ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τον παγετό του Μαρτίου 2016, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες του νομού Λάρισας, κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής επισημαίνει:

“Στις 26 Μαρτίου 2016 στο νομό Λάρισας, ο όψιμος παγετός, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας, προξένησε εκτεταμένες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα δενδροκαλλιεργειών στο νομό και ειδικότερα στους δήμους Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς.

Στην επαρχία Τυρνάβου η μη αναμενόμενη για την εποχή χαμηλή θερμοκρασία που επικράτησε στην περιοχή,  αγγίζοντας τους -2 βαθμούς Κελσίου,  όπως καταγράφηκε από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΑΣΕΠΟΠ στον Τύρναβο, επηρέασε σημαντικά τις καλλιέργειες αχλαδιών, ροδάκινων, βερίκοκων και αμπελιών οι οποίες βρίσκονταν στα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης , προκαλώντας μεγάλη ζημιά και απώλεια της παραγωγής. Το μέγεθος της ζημιάς επιβεβαιώθηκε από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ αλλά και των ειδικών επιστημόνων που επισκέφθηκαν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο παγετός συμπεριλαμβάνεται στους ασφαλισμένους κινδύνους. Παγετός δε, θεωρείται η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μικρότερη των μηδέν (0ο) βαθμών Κελσίου με συνέπεια τη ζημιά στη φυτική παραγωγή. Πλην όμως θεωρήθηκε ότι ο παγετός βρήκε τις καλλιέργειες στη φάση της ανθοφορίας και όχι σ’ αυτή του καρπιδίου και η ζημιά χαρακτηρίζεται ως δευτερογενής ενώ από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο υπό την εποπτεία σας, στις 24/5/2016 με κύριο θέμα τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του παγετού τού Μαρτίου 2016 ανελήφθη η δέσμευση  για την δημιουργία επιτροπής που θα μελετούσε τις ζημιές καθώς και να δοθούν αποζημιώσεις μέσω του ταμείου που έχει συγκροτηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Δεδομένου ότι υπήρξε δραστική μείωση της παραγωγής και κατά συνέπεια μείωση του αντικειμενικά προσδοκώμενου εισοδήματος των παραγωγών είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις ώστε  να μην αδικηθούν οι παραγωγοί .

Δεδομένης της επελθούσης κρίσης, η απώλεια της αποζημίωσης καθίσταται καταστροφική γι’ αυτούς, αφού τίθεται σε κίνδυνο η συνολική λειτουργία της εκμετάλλευσής τους αλλά και  η επιβίωση τους. Με δεδομένα τα ανωτέρα θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να προβεί στην εκτίμηση των ζημιών  εξαντλώντας κάθε δυνατότητα διασταλτικής εφαρμογής του κανονισμού του.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Σκοπεύετε να  αποζημιώσετε τους πληγέντες από τον παγετό της 26-3-2016 παραγωγούς μέσω του ΕΛΓΑ;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την ένταξη των εκτεταμένων καταστροφών στις δενδροκαλλιέργειες εξαιτίας του παγετού του Μάρτιου 2016 και την αιτιολόγηση της ζημιάς σε λόγους που ανάγονται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς;

Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ  ώστε να αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα αίτια στο 100% της καταστροφής;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ