ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΠΟΓΚΡΟΜ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Για “παράνομες καρατομήσεις” των Προϊσταμένων σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, κάνει λόγο ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ερώτηση που συνυπογράφει και ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, το προηγούμενο διάστημα έγινε δέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους Νοσοκομείων όλης της χώρας, που αναφέρουν πως χωρίς να έχουν συσταθεί Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής Προϊσταμένων, οι νέοι Διοικητές, προχωρούν σε καρατομήσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Ζητά από τον Υπουργό να πάρει θέση εάν έχει γνώση της κατάστασης, καθώς και για πιθανές κυρώσεις σε όσες Διοικήσεις Νοσοκομείων, έχουν παραβεί το νόμο, που είναι σαφής και ορίζει ότι μόνο μετά τη συγκρότηση των Συμβουλίων Κρίσης μπορούν να αλλάξουν οι προϊστάμενοι.

«Το ότι η χώρα διανύει ημέρες ολοκληρωτικού καθεστώτος, είναι πλέον γνωστό. Το να παραβιάζουν όμως νόμους, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, είναι κωμικοτραγικό! Παρανομούν, καθαιρώντας προϊσταμένους οργανικών μονάδων, δημιουργώντας κομματικό στρατό και στα Νοσοκομεία.  Ο ελληνικός λαός δεν αξίζει τέτοια Κυβέρνηση και σύντομα θα τους στείλει στο περιθώριο», ήταν το σχόλιο του Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Με το Νόμο 4369/2016 που ψήφισε η Κυβέρνηση σας, καθορίζεται ο νέος τρόπος επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων στη Δημόσια Διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 30 του Ν. 4369/2016 αναφέρεται πως από την 27η Φεβρουαρίου του 2016 (ημέρα έναρξης ισχύος του νόμου),

  1. Ως προς την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι
  2. Η θητεία των ανωτέρω προϊσταμένων λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Παρά όμως την σαφήνεια του νόμου, έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες πως οι Διοικήσεις σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας και χωρίς να έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής των Προϊσταμένων,   έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετες καθαιρέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων, προκειμένου να τοποθετήσουν πρόσωπα της αρεσκείας τους, παραβιάζοντας ξεκάθαρα το Νόμο.

Επειδή μέχρι τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Οργάνων Κρίσης που προβλέπει ο Ν.4369/2016, εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα οι υφιστάμενοι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων,

Επειδή οι Διοικητές των Νοσοκομείων μπορούν να προβούν σε ανάθεση – τοποθέτηση Προϊσταμένων, μόνο όπου και αν υπάρχουν κενές θέσεις (Ν. 3329/2005, 3528/2007, 3839/2010, 4024/2011, 4275/2014, 4369/2016).

Επειδή οι καρατομήσεις Διευθυντικών στελεχών στα Νοσοκομεία, αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του Νόμου,

Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Έχετε γνώση της κατάστασης διωγμού των Προϊσταμένων από τους Διοικητές των Νοσοκομείων, που επικρατεί σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας;
  2. Θα υπάρξουν κυρώσεις στις Διοικήσεις των νοσοκομείων που παραβίασαν τη νομοθεσία;
  3. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αποκατάσταση της αδικίας;
  4. Πότε προβλέπεται να συγκροτηθούν τα Υπηρεσιακά όργανα κρίσης;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ