ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ ΛΟΓΩ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ για τον αιφνίδιο θάνατο ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή

Ο χθεσινός θάνατος από ανακοπή του Δημήτρη Ζαχείλα, 32χρονου ποδοσφαιριστή της ομάδας «Μαρίνος Αντύπας» κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο Αθλητικό κέντρο Γ. Μητσιμπόνας, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων αντίστοιχων τραγικών περιστατικών σε σχολεία και αθλητικούς χώρους,

φανερώνοντας την παντελή έλλειψη ιατρικής κάλυψης, πρόληψης και ελέγχου, αλλά και την απουσία ενός συγκεκριμένου πλαισίου που να αφορά τις εξετάσεις των αθλητών . Έλλειψη που προκύπτει από την απουσία κρατικής μέριμνας για αυτά τα ζητήματα.

Οι πολιτικές της εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και συνεχίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, προσθέτουν ένα ακόμα πρόβλημα που μεγιστοποιείται καθώς τα αθλητικά σωματεία εξαιτίας της απουσίας κρατικού σχεδιασμού, αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ακόμα και για τις λεγόμενες τυπικές εξετάσεις (πόσο μάλλον για τις εξειδικευμένες).

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα σχολεία, καθώς και στους χώρους των γυμναστηρίων και των αθλητικών κέντρων. Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα για την έκδοση αθλητικών δελτίων, σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ο ανύπαρκτος ή εικονικός έλεγχος ή ακόμα και το σφράγισμα απλά του πιστοποιητικού από ένα …γνωστό γιατρό, ο οποίος ίσως και να μην έχει δει ποτέ τους ίδιους τους αθλούμενους. Τα παιδιά, η νεολαία και οι εργαζόμενοι που θέλουν να αθληθούν, όπως και οι σύλλογοι είναι απόλυτα εκτεθειμένοι. Καθημερινά παίζουν «ρώσικη ρουλέτα».

Όμως ακόμη και αν καθοριστούν οδηγίες αυστηρές και ιδιαίτερα προωθημένες, στις σημερινές συνθήκες της εμπορευματοποίησης της υγείας, το οικονομικό βάρος για την πρόληψη και την προστασία τους θα το επωμίζονται οι σύλλογοι και οι οικογένειες των αθλητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), όταν πριν από λίγα χρόνια εφάρμοσε το σχέδιο για την Κάρτα Υγείας των ποδοσφαιριστών και επέβαλε χαράτσι 30 ευρώ για κάθε αθλητή βάσει σύμβασης ιδιωτικής τράπεζας χορηγού της.

Η προστασία όμως της υγείας όλου του λαού, άρα και των αθλούμενων, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες, ΜΚΟ, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, άλλους φορείς. Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την ΠΦΥ.

Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλίατρος, φυσικοθεραπευτής, κ.ά.) με τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική – περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών /τριών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στη γειτονιά, τα γυμναστήρια, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών και γενικά των νέων σε θέματα φυσικής αγωγής.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς, τη νεολαία, τους μαθητές και τον αθλητικό κόσμο που κατανοούν ότι δεν πάει άλλο να διεκδικήσουν να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αθλούμενων όπως:

Δωρεάν προαθλητικός έλεγχος και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους  από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ.

Καθιέρωση με κρατική ευθύνη της κάρτας υγείας του μαθητή και αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 2 χρόνια.

Να λειτουργήσει άμεσα ιατρικός σταθμός Α΄ βοηθειών με την πρόσληψη του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού και με εξειδικευμένο εξοπλισμό, στους δυο πυρήνες (Αλκαζάρ – Νεάπολη) του ΕΑΚ της Λάρισας, όπου αθλούνται καθημερινά πάνω από 3000 παιδιά.

Καμία αθλητική δραστηριότητα να μην διεξάγεται χωρίς την παρουσία αθλητιάτρου – γιατρού σε σχολεία και αθλητικά κέντρα με κρατική μέριμνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ