Η ΤΟΥΛΑ, Ο ΚΩΤΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ–Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. (εύθυμη κοινωνικοαστυνομική ιστορία)

Δεκαετία του 1980 στην επαρχία. Ήταν ένα χειμωνιάτικο απόγευμα και σε κάποιο επαρχιακό αστυν. Τμήμα ο διοικητής εργαζόταν στο γραφείο του όταν ξαφνικά άκουσε δυνατές γυναικείες φωνές από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας που ζητούσαν τον διοικητή.

–Κύριε διοικητά έχει έλθει μία γυναίκα σε τρομαγμένη κατάσταση που θέλει οπωσδήποτε να σας μιλήσει για κάποιο σοβαρό προσωπικό της θέμα.

–Καλά Γιώργο, πες της να περάσει.

–Καλησπέρα κυρ αστυνόμε. Ονομάζομαι Τούλα ……….. είμαι από τ………

–Καλησπέρα Τούλα, κάθισε. Τι είναι αυτό που θέλεις να μου πεις και γιατί είσαι σε αυτή την κατάσταση ;

-Κύριε διοικητά κινδυνεύω άμεσα και σοβαρά.Ο πρώην φίλος μου ο Κώστας ο………, η αλλιώς Κώτσιος όπως τον ξέρουν στο χωριό με κυνηγάει με την καραμπίνα του για να με …ξεκάνει.

Γιατί βρε Τούλα θέλει να σε ξεκάνει ;

—-Θα σας εξηγήσω. Ήλθε με το αγροτικό του πριν λίγες ώρες έξω από το σπίτι μου με την καραμπίνα του και φυσεκλίκια , με έβριζε χυδαία με ακατανόμαστες λέξεις και φώναζε ότι θα με ”καθαρίσει” επειδή έβγαλα ”βρώμα” και τον ατίμασα σε όλο το χωριό. Εγώ ”χέστηκα” από τον φόβο μου,κρύφτηκα και όταν βεβαιώθηκα ότι έφυγε ο λεγάμενος ήλθα κρυφά σε σάς. Δεν πήγα στον αστυν. Σταθμό γιατί μπορεί να μου την είχε στημένη ο Κώτσιος και να μου την ”μπουμπούνιζε”.

–Ναι, αλλά δεν μου είπες ακόμη τίποτα ”για την ταμπακιέρα”

–Θα σας πώ κυρ-αστυνόμε. Εγώ που με βλέπετε είμαι η πιο όμορφη στο χωριό και με πολλά προικιά και λίρες. Είχα σοβαρή σχέση με τον Κώτσιο πολλούς μήνες και πηγαίναμε ”εις γάμου κοινωνίαν”. Τελευταία όμως ο Κώτσιος, δεν λέω όμορφο παλικάρι είναι, αλλά έμπλεξε με μία …τσούλα κάποια Βασιλικούλα, ένα ”ξόανο” και με παράτησε στα κρύα του λουτρού. Εγώ αυτό το ρεζίλεμα δεν το άντεξα και θύμωσα …στο έπακρο γιατί δεν φάνηκε άνδρας και μία μέρα είπα στις φιλενάδες μου ότι εγώ τον παράτησα τον ομορφονιό γιατί είναι ”χαντούμης” και ”τοιούτος”…. Η χαζιά η Μαιρούλα η φίλη μου, πήγε και το είπε στην Κατίνα την περιπτερού και η Κατίνα έβγαλε ”εφημερίδα του τοίχου” και το έμαθε όλο το χωριό, ότι ο Κώτσιος τον ……… και άρχισαν τότε όλοι στο χωριό να τον πειράζουν. Ο Κώτσιος έγινε θεριό ανήμερο και έστειλε μαντάτο στη μάνα μου ότι όπου θα με βρει θα με σφάξει στο γόνα σαν σφαχτό και να που σήμερα ήλθε αρματωμένος στο σπίτι μου και με απείλησε. Εγώ σας είπα ότι τρόμαξα …κατακόρυφα και ήλθα σε σας για να με σώσετε.

–Καλά Τούλα πήγαινε κάθισε στο διπλανό γραφείο,πιες και ένα καφέ για να συνέλθεις μέχρι να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

—Κύριε διοικητά, αντί για καφέ, να πιω καλύτερα ένα κονιακάκι ;….

Ο Δ/τής χωρίς χρονοτριβή κάλεσε στο τηλέφωνο τον αστυνόμο του Σταθμού του χωριού και συγχρόνως έστειλε και το περιπολικό του τμήματος με βαθμοφόρο για να  εντοπίσουν τον Κώτσιο και να τον προσαγάγουν στο Τμήμα μη γίνει κανένα κακό. Πραγματικά μετά από λίγη ώρα βρήκαν τον Κώτσιο να πίνει τσίπουρα στο τσιπουράδικο και αφού τον επιβίβασαν στο περιπολικό και του αφαίρεσαν και την καραμπίνα τον προσήγαγαν στον δ/τή.

–Τι έγινε ρε Κώτσιο. Για κάθισε. Τι συνέβη με την Τούλα και την απείλησες ότι θα την σκοτώσεις ;

–Είναι θέμα τιμής και ανδρείας για μένα κύριε Διοικητά. Η Τούλα με έκανε ”ρόμπα” σε όλο το χωριό και ξέρεις πώς με είπε ; ”sorella” [αδελφή] και έγινα ρεζίλι και των σκυλιών. Στην αρχή δεν ήξερα τίποτις και νόμιζα ότι οι συγχωριανοί μου κάνουν πλάκα, στην πλατεία, στο καφέ, στη disco . Ο Αντώνης μου έλεγε .”Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις Κώτσιο;” Ποιο άλλο ρε του απαντούσα. και αυτός μου έκλεινε πονηρά το μάτι και εγώ νόμιζα ότι τον είχε πιάσει ”τίκ” στο μάτι του, η ότι ο Αντώνης μαστούρωσε και δεν ήξερε τι έλεγε. Αργότερα ο Στελάρας μου έλεγε. ”Κουτό αγόρι είσαι για τρελίτσες” και πήγα να τον πλακώσω στο ξύλο και ο Πάνος με έλεγε ”τζιβαέρι και τζιβαέρι” …Ο μπάρμπα Τάσος με κοίταζε περίεργα και χάιδευε το μουστάκι του και έλεγε, ”τούτος ιδώ είνι θκός μας τώρα” ; και η κυρά Φρόσω μου λέει μια μέρα. ”Αχ βρέ καημένο πως κατάντσες έτς και δεν σ φινόταν να πηγαίνς του γράμμα συστημένου”…Τότε παραξενεύτηκα, ρώτησα και έμαθα ότι η Τούλα διέδωσε ότι εγώ τάχαμ-τάχαμ είμαι……… Εγώ-εγώ κυρ αστυνόμε που την έκανα να παραμιλάει, καταλαβαίνεις τώρα, που είμαι ”κέρβερος”, είμαι λέων, είμαι ντούρους να μου λέει τέτοιο πράμα η Τούλα επειδή τα έφτιαξα με τη Βασιλικούλα. Μου πρόσβαλε την τιμή και την υπόληψή μου. Πώς εγώ τώρα θα πάω να παίξω μπάλα με την ομάδα την Κυριακή στο πρωτάθλημα ; Θα με κράζουν όλα τα χωριά ”φτερά-φτερά” θα μου λένε. Άμα την πιάσω στα χέρια μου θα την σκίσω…[Μετά από ώρα και αφού ”έστρωσαν” τα πράγματα].

–Καλά Κώτσιο αφού σου ζήτησε συγγνώμη και δεν θα αλληλομηνυθείτε αφού και την καραμπίνα την κατέχεις νόμιμα και δεν θα κάνεις κουταμάρα ενώ και η Τούλα θα …επανορθώσει σε όλο το χωριό ότι όσα είπε δεν ήταν αλήθεια και δεν ισχύουν όσα είπε γιατί δεν τήρησες την υπόσχεση που της είχες δώσει ότι θα την παντρευτείς, θα λήξει ήρεμα το θέμα. Έτσι και έγινε,η Τούλα ανεκάλεσε ”επισήμως με ρηματική διακοίνωση”, η Κατίνα η περιπτερού ”εξέδωσε νέο ανακοινωθέν” ….στους κοσμικούς κύκλους του χωριού, ο Κώτσιος …έβαλε την καραμπίνα στη θέση του και κυνηγούσε μόνο λαγούς και αγριογούρουνα, αφού τα ”χάλασε” και με τη Βασιλικούλα και ”έπνιγε τον πόνο του” στο μπαρ παρέα με την Ούρσουλα, τη Σβετλάνα και τη Ντόροθυ, με ”ουίσκια” και άλλα …παρηγορητικά ποτά…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ