ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΝΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017

Γράφει ο Βασίλειος Παληγιάννης, αιρετός του ΚΥΣΠΕ

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών Π.Ε. γενικής, ειδικής αγωγής καθώς επίσης και για την παράλληλη στήριξη προσλήφθηκαν 13.866 αναπληρωτές.

Οι 13.866 προσλήψεις Π.Ε. έγιναν σε πολλές φάσεις και με μεγάλη κι αδικαιολόγητη καθυστέρηση λόγω της έλλειψης προγραμματισμού και υπεύθυνης πολιτικής από το δίδυμο Μπαλτά-Κουράκη.

Θυμίζω πως η πρώτη φάση προσλήψεων για την γενική αγωγή έγινε στις 28-9-15, για Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και την παράλληλη στήριξη στις 8-10-15 και για ειδικότητες στις 2-10-15. Η χρονιά έκλεισε με πάνω από 2.500 κενά.

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής δε χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση.

Το θέμα είναι στις φετινές προσλήψεις να επικρατήσει η λογική και η υπευθυνότητα, ώστε έως τις 9-9-16 να έχουν καλυφθεί όλα τα κενά εκπαιδευτικών, με έμφαση ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή.

Η πολιτική ηγεσία έχοντας στη διάθεσή της 20.800 πιστώσεις έχει υποχρέωση να καλύψει το σύνολο των κενών, που με βάση τις εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 14.000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σ’ αντίθετη περίπτωση εάν καλύψει μέρος των κενών, τότε η διαβεβαίωση Φίλη για ομαλή και χωρίς προβλήματα έναρξη του διδακτικού έτους θα ενταχθεί κι αυτή στα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” κι για άλλη μια φορά θα ξεκινήσει η χρονιά με χιλιάδες κενά, με επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό των αναπληρωτών.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη για την εξέλιξη των προσλήψεων.

Σήμερα αναμένεται η οριστικοποίηση των κενών με βάση τις εκτιμήσει των Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Από σήμερα και έως την Παρασκευή αναμένεται η σταδιακή ανάρτηση των πινάκων από το Α.Σ.Ε.Π., που θα δρομολογήσει και τη σταδιακή πρόσληψη των αναπληρωτών. Οι πρώτες προσλήψεις θα είναι δασκάλων και νηπιαγωγών στη γενική αγωγή. Ο αριθμός των προσλήψεων θα καθοριστεί με πολιτική απόφαση.

Δυστυχώς θεωρώ σχεδόν βέβαιο, ότι δεν πρόκειται σε α’ φάση να καλυφθούν όλα τα κενά με αποτέλεσμα και το διδακτικό έτος 2015-2016 να ξεκινήσει με χιλιάδες κενά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ