ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ (ΦΩΤΟ)

Ενθουσίασε χθες η Νατάσα Θεοδωρίδου ενώ σήμερα εμφανίζεται η Κατερίνα Στανίση

Με την τελετή έναρξης στην πλατεία του Αμπελώνα που περιελάμβανε την με αναπαράσταση του τρύγου και παραδοσιακούς χοροούς από χορευτικά τμήματα συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου ξεκίνησε χθες με κάθε επισημότητα η γιορτή κρασιού του Αμπελώνα.

krasi9 krasi13 krasi12 krasi11 krasi10 krasi8 krasi7 krasi5 krasi4 krasi3 krasi1 krasi2 krasi14Στη συνέχεια στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης απηύθυναν χαιρετισμό σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της τριήμερης γιορτής που έχει ως στόχο την ανάδειξη των ντόπιων κρασιών και των σταφυλιών που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ο περιφερειάρχης φρόντισε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση να επανεξετάσει τη φορολογία που επέβαλε στο ελληνικό κρασί και γενικότερα τις επιβαρύνσεις τις οποίες επιβάλλει στους αγρότες και μάλιστα ταυτόχρονα σε μια σειρά τομείς (όπως φορολογία, ασφάλιση, νερό)για να μην τραυματιστεί σε βαθμό που να είναι μη αναστρέψιμος η πραγματική αγροτική οικονομία.

«Στις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους αγρότες χάνεται, να μην πω χάθηκε, το μέτρο. Οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό και μάλιστα ταυτόχρονα σε βαθμό που για πολλούς τίθεται θέμα επιβίωσης κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι δυστυχώς πραγματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση «να πορευθεί με βάση το μέτρο και τη σύνεση, να κοιτάξει τη μεγάλη εικόνα και το μέλλον και να μη λειτουργεί κοντόφθαλμα.

Δεν δίστασαν να πλήξουν καίρια ή να θυσιάσουν όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί ακόμη κι ένα δυναμικό κλάδο της εθνικής οικονομίας μόνο και μόνο για να καλύψουν πρόσκαιρα μια τρύπα στον προϋπολογισμό, που σε τελική ανάλυση ούτε αυτό πετυχαίνουν», επισήμανε αναφερόμενος στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ελληνικό κρασί.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίαςαναφέρθηκε στα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΚΕΟΣΟΕ, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί είναι πενιχρά, ενώ μόνο1 στα 3 λίτρα παραγόμενου κρασιού επιβαρύνεται με το συγκεκριμένο φόρο.

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι στρεβλώσεις μπορεί να δημιουργήσει σε μια αγορά και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην παραγωγή, ένας φόρος, ο οποίος μάλιστα, όλοι θυμόμαστε, επεβλήθη άρον άρον, τελευταία στιγμή και χωρίς καμιά προεργασία και διάλογο, μόνο και μόνο για να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς», σημείωσε.

Ο κ. Κώστας Αγοραστόςεξέφρασε, πάντως την αταλάντευτη πεποίθησή του ότι «το κρασί, το τσίπουρο, το σταφύλι, η αμπελοκαλλιέργεια προσφέρουν πολλά κι έχουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στην ελληνική οικονομία» και τόνισε ότι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η στήριξη του συγκεκριμένου τομέα είναι κεντρικής προτεραιότητας.

Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την πίστη του ότι μόνο μέσω του πρωτογενούς τομέα μπορεί η χώρα να εξέλθει ταχύτερα από την κρίση αρκεί αυτός, όπως είπε, «να γίνει πιο ανταγωνιστικός, πιο εξωστρεφής, να διεισδύσει πιο θαρραλέα στις διεθνείς αγορές,να συνδυάσει την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με την πιστοποίηση, την τυποποίηση και την επεξεργασία τους,με δυο λόγια να αποδώσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και φυσικά στους ίδιους τους παραγωγούς».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα, την οποία χαρακτήρισε θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας» κι όπως είπε χαρακτηριστικά «χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερη, όπως το παλιό καλό κρασί που ωριμάζει σιγά σιγά στο βαρέλι…»

Από την πλευρά του ο κ. σαρχώσης αναφέρθηκε στους στόχους της γιορτής που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του κρασιού και των σταφυλιών, αλλά και με το μοντέλο της καθετοποιημένης παραγωγής που γίνεται όλο και πιο έντονο στην περιοχή, Παράλληλα ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία δήμου περιφέρειας και για τα έργα που έγιναν στην περιοχή, ενώ εξήγγειλε την υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου ύψους 2 εκ. ευρώ μόλις ανοίξει το σχετικό μέτρο του ΕΣΠΑ.

Μετά τους χαιρετισμούς οι επίσημοι και οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στα περίπτερα που λειτουργούν στο χώρο της γιορτής, ενώ χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που παρακολούθησαν τη συναυλία της Νατάσς Θεοδωρίδου που ενθουσίασε του κοινό.

Σήμερα στο χώρο της γιορτής πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία – παρουσίαση κρασιών από οινοποιούς και δοκιμές

Επίσης ο “Aratos” μάγος παρουσίασε μαγικά κόλπα και η βιβλιοθήκη Αμπελώνα δράσεις για μικρά παιδιά.

Το απόγευμα από 19:00 έως 21:30

Κουκλοθέατρο από το εργαστήρι του κυρ-Παίγνιου του Παραμυθά: «Δικαιόπολις» του Αριστοφάνη

Εικαστικές δραστηριότητες- face painting

Δοκιμές κρασιών με την υποστήριξη σεφ του 2ου ΙΕΚ Λάρισας

Γλυκές γεύσεις Μούστου από το Σύλλογο Γυναικών Αμπελώνα

στις 22:00

Συναυλία με την Κατερίνα Στανίση

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.08

από 10:00 έως 14:00

Επίσκεψη στα Οινοποιεία μας (δωρεάν μεταφορά & ξενάγηση)

Παραδοσιακά παιχνίδια από τη Δημοτική Βιβλοθήκη & την κ. Καραμαλίγκα

Δράσεις από το 1o Σύστημα προσκόπων Αμπελώνα

από 19:00 έως 21:30

Οι σεφ προτείνουν συνδυασμούς φρούτων και οινικές αποκαλύψεις

Ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά από την ομάδα “clownLarissa”

στις 22:00

Δημοτικά τραγούδια και χοροί με τους Γ. Καψάλη – Μ. Τσίκο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΩΤΟ “ΛΑΚΗΣ”

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ