«ΚΕΡΑΥΝΟΙ» ΚΡΙΚΗ – ΠΑΖΙΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ!

Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής άσκησαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Πέτρος Κρίκης και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παζιάνας πλαισιωμένοι από στελέχη της παράταξης.

«Η δημοτική αρχή με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις ίδιες ακριβώς αντιλαϊκές ράγες με την προηγούμενη της ΝΔ», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση Κρίκη, ο οποίος επικεντρώθηκε και σε θέματα που αφορούν στη ΔΕΥΑΛ περιγράφοντας 2.000 διακοπές σύνδεσης σε μικροοφειλέτες και λαϊκά νοικοκυριά, την ώρα που δεν δίνονται στοιχεία για μεγαλοοφειλέτες της επιχείρησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κρίκης στηλίτευσε την κοινωνική πολιτική που ασκείται από τη δημοτική αρχή υπογραμμίζοντας πως «η απάντηση της “αριστερής” δημοτικής αρχής της Λάρισας είναι τελικά το μοίρασμα της φτώχειας μέσω της… φιλανθρωπίας, των ψίχουλων των συσσιτίων, των λαχανόκηπων και του κοινωνικού παντοπωλείου».

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αναλυτικά στην εισήγησή τους οι κ.κ. Κρίκης και Παζιάνας τόνισαν:

“Είναι γεγονός ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε η θέση μας, πως και η  δημοτική αρχή που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα θα κινούνταν στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες με την προηγούμενη της ΝΔ. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά αποφάσεις που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και που οι δυνάμεις που πλαισιώνουν το σχήμα της σημερινής δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΕ,  κ.α.,) ψήφισαν και με τα δυο χέρια. Επιβεβαιώνεται επίσης η στρατηγική σύμπλευση της σημερινής δημοτικής αρχής, παρά τις επιμέρους διαχειριστικές διαφωνίες, με τις άλλες δυνάμεις (κ.κ. Καραλαριώτου, Τζανακούλη, Νασιώκα, Διαμάντου).

Ενδεικτικά της πολιτικής που ακολούθησε τα δυο αυτά χρόνια είναι τα παρακάτω:  

Να σύρει εργαζόμενους (σχολικούς φύλακες) στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Να μεταφέρει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 8εκ στην ΤτΕ για να πληρωθεί το ΔΝΤ, την στιγμή που αρνούνταν να μειώσει τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη σε μικρούς επαγγελματίες και τη λαϊκή κατοικία.

Να παραδώσει υπηρεσίες όπως ο αθλητισμός – πολιτισμός στην ιδιωτική πρωτοβουλία (ΚΟΙΝΣΕΠ), διατηρώντας παράλληλα τον εργασιακό μεσαίωνα με κάθε μορφή ( μπλοκ, 5μηνα, 8μηνα),

Να απορρίψει  με το πρόσχημα της «νομιμότητας» αιτήματα φορέων της πόλης που ακουμπάνε ανάγκες χιλιάδων οικογενειών. Σημειωτέων, 2 χρόνια τώρα δεν έχει φέρει για συζήτηση στο Δ.Σ. τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Να συνεχίσει το τζογάρισμα των αποθεματικών της ΔΕΥΑΛ δεσμεύοντας δεκάδες εκ ευρώ μέχρι το 2042! και παρά το γεγονός ότι χάθηκαν 9εκ ευρώ, λεφτά του λαού, ενώ την ίδια  στιγμή αρνείται να μειώσει την τιμή του κυβικού και προχωράει σε χιλιάδες διακοπές σε λαϊκά νοικοκυριά του Δήμου ακόμη και για 80 ευρώ.

Να παραδώσει μέσω ΜΚΟ και διάφορων ομάδων εθελοντών,  κοινόχρηστους χώρους με τον θεσμό της «υιοθεσίας», πχ. αισθητικό άλσος στους «ενεργούς πολίτες», το Αρχαίο Θέατρο στην ΜΚΟ «Διάζωμα».

Να μειώσει τα τέλη σε μονοπωλιακούς ομίλους (πχ.-20% Ιμπέριαλ), την ίδια στιγμή που επιβάλει δεκάδες χαράτσια και πρόστιμα σε μικρούς επαγγελματίες της πόλης.

Να μην βγάλει «άχνα» για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ε.Ε., την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην περιοχή μας, την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου στην πόλη και τον στρατηγικό του ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Και φυσικά ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέλος…

Μπροστά στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο – κυβέρνηση – ΕΕ  και η οποία χτυπάει τις λαϊκές ανάγκες, η απάντηση της «αριστερής» δημοτικής αρχής της Λάρισας είναι το μοίρασμα της φτώχειας μέσω της φιλανθρωπίας, των «ψίχουλων» των συσσιτίων, των λαχανόκηπων και του «κοινωνικού παντοπωλείου».

Η πρόθεση τους να συνεχίσουν στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική επιβεβαιώθηκε και στον δημόσιο απολογισμό της προηγούμενης Τρίτης. Με κύριες αιχμές: 1.Τις δραματικές περικοπές πόρων (- 45% από το 2014) νοικοκύρεμα το λέει η δημοτική αρχή. 2.Την  επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της  υπερφορολόγησης (το 70% των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από φοροχαράτσια κάθε μορφής) κατά δήλωση του δημάρχου αυτός υλοποιείτε κατά 95%. 3.Την  διεύρυνση της λεγόμενης  ανταπόδοσης (αγκαλιάζει σήμερα την καθαριότητα, τα νεκροταφεία, την ΔΕΥΑΛ, τους παιδικούς σταθμούς, τις δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού, κ.α.) 4.Τις ιδιωτικοποιήσεις σε υπηρεσίες και έργα (με ΣΔΙΤ όπως λέει ο δήμαρχος αρκεί να είναι το 51% στο δημόσιο). 5.Την  αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού, με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων (πχ. δράση ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, 8μηνα, κλπ.)

Η ανάπτυξη που «οραματίζεται» η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ κ.α., είναι κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων. Με άξονες α)Τουρισμό (Συνεδριακό, ιατρικό, κτλ.), β) Μεταποίηση (αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ), γ) απελευθέρωση υπηρεσιών (Διαχείριση Απορριμμάτων – πράσινα σημεία με ΣΔΙΤ), 4). Χωροταξικός σχεδιασμός( αλλαγές στις χρήσης γης κ.α.).

Όλο αυτό το σχέδιο πατάει πάνω στα «ερείπια» των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ που συνεχίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Για όλες αυτές τις επενδύσεις εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν είναι οι δημότες μέσω της απελευθέρωσης των υπηρεσιών και των αυξημένων δημοτικών τελών. Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι. Ανάπτυξη για ποιον;

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, είναι μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια αθλητισμό, πολιτισμό. Έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και με υποδομές που θα διευκολύνουν και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Έχει ανάγκη από φθηνή και σύγχρονη κατοικία, νερό και ηλεκτρικό. Δεν έχει ανάγκη από τα φιλοδωρήματα και την φιλανθρωπία των μονοπωλίων, ούτε από τις «αγαθοεργίες» των  ΜΚΟ. 

Όλα αυτά χρειάζεται να γίνουν υπόθεση του λαού με την οργάνωση της πάλης στα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο Λαρισαίων αυτή την κατεύθυνση θα υπηρετήσουμε, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, της ανυπακοής και της αντίστασης στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, που βρίσκει τοπικά τον εκφραστή του στην δημοτική αρχή Λαρισαίων.

Διεκδικούμε:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών με φορολόγηση στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, κτλ.

Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού. Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων, των ΜΚΟ και των (ΚΟΙΝΣΕΠ), σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες του Δήμου.

Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.

Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Μείωση 50% στα δημοτικά τέλη για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατάργηση των τροφείων και των ανταποδοτικών σε παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό.

Να καταργηθεί το χαράτσι του 80% που ενσωματώθηκε στην τιμή του νερού, το 5ευρω στις Εργατικές της Γιάννουλης.

Απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου στα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου.

Να διατεθεί ένα δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία. Να απαλλαχτούν από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τα δημόσια σχολικά κτήρια”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ