ΣΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

Σε μικρόβιο ή συνδυασμό μικροβίων αποδίδεται ο μαζικός θάνατος πουλιών στη λίμνη Κάρλα στα μέσα του καλοκαιριού, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μετά τις σχετικές καταγγελίες της Ορνιθολογικής Εταιρείας αλλά και οικολόγων και οδήγησε σε «επεισοδιακή» σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του φορέα διαχείρισης της περιοχής έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ιού καθώς και εκείνο του θανάτου από κυανοτοξίνες, με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να μιλά για το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri, το οποίο και ανιχνεύτηκε στο περικάρδιο υγρό.

«Είδη του γένους Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνίδιων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα», αναφέρει ο φορέας, ενώ παράλληλα το Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα ιολογικής εξέτασης για τη γρίπη των πτηνών ήταν αρνητικό.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) θεωρεί ότι δεν έχει ακόμα δοθεί μια σαφής απάντηση, καθώς το μικρόβιο που ανιχνεύθηκε θεωρείται δευτερογενής αιτία θνησιμότητας, ενώ αναμένονται και τα πλήρη στοιχεία των τοξικολογικών εξετάσεων, καθώς τα νεκρά πτηνά ξεπέρασαν τα 160, ανάμεσα στα οποία μεγάλος αριθμός αργυροπελεκάνων, που είναι απειλούμενο είδος, κορμοράνων αλλά και ροδοπελεκάνων.

Θυμίζουμε πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για τα αίτια των μαζικών θανάτων πτηνών, ενώ δεν υπήρξε απόφαση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, καθώς εκκρεμούσε το πόρισμα των εργαστηρίων στα οποία είχαν σταλεί δείγματα των νεκρών πουλιών.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: ΕΟΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ