ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μιχάλης Τζιατζιάς*

Την 16 Μαρτίου 2016 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο:΄΄ Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις ΄΄(  Ν. 4373/2016  ΦΕΚ Α 49).

Με το άρθρο 48 του  συγκεκριμένου νόμου διασφαλίζεται για τους πτυχιούχους προπονητές όλων των αθλημάτων η αρχή της ελεύθερης εξάσκησης επαγγέλματος και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπόκειται σε κανέναν άλλον φορέα η αδειοδότησή τους εκτός από το Κράτος.

Με λίγα λόγια, αποκαθίσταται το εργασιακό δικαίωμα και η νομιμότητα των Πτυχιούχων από τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Ελλήνων προπονητών να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα ,με την προϋπόθεση κατοχής της άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ειδικότερα, με το άρθρο 48 προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999, το οποίο αναφέρεται στην άδεια του προπονητή. Συγκεκριμένα, προβλέπει την προσθήκη 12ης παραγράφου ως εξής: «Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα». Η ικανοποίηση  των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα το ποδόσφαιρο έχει αποτυπωθεί έντονα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο .

Οι μόνοι πιστοποιημένοι στην προπονητική ποδοσφαίρου από  Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα  της  χώρας (απόφοιτοι των Τ.Ε.Φ.Α.Α. ,πολλοί εκ των οποίων με μεταπτυχιακούς  ή διδακτορικούς τίτλους ),θεωρούν την ψήφιση του νόμου ως μια μεγάλη δικαίωση , διότι επιτέλους κάποιοι τόλμησαν να  πράξουν το δίκαιο και αυτονόητο: να επιστρέψουν τα με κόπο κεκτημένα επαγγελματικά δικαιώματα των  συγκεκριμένων Κ.Φ.Α., τα οποία κάποιοι αυθαίρετα  τους αφαίρεσαν.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έδειξε πως στηρίζει τον Έλληνα Κ.Φ.Α. –προπονητή με ειδικότητα το ποδόσφαιρο , ο οποίος χωρίς πραγματική βοήθεια από κανέναν , το μόνο που βιώνει είναι να σέρνεται μονίμως στο ταμείο (πού είναι άραγε εξαφανισμένοι όλοι εκείνοι που κάνανε πως πάλευαν για τα δικαιώματα του;).

Εκείνο που απομένει πλέον  είναι  η ,εκλεγμένη από το λαό,  κυβέρνηση   να εφαρμόσει το νόμο:  να απαιτήσει  δηλαδή  την πλήρη αναγνώριση και αποδοχή από όλους της άδειας άσκησης επαγγέλματος , την οποία η ίδια χορηγεί στους Κ.Φ.Α. με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.

Η Πολιτεία έχει χρέος να εφαρμόσει στην πράξη τον ήδη ψηφισθέντα νόμο του κράτους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ανακόλουθη των δεσμεύσεων και υποσχέσεών της.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

*Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 6ου  Γυμνασίου Λάρισας -Προπονητής ποδοσφαίρου ΓΓΑ Α΄ κατηγορίας. Μέλος πλέον του υγιούς και αγωνιστικού ,για τα συμφέροντα των προπονητών και μόνο, Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου ν. Κορινθίας

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ