριχαρακώνονται.

Εμείς δεν πρόκειται να τους σταματήσουμε αλλά ούτε και να τους ακολουθήσουμε.

Λένε: όλα είναι πράξεις και μπαίνουν στην κρίση των συναδέλφων μας.

Σωστά. Έχουν εικόνα ότι οι συνάδελφοι είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους αρωγοί της επιτροπής που έκαναν; Προκύπτει από κάπου ή απλά έτσι θέλουν να πιστεύουν; Έχουμε πράγματι πρόβλημα επικοινωνίας και κατανόησης. Όταν λέμε ότι μία δράση ήταν μαζική, τι ακριβώς εννοούμε; Ποια η μαζικότητα των 10 στους 2500;

Ως ΣΥΝΕΚ έχουμε τοποθετηθεί και για τις υπαρκτές ευθύνες της κυβέρνησης και για το ακατάλληλο του χώρου στο Κουτσόχερο και για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει πράγματι κάποιος άνθρωπος στην Ελλάδα που δεν ξέρει πως οι άνθρωποι αυτοί πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων; Εάν δεν τους κάλυψαν οι τοποθετήσεις μας είναι δικαίωμά τους. Αλλά δε θα τοποθετούμαστε με βάση τα θέλω τους αλλά τα πιστεύω μας. Μάλλον έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους σε κριτές των πάντων, έχουν καταλήξει ότι είναι οι κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας και οι μοναδικοί που ασχολούνται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Ας κοιτάξουν λίγο γύρω τους…και θα διαψευστούν.

Για μας η συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια είναι αναγκαιότητα. Για αυτούς είναι έγκλημα. Και όποιος έχει ασχοληθεί, το πρώτο πράγμα που έμαθε ήταν πως οι δράσεις πρέπει να αφορούν το σύνολο των ανθρώπων αυτών, γιατί διαφορετικά δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην ειρηνική συμβίωσή τους. Ή μήπως δεν τους ενδιαφέρει και αντίθετα επιθυμούν να υπάρχουν εντάσεις και διαπληκτισμοί;

Πετάνε ένα πολιτικό αίτημα για ανοιχτά σύνορα και, όπως το κάνουν, το ακυρώνουν. Ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να είναι απλά 2 λέξεις;Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να γίνει πεδίο προσωπικών φιλοδοξιών και παραταξιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.Είναι γνωστό ότι η χώρα μας, χωρίς να ευθύνεται, και ενώ η ίδια βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσηςκαι  το προσφυγικό –μεταναστευτικό  ζήτημα δεν λύνεται με συνθήματα.

Λένε: Καταθέσαμε τέσσερις φορές πρόταση να δοθεί αυτή η βοήθεια στην Επιτροπή Αλληλεγγύης και εισπράξαμε άρνηση.

Τους απαντάμε: όσες φορές και να επαναφέρουν την πρόταση, η απάντηση θα είναι ίδια. Και θα είναι ίδια, γιατί εμείς δεν πρόκειται να συνδράμουμε σε διασπαστικούς τακτικισμούς και υπονόμευση του σωματείου. Δε θα μας βρούνε ποτέ συμπαραστάτες σε αυτή τους την προσπάθεια.

Και επειδή κατηγορούν το Δ.Σ. πως απάντησε στην κριτική που του έγινε από συναδέλφισσα, τους λέμε το εξής: όπως ο καθένας και η καθεμιά έχει δικαίωμα να κάνει κριτική και στο Δ.Σ. και σε όποιον θέλει, έτσι ακριβώς πρέπει να έχει και την υποχρέωση να δέχεται και την αντίστοιχη κριτική. Αλλιώς λειτουργούμε δημοκρατικά κατά περίσταση και κατά πώς μας βολεύει.

Θέλουμε να αναφερθούμε και σε κάποια θέματα που προκύπτουν από επόμενες ανακοινώσεις τους.

Επιβεβαιωνόμαστε, όταν τους λέμε πως θέλουν να ψαρεύουν σε θολά νερά και υπηρετούν έναν συνδικαλισμό του τύπου «όλοι έχουν πάντα δίκιο». Εμφανίζονται και αυτοαναγορεύονται ως «Προστάτες και Σωτήρες» κάθε έμβιου και άβιου οργανισμού σε αυτή τη ζωή. Κάποιοι επιβιώνουν χρόνια τώρα, πολιτικά, συνδικαλιστικά και προσωπικά «επενδύοντας» στη δυστυχία και τον πόνο.

Όταν μπήκε το θέμα για επαναφορά των παλιών περιοχών μετάθεσης, τους θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα και γνωστοποιήσαμε τη θέση μας και στους συναδέλφους. Δεν απάντησαν σε κανένα από αυτά. Το μόνο που είπαν ήταν ότι είναι θέμα της διοίκησης να τα λύσει. Δηλαδή στις αδικίες που έγιναν με την ενοποίηση των περιοχών μετάθεσης προτείνουν να προστεθούν και άλλες αδικίες από την ενοποίησή τους, αλλά δεν έχουν λύση για το πώς θα αρθούν αυτές οι αδικίες.

Όταν ζητάμε από τα σχολεία να τοποθετηθούν για τις ομάδες και τα όμορα κατά τη γνώμη τους, αυτό αφορά μια μερίδα συνδικαλιστών και υπηρεσιακών παραγόντων; Το αν θα αλλάξει η νομοθεσία και ο νόμος 3848 ,αυτό αφορά μόνο τη Λάρισα και όχι τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας; Και κατά τη γνώμη τους μέχρι να καταργηθεί αυτός ο νόμος αλλά και όλη η αντιεκπαιδευτική νομοθεσία δεν πρέπει να έχουμε πρόταση για τίποτα; Και δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο εξής: οι συνάδελφοι που είχαν βγει στη διαθεσιμότητα, μέχρι να επανέλθει το σύστημα στην προηγούμενη κατάσταση δεν θα έπρεπε να έχουν ωράριο; Ξεχνούν ότι η τοποθέτησή τους στα ΔΙΕΚ ήταν λύση ανάγκης την οποία αποδέχεται και η ΟΛΜΕ και οι ίδιοι οι συνάδελφοι; Και πιστεύουν ότι εκπροσωπούν αυτούς τους συναδέλφους; Και μιλάνε στην κοινωνία εξ ονόματός τους;

Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μία φορά, όταν λέμε ότι καταφεύγουν σε ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Αυτό έκαναν και στην τελευταία τους ανακοίνωση, αυτό έκανε ο εκπρόσωπός τους στο Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ και την ημέρα της παράστασης διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ στην Περιφερειακή Δ.Ε. Για άλλη μία φορά επιτέθηκε με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε μέλος των ΣΥΝΕΚ και του Δ.Σ.

Ρωτάμε καθαρά τα υπόλοιπα μέλη αυτής της παράταξης και τους συνεργαζόμενους: συμφωνούν και συνυπογράφουν σε όλα αυτά; Δέχονται να τους εκπροσωπεί κάποιος ο οποίος χρησιμοποιεί τρόπους και φρασεολογία που καμία σχέση δεν έχουν με την αριστερά και την ηθική της;  Η χυδαιολογία, οι ύβρεις, ο συνδικαλιστικός “χουλιγκανισμός” μπορεί να είναι τακτική και στρατηγική δημιουργίας συμμαχιών στο συνδικάτο ή επιδιώκεται συνειδητά  να συμβεί το αντίθετο;

Ποια πρόταση απέκρυψε από τους συναδέλφους το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας; Πόσα ψέματα θα πούνε ακόμη; Την πρόταση που τους ζητήθηκε να καταθέσουν και δεν κατέθεσαν; Όταν ρωτήθηκε ο αιρετός που ήταν παρών, γιατί απάντησε πως δεν ξέρει πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ομάδες σχολείων; Γιατί δεν το ρώτησε ο ίδιος ως αιρετός στο ΠΥΣΔΕ; Κατανοούν τι ακριβώς ζήτησε το Δ.Σ. από τους συναδέλφους; Και γιατί μία αμεσοδημοκρατική διαδικασία τους δημιουργεί τόσο μεγάλο πρόβλημα; Μήπως επειδή δε μπορούν να την ελέγξουν; Και γιατί αυτή η διαδικασία είναι ασυμβίβαστη με μία Γ.Σ.;

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνουν από τη διαδικασία που ακολουθείται; Η απόφαση για τις ομάδες λαμβάνεται από τη διοίκηση το Σεπτέμβρη και χρησιμοποιείται στις επόμενες κρίσεις υπεραριθμίας. Είναι κακό οι συνάδελφοι να γνωρίζουν πριν το Σεπτέμβρη αυτές τις ομάδες; Ή θα τους βόλευε η διοίκηση να τις κάνει ερήμην των συναδέλφων για να φωνάζουν μετά για έλλειψη διαφάνειας; Χαλάνε τα σχέδιά τους; Πάντως ακόμη περιμένουμε την πρότασή τους για τις ομάδες. Και πρόταση για τις ομάδες δεν είναι να κάνουμε Γ.Σ. για να μας πουν πως δεν έχουν πρόταση για τις ομάδες.

Υπάρχει δέσμευση του Διευθυντή Δ.Ε. πως θα είναι ξεκάθαρη η διαδικασία όλων των τοποθετήσεων τη νέα σχολική χρονιά και σε γνώση όλων των συναδέλφων και πως θα διαβουλευτεί για αυτό με το Δ.Σ. και τους συναδέλφους. Να απαντήσουν αν θεωρούν καλή ή κακή μια τέτοια εξέλιξη. Για ποια άγνοια, απειρία ή σκοπιμότητα μιλάνε; Πως βγάζουν το συμπέρασμα και τρομοκρατούν τους συναδέλφους για μείωση σχολικών μονάδων; Είναι ίδια η κατάσταση σήμερα με το 2013 της αξιολόγησης και των απολύσεων;

Αλήθεια,  ποιοί μιλάνε για κομματικές μαριονέτες, όταν κάθε φορά στο Δ.Σ. μας φέρνουν αυτούσια τα κείμενα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ για να τα ψηφίσουμε;

Τέλος  με ποιους θα κάνουν το μέτωπο που ονειρεύονται; Όλοι οι υπόλοιποι είναι για αυτούς ξεπουλημένοι. Ο κόσμος δεν τους ακολουθεί, γιατί βλέπει τα αδιέξοδα της πολιτικής τους.

Επειδή βλέπουν πως ο πολιτικός τους στόχος δεν υλοποιείται, χάνουν την ψυχραιμία τους.

Και εμείς κάθε φορά που θα χάνουν την ψυχραιμία τους, που θα μας βρίζουν και θα μας απειλούν, θα ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ώστε να μην υπάρχει κανένας να πει πως δεν ήξερε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ