Μ. ΚΑΜΗΛΑΡΑΚΗ: Η Δ.Α. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ

Κριτική στη δημοτική αρχή του Απ. Καλογιάννη, άσκησε χθες η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη » Μαίρης Καμηλαράκη – Σαμαρά μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα η κ. Καμηλαράκη ανέφερε:

“Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαρισαίων και η πορεία της μέχρι τώρα, δυστυχώς, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επιτυχημένη.

Η Δημοτική μας Παράταξη «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» είχε δεσμευτεί εξ αρχής ότι δεν θα εφαρμόσει μια στείρα αντιπολίτευση, αλλά θα στηρίξει τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο σε όλες τις αποφάσεις και τις δράσεις που θα βελτιώνουν το περιβάλλον, τις διαδικασίες του Δήμου μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτό δεν διστάσαμε να το εφαρμόσουμε, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες, ακόμη κι όταν πιστεύαμε ότι δεν υλοποιούνται με τον πρέποντα τρόπο, όπως η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για την πόλη μας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των έξι μηνών.

Από την άλλη όμως πλευρά, με την ίδια σοβαρότητα, δεσμευτήκαμε ότι θα σταθούμε κριτικά απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση, πράξη ή απραξία δημιουργούσε προβλήματα στους κατοίκους του Δήμου μας, δεν συνέβαλε στην πρόοδό του ή, ακόμη χειρότερα, χειροτέρευε την κατάστασή του.

Σήμερα, μετά από δύο χρόνια διοίκησης από την Δημοτική Αρχή του Δημάρχου κ. Απόστολου Καλογιάννη κι αφού ο ίδιος ο Δήμαρχος έκανε το δημόσιο απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, έρχεται η Παράταξή μας να καταθέσει τη δική της αξιολόγηση.

Με δύο λόγια, η Δημοτική Αρχή έχει αναπτύξει μια πλειάδα θεμάτων, έχει περιγράψει πολυποίκιλα σχέδια για τα κοινωνικά θέματα, για τα προβλήματα της καθημερινότητας, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην περιοχή, για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων και για κάθε άλλη πτυχή της ζωής στο Δήμο μας. Στο τέλος όμως, υλοποίησε ελάχιστα κι αυτά καθυστερημένα ή αποτυχημένα ξοδεύοντας χρήματα, εργατοώρες και πόρους με μηδαμινή απόδοση.

Εν συντομία παραθέτουμε μερικά από τα «επιτεύγματα» της Δημοτικής μας Αρχής τη διετία Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2016:

Δύο χρόνια με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» στην εξουσία η Λάρισα δεν είναι περισσότερο καθαρή, μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε. Οι πολίτες διαμαρτύρονται καθημερινά για το κέντρο της πόλης, για την κατάσταση στην πλατεία Ταχυδρομείου, στην Τρίγωνη πλατεία και στην Κεντρική πλατεία για τις βρωμιές και τη βρώμα από τις ακαθαρσίες, τις «κουτσουλιές» των πουλιών. Υπάρχουν συνεχείς διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας. Ημέρες όπως η σημερινή που είναι βροχερές η δυσοσμία είναι ανυπόφορη.

Τα τραπεζοκαθίσματα μάλλον αυξάνονται, επεκτάθηκαν οι χώροι με τις πρόχειρες κατασκευές έξω από τα καταστήματα διευρύνοντας την υπάρχουσα αταξία. Είχατε υποσχεθεί ότι τον πρώτο χρόνο της θητείας σας θα βάζατε τάξη στο κέντρο της πόλης. Πέρασαν όμως δύο χρόνια και η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αυξήθηκαν, προχθές μάλιστα είδαμε ότι κάποιος συμπολίτης μας πάρκαρε το αυτοκίνητό του ακόμη και έξω από την είσοδο του Δημαρχείου!

Οι ποδηλατόδρομοι παρέμειναν ως είχαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν κάνατε καμία επέκταση και καμία συντήρηση των υπαρχόντων, με αποτέλεσμα οι ποδηλάτες να ανεβούν και να καταλάβουν τα πεζοδρόμια, καταγράφοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ανάγκη των Λαρισαίων δημοτών να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης.

Το δημοτικό αναψυκτήριο στο Φρούριο, που αποτελούσε μια όαση δροσιάς και ανάπαυλας των Λαρισαίων και των μικρής κυρίως ηλικίας παιδιών τους, παραμένει κλειστό και εγκαταλειμμένο, έχει υποστεί σημαντικές φθορές από δύο πυρκαγιές, ο εξοπλισμός που υπήρχε έχει λεηλατηθεί, οι δαπάνες για την αποκατάστασή του εκτιμώνται σήμερα στις 200.000 ευρώ περίπου και ο Δήμος στερείται, σ΄ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο, μιας σημαντικής πηγής εσόδων της τάξης των 4.000 ευρώ το μήνα.

Οι κοινόχρηστοι χώροι των συνοικιών της πόλης δεν αναβαθμίστηκαν και τα χωριά του Δήμου μας δεν γνώρισαν κάποια ουσιαστική βελτίωση. Οι κάτοικοι αυτών των χωριών θεωρούν ότι τους έχετε ξεχάσει δεν είδαν καμία βελτίωση στην καθημερινότητά τους αυτά τα δύο χρόνια.

Καθυστερήσατε σημαντικά και συνεχίζετε να καθυστερείτε την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων των δρόμων της πόλης, τη συντήρηση των δρόμων και των πεζοδρομίων, το 90% των οποίων βρίσκεται στην ίδια κατάσταση ή και χειρότερα από το 2014, με τις λακούβες κλπ.

Τι γίνεται με τα ακίνητα που ανήκουν και χειρίζεται ο Δήμος; Αλήθεια, ο Δήμος μας γνωρίζει σήμερα, μετά από δύο χρόνια θητείας. τα λεπτομερή στοιχεία των ακινήτων τα οποία του ανήκουν; Έχει συγκεκριμένα σχέδια για την αξιοποίησή τους; Μάλλον όχι!

Έχετε κάνει καμία πρόταση προς την Κυβέρνηση και την Κ.Ε.Δ.Ε. για την αναμόρφωση του Καλλικράτη γιατί φοβούμαστε ότι όταν θα έρθουν οι αλλαγές θα βρεθούμε απροετοίμαστοι και προ εκπλήξεων.

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο απέναντι κτίριο στο οποίο θα εγκατασταθούν υπηρεσίες του Δήμου και τα γραφεία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης;

Βελτιώσατε τον προγραμματισμό του Δήμου όταν κάνετε συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων κατά τη διάρκεια του έτους; Αλλάζετε οι ίδιοι όσα προγραμματίζετε μία και δύο φορές κάθε μήνα και συνεχίζετε την πρακτική των απευθείας αναθέσεων των έργων, κάνοντας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που δεσμευτήκατε προεκλογικά.

Υλοποιείτε το πρόγραμμα των έργων με τις ώριμες μελέτες που βρήκατε και που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πολλά από τα οποία τα αποδεχτήκατε με αξιοσημείωτη καθυστέρηση. Έτσι, χάθηκε χρήσιμος και κρίσιμος χρόνος για την πόλη.

Η λίστα αυτή θα μπορούσε να είναι ατελείωτη αλλά θα κλείσουμε εδώ.

Η Δημοτική Αρχή μπορεί να λέει όμορφα λόγια, αλλά η πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά κάθε Λαρισαίος πολίτης είναι τελείως διαφορετική. Ήρθατε με το σύνθημα της αλλαγής στο Δήμο, αλλά υιοθετήσατε απόλυτα την κατεστημένη λογική στη Διοίκηση. Ευλογήσατε πρακτικές και έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και περιορίσατε την αλλαγή μόνο στα πρόσωπα που κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας.

Τα δύο πρώτα χρόνια θητείας της δημοτικής αρχής δείχνουν πως αποτελεί μια πλειοψηφία μικρών προσδοκιών και μέτριας διαχείρισης. Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την πόλη και τους Λαρισαίους.

Η Δημοτική Παράταξη «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να καταγγέλλει τέτοιες καταστάσεις, ολιγωρίες και ανεπάρκειες, όπως έκανε μέχρι τώρα και να θέτει τη Δημοτική Αρχή ενώπιον των ευθυνών της και των Δημοτών μας.

Πλησιάζοντας στα μισά της πρώτης δημοτικής μας θητείας είμαστε πλέον μια Παράταξη πολύ καλά ενημερωμένη σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου και τα προβλήματα των συμπολιτών μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την εποικοδομητική αντιπολίτευση με την ίδια συνέπεια και την τριετία που έρχεται”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ