ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Ο ΣΘΕΒ ΦΟΡΕΣΕ ΤΟ ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ!

Δίνοντας τις δικές του απαντήσεις στην πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΘΕΒ αναφορικά με το 13ο και 14ο μισθό και αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΕΚΛ για τα εργασιακά, μέλη της διοίκησης παραχώρησαν την Πέμπτη σχετική συνέντευξη τύπου.

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, μετά και τις νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση και την επιβολή νέων φόρων, ετοιμάζουν νέα βάρβαρα μέτρα προς όφελος των εργοδοτών, την ώρα που ο ΣΘΕΒ εμφανίζεται με το φιλεργατικό του προσωπείο, δηλώνοντας υποκριτικά πως δεν ζητά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού», τόνισαν μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές.

Καλώντας άνεργους και εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και συσπείρωση στα σωματεία το ΕΚΛ διεκδικεί τα εξής:

Να μην καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός. Άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα του 2009, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και των ΚΣΣΕ και πάνω σ’ αυτούς να υπογραφούν νέες ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών, που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους.

Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων. Καμία επιχειρησιακή σύμβαση, κάτω από την Κλαδική. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς χρονικό περιορισμό.

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με νομοθετική κατοχύρωση του 7ωρου, 5θήμερου, 35ωρου, χωρίς μείωση μισθών και με πλήρη δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (μερική απασχόληση, εκ’ περιτροπής εργασία, συμβάσεις έργου, 5μηνα, Βάουτσερ, κ.α). Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, για το οποίο να πληρώσει η πλουτοκρατία και το κράτος της.

Να απαγορεύεται αυστηρά (με πρόστιμα, ποινές μη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας) η ανασφάλιστη εργασία, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα ένσημο για όσους συμπληρώσουν 3,5 ώρες ημερήσιας εργασίας.

Να καταργηθούν οι εισφοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας. Όχι στην επιδότηση των εργοδοτών για προσλήψεις.

Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.

Επαναφορά του Ν. 2112 για τις αποζημιώσεις με επέκταση και στους εργατοτεχνίτες.

Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σε όλες τις επιχειρήσεις, επιβολή αυστηρών μέτρων.  Σε περίπτωση πτώχευσης, να επανέλθει το καθεστώς πληρωμής των εργαζόμενων κατά προτεραιότητα και μετά του ΙΚΑ.

 

Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Να καταργηθούν τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα. Απαλλαγή από τη φορολογία για το ζευγάρι μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, με εισόδημα μέχρι 40.000 € ετησίως. Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης, αέριο, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, Τηλεφωνίας.

Φορολόγηση σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με 45%.

Να μην ψηφιστεί νέος αντισυνδικαλιστικός νόμος. Κατάργηση των νόμων, μηχανισμών και πρακτικών ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Κατάργηση των αντιαπεργιακών νόμων και της πολιτικής επιστράτευσης απεργών.

Ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στους χώρους δουλειάς και στις δημόσιες και ιδιωτικές τεχνικές σχολές. Απαγόρευση των απολύσεων για συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Κατάργηση των εκκρεμών δικών και διώξεων σε βάρος συνδικάτων και συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δράση.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ