«ΈΦΥΓΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΟΥ – ΛΕΒΕΝΤΗ

Με την παρουσία συντρόφων της από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, συγγενών και φίλων,  κηδεύτηκε την Δευτέρα 20 Ιούνη στη Λάρισα, η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη – Λεβέντη.

Σε ανακοίνωση της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ για το θάνατό της αναφέρονται τα εξής:

“Η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη – Λεβέντη ήταν μία από τις χιλιάδες ατρόμητες μαχήτριες του λαού που αναμετρήθηκαν, έχοντας  το όπλο στο χέρι, με την αστική τάξη της χώρας μας  και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Γεννήθηκε στις 6 Απρίλη του 1928 στο Δομιρό Σερρών. Στον ανθό της νιότης της, όπως και χιλιάδες άλλες κοπέλες από όλη την Ελλάδα κι ιδιαίτερα από την επαρχία, εντάχθηκε στον ΔΣΕ και πολέμησε για μια Ελλάδα λεύτερη και ανεξάρτητη, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σοσιαλιστική – κομμουνιστική.

Συμμετείχε σε πολλές μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ κατέφυγε ως πολιτικός πρόσφυγας στην φιλόξενη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, όπου έζησε τα αγαθά του σοσιαλισμού, ενώ δούλεψε στην εκεί κομματική οργάνωση του ΚΚΕ. Το 1987 επαναπατρίστηκε κι έμεινε στη Λάρισα, όπου, μαζί με τον αείμνηστο  σύζυγό  της Δημοσθένη Λεβέντη, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Σε όλη της τη ζωή παρέμεινε μαχήτρια για τα ιδανικά του σοσιαλισμού – κομμουνισμού κι ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι που έκλεισε, για πάντα,  τα μάτια της.

Στον επικήδειο που, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, εκφώνησε ο Γ. Παντελίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Η συντρόφισσα Χρυσούλα ανήκει στη γενιά των κομμουνιστών, των αλύγιστων της ταξικής πάλης που, με τη ζωή και τη δράση τους,  θα εμπνέουν, πάντα, τις νεότερες γενιές. Αφήνει παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής διαδρομής στον δύσκολο αγώνα μας.

Συντρόφισσα Χρυσούλα, το Κόμμα σου, το ΚΚΕ θα στέκει πάντα ακλόνητο. Είναι χιλιάδες αυτοί που συνεχίζουν  το έργο σου. Η σπορά που κι εσύ έριξες φουντώνει και καρπίζει. Οι ιδέες μας είναι παντοδύναμες κι ανίκητες. Καλό σου ταξίδι…».

Η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη – Λεβέντη, ήταν η κοπέλα της πασίγνωστης,  εμβληματικής,  ασπρόμαυρης,  φωτογραφίας  της μαχήτριας του ΔΣΕ με το όπλο στα χέρια, η οποία κοσμεί, μέχρι σήμερα, εκδόσεις, εκθέσεις κι άλλες εκδηλώσεις για τον ΔΣΕ. Την φωτογραφία της τράβηξε  ο  Αποστόλης Μουσούρης, φωτογράφος – οπερατέρ  της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στην Α’ Συνδιάσκεψη Γυναικών του ΔΣΕ, στις 8 Μάρτη του 1949, στο Βίτσι, στην οποία είχε εκλεγεί  ως αντιπρόσωπος”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ