Δ. ΒΙΤΣΑΣ: 1.500 ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Το χώρο φιλοξενίας πρσφύγων στο Κουτσόχερο και μια σειρά άλλων χώρων φιλοξενίας προσφύγων επισκέφθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος αφού ενημερώθηκε ενημερώθηκε για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας και την πορεία των εργασιών που είναι σε εξέλιξη,

υπογράμμισε ότι στο Κουτσόχερο θα φιλοξενηθούν 1.500 Σύριοι πρόσφυγες και τα εγκαίνια του κέντρου θα γίνουν το διάστημα από 10 – 15 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βίτσας το πρωί επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα και στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη και  τον Αρχηγό    Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου επισκέφθηκε το υπό ανακατασκευή κέντρο φιλοξενίας στο Κουστόχερο, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα (πρώην Ατλάντικ).

Ο κ. Βίτσας σε δηλώσεις που έκανε στο Κουτσόχερο ανέφερε:

Για το Κέντρο Φιλοξενίας:

Το κέντρο αυτό θα φιλοξενεί περίπου 1.500 ανθρώπους, αποκλειστικά οικογένειες Σύρων, οι οποίοι θα προέλθουν από άλλα κέντρα φιλοξενίας που θα διαλυθούν. Υπολογίζουμε να κάνουμε τα εγκαίνια ανάμεσα στις 10 και στις 20 Νοέμβρη.

Όπως βλέπουμε ο χώρος είναι τελείως διαφορετικός από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ολοκληρώσει από την πλευρά του τις εργασίες κατά 99% και λίγα μένουν για να τελειώσουν και οι λοιπές εργασίες που έχουν αναλάβει εργολάβοι που πληρώνονται από την Ερυθρά Ημισέληνο και τον Ερυθρό Σταυρό.

Θα είναι ένα υπόδειγμα για τον τρόπο με τον όποιο μπορούν αυτοί οι δύο οργανισμοί να συνεργαστούν. Είναι μια διαδικασία η οποία θα αφήσει και όφελος στην περιοχή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αλλάξουμε και τον τρόπο τροφοδοσίας των προσφύγων, δηλαδή από το κέτερινγκ θα πάει σε μια λογική εξυπηρέτησης, σαν να ήταν στο σπίτι τους.

Αυτό σημαίνει ότι θα τονωθεί ακόμα περισσότερο και η τοπική οικονομία και θα φύγουμε από τον ανταγωνισμό των εταιρειών. Μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να βρουν τον νόμιμο και τον σίγουρο τρόπο, είτε να γυρίσουν στις πατρίδες τους, αφού τελειώσει ο πόλεμος, είτε να περάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τους ευχόμαστε αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Δεν έχουμε σαν Ελλάδα τη βοήθεια που θέλουμε και δεν εκδηλώνεται και από όλες τις  χώρες η αλληλεγγύη που θα έπρεπε να εκδηλωθεί. Εδώ στο Κουτσόχερο κάναμε μια δουλειά από κοινού οι κρατικοί θεσμοί, η ίδια η κυβέρνηση, τα υπουργείο, η Περιφέρεια και ο Δήμος, που ήταν υποδειγματική, που δείχνει ότι όταν συνεργάζονται με καλό πνεύμα και με ανοιχτή καρδιά παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για τις τηλεοπτικές άδειες:

Εκείνο που δεν πρόκειται να συνεχιστεί είναι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να βρίσκεται σε μια τέλεια ανομία. Δηλαδή το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ένα δημόσιο αγαθό, δωρεάν, ληστρικά. Εμείς, μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ έχουμε να λύσουμε και θα το λύσουμε με νομοθετική πρωτοβουλία το εξής πολύ απλό ζήτημα σε σχέση και με τον νόμο που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο.

Δηλαδή τί θα γίνει από σήμερα μέχρι την ημέρα που το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης θα οριστικοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Αυτό λοιπόν μπορείτε να το περιμένετε. Συγχρόνως αυτό που θα πρέπει όλοι να περιμένουμε, και από αυτό θα φανεί και η εντιμότητα, σε σχέση με τις προσθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η συγκρότηση του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης. Εγώ αυτό που περιμένω είναι την επόμενη βδομάδα και μετά την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο πρόεδρος της Βουλής, να υπάρχει εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, ώστε να εφαρμοστεί γρήγορα ο νόμος.

Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δηλώσεις του στα Τρίκαλα ανέφερε:

Είναι άνθρωποι που έχουν περάσει πολλά από τον πόλεμο και από τη φτώχεια. Ψάχνουν να βρουν ένα καταφύγιο, η Ελλάδα είναι ένα σταθμός τους, δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Με τη δύσκολη οικονομική μας κατάσταση προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο. Με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τον Δήμο, με την Περιφέρεια και με τον κόσμο εδώ στα Τρίκαλα, έχουμε καταφέρει να είμαστε σε ένα υποφερτό σημείο. Προβλήματα  υπάρχουν όπως στην ποιότητα και την ποσότητα της σίτισης. Τα να αντιμετωπίζουμε. Προσπαθούμε να τα λύσουμε με πολλούς τρόπους.

φωτο: kranos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ