Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ, ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΠΕΨΗ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ …ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Η στάση του σώματός μας είναι ίσως η πιο ασυνείδητη έκφραση του εαυτού μας. Ωστόσο, είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι περιφέρουμε τον εαυτό μας, και με αυτόν τον τρόπο να διαμορφώσουμε τη ζωή μας και ενδεχομένως ακόμη και το πεπρωμένο μας.

ΔΥΝΑΜΗ

gtΠάρε μια “στάση δύναμης” για μόλις δύο λεπτά κάθε μέρα για να βελτιώσεις το πεπρωμένο σου. Κοινωνικοί επιστήμονες έχουν επισημάνει πώς οι επεκτατικές, ανοιχτές στάσεις αντανακλούν μεγάλη δύναμη, ενώ οι περιορισμένες, κλειστές στάσεις αντανακλούν μικρή δύναμη. Ωστόσο, αυτές οι στάσεις δεν δείχνουν μόνο εξουσία, μπορούν, επίσης, και να την παράγουν. Στην πραγματικότητα, διάφορες μελέτες έχουν δείξει οτι, όταν οι άνθρωποι υιοθετούν στάσεις μεγάλης δύναμης αυξάνουν τα συναισθήματα κυριαρχίας τους, ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς, δύναμης, προσανατολισμού σε δράση, ανοχής στον πόνο, και πραγματικής τεστοστερόνης. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί μειώνουν το άγχος τους και την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες). Τελικά, όλα συνοψίζονται σε μια συμβουλή: “προσποιήσου το μέχρι να το κάνεις κτήμα σου”.

ΔΙΑΘΕΣΗ

Ενώ κάποιοι λαχταρούν την εξουσία, άλλοι απλά θέλουν να αισθάνονται θετικά και με καλή διάθεση, δύο σημαντικοί στόχοι. Μέσα από διάφορα πειράματα ο Δρ Erik Peper, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησε πώς η στάση του σώματος επηρεάζει το υποκειμενικό επίπεδο ενέργειας, καθώς και την ικανότητα να παράγει θετικές και αρνητικές σκέψεις. Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες είτε κουνούσαν τα χέρια τους προς τα πάνω καθώς περπατούσαν σε μια αίθουσα, ή περπατούσαν σκυμμένοι. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που κουνούσαν τα χέρια τους προς τα πάνω ανέφεραν οτι αισθάνονταν πιο ενεργητικοί, πιο ευτυχισμένοι, και θετικοί. Ενώ όσοι περπατούσαν σκυμμένοι, ανέφεραν σχεδόν τα αντίθετα συναισθήματα: αισθάνθηκαν στενοχωρημένοι, μοναχικά, απομονωμένοι, νυσταγμένοι, και σαν “ζόμπι.”

ΜΝΗΜΗ

Σε μια άλλη σειρά πειραμάτων, ο Peper ανακάλυψε οτι η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει την ανάκληση θετικών ή αρνητικών αναμνήσεων. Όταν οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη κάθονταν μαζεμένοι και κοιτούσαν προς τα κάτω, πολύ πιο εύκολα ανακαλούσαν στη μνήμη τους άσχημες αναμνήσεις. Όταν κάθονταν σε όρθια θέση και κοίταζαν προς τα πάνω, ήταν δύσκολο και για πολλούς σχεδόν αδύνατο, να ανακαλέσουν άσχημες αναμνήσεις. Η  όρθια στάση βελτιώνει σε γενικές γραμμές τη μνήμη, και μερικοί λένε, οτι αυτή η στάση αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο έως και 40%.

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 2009 διαπίστωσε ότι η “ίσια” στάση ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Σε αυτή τη μελέτη, 71 μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα επιχειρηματικό ερωτηματολόγιο. Οι μισοί απάντησαν όρθιοι, ενώ οι άλλοι μισοί έσκυβαν καθώς απαντούσαν. Εκείνοι που απάντησαν όρθιοι, είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αξιολόγησαν τους εαυτούς τους πολύ καλύτερα σε σχέση με την άλλη ομάδα των μαθητών

ΠΕΨΗ

Η καλή στάση τονώνει τους μύς του σώματος που υποστηρίζουν τα όργανα του πεπτικού σας συστήματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κυρτή στάση μπορεί να συμβάλει σε περισσότερα από ένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δυσκοιλιότητας, ακόμα και κήλες. “Όταν καμπουριάζετε, τα έντερα σας διπλώνονται, και αυτό επιβραδύνει τα πάντα. Είναι καλή ιδέα να κινείστε μετά το φαγητό ή, τουλάχιστον, να στέκεστε όρθιοι.”

ΟΣΤΑ

Η σωστή ευθυγράμμιση πιέζει λιγότερο την σπονδυλική σας στήλη και σας βοηθά να έχετε καλή στάση του σώματος. Βοηθά επίσης το σκελετό σας να υποστηρίζει τη μάζα του σώματος σας όπως προορίζεται να κάνει, και με τη σειρά του αυτό κρατά τα οστά σας ισχυρά και υγιή. Η κακή στάση του σώματος, από την άλλη πλευρά, απαιτεί από τους μυς σας και το συνδετικό ιστό να σας “κρατά όρθιους.” Ουσιαστικά, λοιπόν, κάνουν τη δουλειά των οστών σας και, με την πάροδο του χρόνου, τα οστά σας γίνονται πιο αδύναμα. Για να ενισχύσετε τα οστά σας και να αποφύγετε την οστεοπόρωση, είναι σημαντικό να στέκεστε σωστά.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Μια μελέτη που διεξήχθη από Ιταλούς ερευνητές το 2008 συνέκρινε δύο ομάδες δημοσίων υπαλλήλων για περίοδο οκτώ μηνών. Η μια ομάδα (ομάδα παρέμβασης) περιελάμβανε 169 συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να εκτελέσουν ασκήσεις σχετικές με τη στάση του σώματος κάθε δύο με τρεις ώρες, τους ζητήθηκε να αποφεύγουν τις υπερβολικές μυϊκές συσπάσεις της περιοχής του αυχένα και των ώμων, και ενημερώθηκαν ως προς τα πλεονεκτήματα της στάσης του σώματος, μεταξύ άλλων. Η άλλη ομάδα περιελάμβανε 175 συμμετέχοντες και ενήργησε ως η ομάδα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες χρησιμοποιούσαν ημερολόγια για να παρακολουθούν τους πονοκεφάλους τους, τους πόνους στον ώμο και το λαιμό, και τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Στο τέλος των οκτώ μηνών, η ομάδα παρέμβασης ανέφερε 41% λιγότερους πονοκεφάλους, 43% λιγότερους πόνους στον αυχένα και τους ώμους, και μείωση 51% της χρήσης αναλγητικών φαρμάκων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ