ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ-ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΘΩΣ ΒΕΛΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ

Έξαλλος ο υπουργός εμπορίου του Καναδά, Chrystia Freeland, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ανίκανη» να κάνει μια διεθνή συμφωνία αφού οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Καναδά κατέρρευσαν την Παρασκευή όταν μια περιοχή του Βελγίου αρνήθηκε να την υπογράψει.

«Είναι προφανές σε μένα, στον Καναδά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει μια διεθνή συμφωνία, ακόμη και με μια χώρα με τέτοιες ευρωπαϊκές αξίες, όπως ο Καναδάς, ακόμη και με μια χώρα τόσο καλή και υπομονετκή, όπως ο Καναδάς,” δήλωσε ο Freeland στη βελγική τηλεόραση.

“Ο Καναδάς είναι απογοητευμένος, εγώ προσωπικά, είμαι πολύ απογοητευμένος», δήλωσε ο Freeland με ασυνήθιστα έντονα και συναισθηματικά σχόλια.

«Δούλεψα πολύ, πολύ σκληρά, αλλά νομίζω ότι είναι αδύνατο. Έχουμε αποφασίσει να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας και είμαι πολύ, πολύ στενοχωρημένος. Είναι πραγματικά συναισθηματικό το θέμα για μένα. Το μόνο καλό είναι ότι αύριο το πρωί θα είμαι με τα τρία παιδιά μου», πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο του Ναμούρ την περασμένη εβδομάδα ψήφισε να μπλοκάρει τη συμφωνία, γνωστή ως CETA. Έτσι το Βέλγιο δεν μπόρεσε να υπογράψει το Σύμφωνο και όλα σταμάτησαν μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, καθώς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ώστε η εμπορική συμφωνία να εγκριθεί.

Ο Paul Magnette, επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλλονίας, είχε νωρίτερα απορρίψει την τελευταία συμβιβαστική πρόταση ως «ανεπαρκή». Είπε: “Αισθάνομαι ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσουμε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες.”

Πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ