ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΦΟΥΝ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Ανακοίνωση – προκήρυξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο
Η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας Σ-Μ Μαρινόπουλος στο άρθρο 99, δεν παρέχει καμία διασφάλιση στους εκατοντάδες εργαζόμενους στο Ν. Λάρισας και στους χιλιάδες πανελλαδικά στα Σ-Μ Μαρινόπουλος, από τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και δεδουλευμένα τους.

Μαζί τους κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά, πολλοί ακόμα εργαζόμενοι σε προμηθεύτριες επιχειρήσεις του Μαρινόπουλου, αφού οι οφειλές αυτές είναι πολύ μεγάλες και δεν φαίνεται ότι μπορούν να εξοφληθούν.

Ο Μαρινόπουλος που είναι η μεγαλύτερη πανελλαδική επιχείρηση, μετά την διάλυση της σύμπραξης του με την ΚΑΡΦΟΥΡ και την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων των Σ-Μ, περιορίζει τη δραστηριότητά του στο χώρο του εμπορίου με τα Σούπερ Μάρκετ, κλείνοντας αρκετά καταστήματα πανελλαδικά και ενισχύει την δραστηριότητά του στους άλλους τομείς που δραστηριοποιείται, κυρίως στο φάρμακο, αφού πρόσφατα απέκτησε δυο νέα εργοστάσια στο εξωτερικό και πιθανόν να μεταφέρει κεφάλαια σ’ αυτές τις δραστηριότητες.

Θυμίζουμε ότι εδώ και μερικά χρόνια, ο Μαρινόπουλος, ενώ έβγαζε κέρδη, επέβαλε στους εργαζόμενους, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, μαζικές απολύσεις, ακριβώς για να σωθούν τα κέρδη του, που τα παρουσιάζει ως ζημιές. Το τελευταίο διάστημα καθυστερεί την καταβολή των μισθών που γίνεται τμηματικά σε 3 δόσεις, ενώ αρκετοί από τους 1.500 προμηθευτές του έχουν σταματήσει να τον τροφοδοτούν γιατί τους χρωστά μεγάλα ποσά.

 

Αυτήν η εξέλιξη, όπως και παλιότερα με τα Σούπερ Μάρκετ Λάρισα, δείχνει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες πλουτίζουν, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιχειρήσεις πτωχεύουν και οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στην ανεργία, να μην μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να ζουν στη φτώχεια.

Αποδεικνύεται καθαρά ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, ούτε μισθούς και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Τα όσο ακούγονται για ανάπτυξη τα κάνει θρύψαλα ή ίδια η λειτουργία του καπιταλισμού, που έχει ένα και μόνο σκοπό, την αποκόμιση όλο και περισσότερων κερδών για μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, μαζί με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων-Υπαλλήλων, καλεί τους εργαζόμενους να μην τρέφουν αυταπάτες, να μην δείχνουν καμία αναμονή και ανοχή, ότι η εργοδοσία ή κάποιος άλλος θα τους σώσει. Οι ίδιοι πρέπει με την στήριξη του ΕΚΝΛ και του Σωματείου Εμπορουπαλλήλων-Υπαλλήλων, πρέπει τώρα να μπούν οργανωμένα στον αγώνα και να μην ξεγελιούνται από την παρελκυστική ταχτική της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, που ουσιαστικά κάνει πλάτες στα σχέδια της εργοδοσίας.

Να μην αφήσουν τη ζωή τους να την καθορίζουν ο Μαρινόπουλος, οι μεγαλέμποροι, οι Τραπεζίτες και οι Βιομήχανοι. Να μην γίνουν έρμαια των διάφορων δημοσιευμάτων της εταιρείας και στο διαδίκτυο.

 

      ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ!

 

Το κάθε κατάστημα να γίνει κέντρο αγώνα. Καλούμε τους συναδέλφους με πνεύμα πρωτοβουλίας να συγκεντρωθούν όλοι σε κάθε κατάστημα, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο Ν.Λάρισας και το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων Λάρισας, να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην εταιρεία και να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουμε από την εργοδοσία και την κυβέρνηση:

 

  • Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας! Κανένας συνάδελφος να μην απολυθεί, να μην εξαναγκαστεί σε παραίτηση ή οικειοθελή αποχώρηση. Να μην τολμήσει ο Μαρινόπουλος να οδηγήσει στην ανεργία 12.000 εργαζόμενους

 

  • Καμία καθυστέρηση στην καταβολή ολόκληρου του μισθού και των επιδομάτων. Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ώρα αναμονής σε καθυστέρηση του μισθού!

 

  • Σε περίπτωση που το δικαστήριο δεχτεί την αίτηση ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 99, ζητάμε να μπουν πρώτα οι απαιτήσεις των εργαζομένων απέναντι στην εταιρεία έναντι των υπολοίπων (προμηθευτών, τραπεζών κλπ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ