ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τεμπών

Με αφορμή  το θάνατο του Σύριου πρόσφυγα κλιμάκιο   της Λαϊκής Συσπείρωσης  Τεμπών την Τετάρτη  13 Ιούλη επισκέφτηκε το στρατόπεδο “Ζιώγα” στο Κυψελοχώρι όπου εδώ και μερικές βδομάδες φιλοξενούνται “προσωρινά” πρόσφυγες που  διωγμένοι από τις πατρίδες τους, αναζητούν σωτηρία μακριά από τις σφαγές και τα ερείπια του πολέμου.

Οι άνθρωποι αυτοί προκειμένου να βρουν τρόπο διαφυγής σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έφτασαν στην Ελλάδα έχοντας περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε άθλιες συνθήκες, έχοντας ξεπουλήσει τις περιουσίες τους και συχνά έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους στον πόλεμο ή το απάνθρωπο ταξίδι.

Από τη συνάντηση με το διοικητή του στρατοπέδου αλλά και τις συζητήσεις με τους πρόσφυγες  αναδείχτηκαν οι απάνθρωπες συνθήκες  που είναι αναγκασμένοι να ζουν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες και λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα  και με αφορμή τον τραγικό θάνατο στο στρατόπεδο αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η έλλειψη ιατροφαρμευτική φροντίδας,  παρά τις εξαγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας  (δεν υπάρχει γιατρός ούτε καν νοσηλεύτρια) και αυτό φάνηκε στο περιστατικό με  το άτυχο πρόσφυγα. Υπάρχει εκεί η κινητή μονάδα της 5ης ΥΠΕ η οποία όμως δε λειτουργεί.

Για τη σίτιση αυτών των ανθρώπων έχει λήξει εδώ και μια εβδομάδα η σύμβαση με την εταιρεία catering με αποτέλεσμα η σίτισή τους  να γίνεται με δυσκολία (ένα γεύμα  την ημέρα , ένα κρουασάν το πρωί και ένα σάντουιτς  το απόγευμα με ευθύνη του στρατού).

Βέβαια καμιά πρόνοια για τα παιδιά ή και τα μωρά που υπάρχουν εκεί και που έχουν την ανάγκη γάλατος παιδικών κρεμών και βρεφικών ειδών .

Απαιτούμε άμεσα:

– Να υπάρξει μέριμνα για υγειονομική φροντίδα με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ , με άμεση λειτουργία της κινητής μονάδας.

-Να αναλάβει ο κρατικός μηχανισμός τις ευθύνες τις διαχείρισης του προβλήματος και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

-η δημοτική αρχή Τεμπών να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και απαιτώντας από τη κεντρική διοίκηση κονδύλια προκειμένου ληφθούν μέτρα ανακούφισης των προσφύγων έτσι ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων για το διάστημα που θα μείνουν εκεί. Το ζήτημα αυτό θα το θέσουμε ως θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 18 /6.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του δήμου Τεμπών αλλά και των όμορων δήμων , να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους μέσα από τα συνδικάτα, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, με συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Να πιέσουν το κράτος και τις δημοτικές αρχές να σκύψουν και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και την εξασφάλιση της μετακίνησής τους προς τις χώρες προορισμού τους» .

Σε αυτό το πλαίσιο παλεύουμε για   :

 

  • Κατάργηση του Δουβλίνου, της Σένγκεν, και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Απ’ ευθείας και ασφαλής μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες Α΄υποδοχής (Λίβανος, Τουρκία, κτλ.) και για όλους τους πρόσφυγες , στις χώρες προορισμού τους.
  • Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Πλήρης σεβασμός της συνθήκης της Γενεύης. Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα με την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλους τους πρόσφυγες – μετανάστες.
  • Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής της κυβέρνησης – Ε.Ε.
  • Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στις δομές φιλοξενίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ