Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ CETA

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σήμερα, 25η Οκτωβρίου 2016, την ακόλουθη ανακοίνωση: Στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 δρομολογήθηκε στη Μπρατισλάβα η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ Καναδά και ΕΕ. Οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ. συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών,

την έκδοση μιας νομικής ερμηνευτικής δήλωσης, για προώθηση της προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων και των ευρωπαϊκών προτύπων εντός της επόμενης πενταετίας, για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η υπογραφή της συμφωνίας από τους αρχηγούς των κρατών.

Η CETA ανήκει στη «νέα γενιά» διατλαντικών συμφωνιών TTIP, CETA, TiSA που παραδίδουν τη Δημοκρατία όμηρο στις πολυεθνικές εταιρείες. Ο Υπουργός κ. Σταθάκης ενώ  κατέθεσε το θετικό αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για αναστολή των διαπραγματεύσεων της ΤΤΙΡ έως την αποδοχή από τις ΗΠΑ των ευρωπαϊκών προτύπων, έδωσε τη συγκατάθεσή του για προσωρινή εφαρμογή της CETA υπό τον όρο εντός της επόμενης 5ετίας η ΕΕ να λάβει μέτρα κατοχύρωσης της Φέτας και στον Καναδά και στην Ν. Αφρική.

Αν επικυρωθούν οι συμφωνίες CETA TTIP TiSA  θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική και περιφερειακή οικονομία, στην αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων, στο περιβάλλον, στα εργασιακά δικαιώματα,  στις κοινωφελείς υπηρεσίες, στο  σύστημα δικαίου και δημοκρατίας της χώρας μας και της Ευρώπης, στο κοινωνικό κράτος.

Θεωρoύμε ότι φέρουν ευθύνη για την CETA όλες οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2010 έως και τον Αύγουστο του 2014 που ολοκληρώθηκαν μετά από 10 γύρους συνομιλιών ΕΕ-Καναδά και ΕΕ – N. Αφρικής χωρίς να κατοχυρώνουν την φέτα και  άλλα ποιοτικά μας προιόντα και εκτός ΕΕ.

Καλούμε την  Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την πολιτική απόφαση του 2ου συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά των διατλαντικών συμφωνιών ΤTIP, CETA, TISA  και όλα τα κόμματα του Ελληνικού και Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, να μην  επικυρώσουν την CETA και την συμφωνία ΕΕ με την Ν. Αφρική.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ