“ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ, ΠΩΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ”… ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ

“Να θυμάσαι, πως περπάτησα από το σκοτάδι στο φως”… Λόγια του Πύρρου Δήμα τα οποία είχα την τύχη να ακούσω από το στόμα του τεράστιου Έλληνα Ολυμπιονίκη, σε μια εκδήλωση του “ΑΘΗΝΑ 2004”, στο Ηράκλειο, το 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αξέχαστο και βαθιά χαραγμένο σε όλη μου τη ζωή θα μείνει το βράδυ του  2004, όπου είχα την τύχη και την τιμή να βρεθώ σε εκδήλωση του “ΑΘΗΝΑ 2004” στο Ηράκλειο, στην πόλη μου, με στόχο την προώθηση του Κινήματος του Εθελοντισμού στην Κρήτη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παραβρεθήκαμε, ως εκπρόσωποι  φοιτητικών συλλόγων του Ηρακλείου για ένα χαλαρό ποτό μαζί με τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πύρρο τον Δήμα ως εν ενεργεία Ολυμπιονίκη.

Ευγενικός, πρόσχαρος, προσεγγίσιμος, γεμάτος φως και χαμόγελο με βλέμμα φωτιά,  τον ρώτησα ποιο θα ήταν το γεγονός το οποίο τον σημάδεψε και θα θυμόταν όταν τελείωνε την καριέρα του στο κλειστό της Νίκαιας.

Ο Πύρρος ο Δήμας είχε μια καριέρα γεμάτη, με 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996, Σίδνεϋ 2000, -το χάλκινο της Αθήνας δεν είχε έρθει ακόμα-, με 3 παγκόσμιες πρωτιές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Άρσης Βαρών, και κάτοχος παγκοσμίων ρεκόρ που έχουν μείνει στο Πάνθεον της Ιστορίας.

Η απάντηση ήταν απλή, μη αναμενόμενη, όπως απλός ήταν και είναι ο Πύρρος. “Να θυμάσαι, πως περπάτησα από το σκοτάδι στο φως και βρήκα στην Πατρίδα μου την Ελευθερία”. Τα μάτια του έβγαζαν φλόγες ανάτασης, όλων μας άρχιζαν να βγάζουν δάκρυα.

Αναρωτιόμουν εκείνο το βράδυ του 2004, πως ένα παιδί το οποίο ξεκίνησε με τα πόδια από την Χειμμάρα για να έρθει στην άγνωστη – αγαπημένη μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων του Ελλάδα, κάνει το όνειρο πραγματικότητα και μετά από μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες, απολαμβάνει την κάθε στιγμή ακόμα και το χαλαρό ποτό και ετοιμάζεται  ήρεμος να κλείσει την έτσι κι αλλιώς χρυσή αδιαπραγμάτευτη πορεία.

Ήμουν πεπεισμένος, φεύγοντας από τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Ηράκλειο, πως το βράδυ που ξεκίνησε ο Πύρρος ο Δήμας να εγκαταλείψει την Αλβανία του Χότζα περπατώντας στα ελληνοαλβανικά σύνορα ώστε να περάσει στη μητέρα Ελλάδα, είχε αρχίσει ο ίδιος να δίνει το ραντεβού με την ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος.

Τον Πύρρο Δήμα, τον χειροκρότησα ως Αθλητή, τον ψήφισα ως υποψήφιο Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Με την ανιστόρητη, κάτω από το τραπέζι, εμετική, ανθελληνική αλλά και προσβλητική επίθεση που ο Πύρρος Δήμας δέχθηκε από αρθρογράφο συγκεκριμένης πολιτικής εφημερίδας η οποία ανήκει στο κυβερνών κόμμα, το μόνο δεδομένο είναι, πως ο Πύρρος δεν έχει να φοβάται κανέναν από όλους που προσπαθούν να αμαυρώσουν την νεότερη ελληνική ιστορία.

Ο Πύρρος ο Δήμας, ΣΗΚΩΣΕ την Ελλάδα στους ώμους του.

Κανένας δήθεν πωλητής – “εκφραστής” της όποιας “πολιτικής” κομπλεξικής άποψης, εκφραζόμενης με μορφή άρθρου σε εφημερίδα, δεν ΜΠΟΡΕΙ να αγγίξει το φαινόμενο Πύρρος Δήμας. Ο Πύρρος, με την απόφαση να απευθυνθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη ενάντια στο συγκεκριμένο άρθρο της Αυγής, για άλλη μια φορά βάζει τον εαυτό του μπροστά, ωθώντας τους Έλληνες να διεκδικούν τα νόμιμα όταν προσβάλλονται από τον οποιοδήποτε, προστατεύοντας πάνω από όλα την προσωπικότητά τους.

Δεν γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος “αρθρογράφος” ήθελε να προκαλέσει, είμαι όμως σίγουρος πως το συγκεκριμένο άρθρο εξύβρισης και σπίλωσης της ιστορίας, είναι το ίδιο, ίσως και πιο επικίνδυνο ακόμα και από τη νεοφασιστική φρασεολογία. Νεοναζιστική φρασεολογία που ο Πύρρος πάλεψε και νίκησε μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή, ως εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό Βουλευτής.

Δεδομένη η αναγκαιότητα και η ώρα να πάρουμε από τον Ολυμπιονίκη, Αθλητή  πολιτικό και δάσκαλο Πύρρο Δήμα λίγο από τα συναισθήματα που ο ίδιος τρέφει για τη χώρα του, ειδικά τώρα που θα λείπει από την Ελλάδα ώστε να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του στις ΗΠΑ την ανάπτυξη του αθλήματος που αγάπησε και υπηρέτησε στον ύψιστο βαθμό.

Ο Πύρρος ο Δήμας, δεν νοίκιασε το ΟΝΟΜΑ του σε κανέναν πολιτικό φορέα.

Ο Πύρρος Δήμας σήκωσε στους ώμους του την Ελλάδα. Χάρισε στην Ελλάδα την ίδια την νεότερη ιστορία της. Να ξέρετε Έλληνες και μη, πως ο Πύρρος από το φως που βρίσκεται, θα νικήσει και αυτό το σκοτάδι της βρισκόμενης σε κρίση ελληνικής κοινωνίας, ακόμα και όταν μερικοί τιποτένιοι αυλικοί μιας πολιτικής, υπέρμαχοι του ψεύδους και της συκοφαντίας, προσπαθούν με τακτικές λασπολογίας να φέρουν την Ελλάδα σε συνθήκες που η Αλβανία βρισκόταν επί εποχής  Χότζα. Σκοτάδι, το οποίο δεν θα αποτρέψει τον Πύρρο τον Δήμα να περπατήσει και να νικήσει για ακόμα μια φορά αν χρειαστεί, ώστε ο ίδιος να δείξει ξανά στην Ελλάδα του, τον δρόμο του Φωτός και της Δημοκρατίας.

Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης, Δημοσιογράφος

Andreas.tsilogiannis@gmail.com. 

mignatiou.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ