ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων Λάρισας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πως ο Δήμος Τυρνάβου την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποίησε πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων (σκύλων και γάτων) σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim.A.L και τους εθελοντές του γερμανικού φιλοζωικού οργανισμού TierInselUmutEvie.V.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, στο οποίο βοήθησαν και ομάδες εθελοντών φιλόζωων, και σύμφωνα με όσα έχουμε πληροφορηθεί, στειρώθηκε και σημάνθηκε ένας σημαντικός αριθμός αδέσποτων ζώων.

Για εμάς που ασχολούμαστε χρόνια με τον χώρο της φιλοζωίας, είναι άκρως ενθαρρυντικό να μαθαίνουμε πως υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι πράττουν όχι μόνο τα νόμιμα σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία (4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον 4235/2014) αλλά για μία πολιτισμένη χώρα και τα αυτονόητα!

Τα αδέσποτα δεν «φύτρωσαν», δεν επέλεξαν να ζουν στους αφιλόξενους δρόμους ερχόμενα καθημερινά αντιμέτωπα με τους σκληρούς κανόνες της επιβίωσης, δεν αποτελούν προϊόντα δημιουργίας της φύσης, αλλά της αναλγησίας των ανθρώπων και της συνεχούς αδιαφορίας των αρμοδίων αρχών!

Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες που θεωρούν τα ζώα χνουδωτά «αντικείμενα» και κατάλληλα δώρα για τα παιδιά τους στις γιορτές, υπενθυμίζουμε πως αποτελεί ευθύνη μακροχρόνια και μεγάλη η κατοχή ενός ζώου! Ένα ζώο έχει ανάγκες και τις ανάγκες αυτές οφείλει να τις καλύπτει ο άνθρωπος που αποφάσισε να αποκτήσει αυτό το ζώο ´ μην ξεχνάμε ότι ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων προέρχεται από πρώην δεσποζόμενα τα οποία από την μία μέρα στην άλλη και επειδή οι ανάγκες τους άρχισαν να μεγαλώνουν και να κοστίζουν πετάχτηκαν στο δρόμο σαν αχρείαστα πράγματα. Ξαναλέμε λοιπόν, πως είναι προτιμότερο όποιος δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να επωμιστεί αυτές τις ευθύνες ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων που πλησιάζουν να επιλέξει άλλο δώρο για τα παιδάκια του παρά ένα χαριτωμένο κουταβάκι το οποίο σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει και να μεγαλώνει…

Σε ότι αφορά την ελληνική πολιτεία, πλέον το δύσκολο έργο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων το έχουν επωμιστεί οι Δήμοι της χώρας, οι περισσότεροι εκ των οποίων αδιαφορούν ενώ όσοι κατανοούν τις υποχρεώσεις τους προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με πάρα πολλές δυσκολίες καθώς η διαχείριση των αδέσποτων απαιτεί καταρχάς έμπειρο προσωπικό και χρηματική βοήθεια από την επίσημη ελληνική πολιτεία. Φυσικά πάντα η συμβολή των φιλοζωικών σωματείων και των εθελοντών φιλόζωων είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική!

Για αυτό αισθανόμαστε την υποχρέωση δημοσίως να συγχαρούμε τον Δήμο Τυρνάβου και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Χρήστο Τσιόπα που επωμίστηκε την διοργάνωση της όλης προσπάθειας και δηλώνουμε πως θα μας βρει αρωγούς σε όποια άλλη μελλοντική δράση αφορά τον ευαίσθητο χώρο των αδέσποτων αλλά και την αρμονική συνύπαρξή τους με τους ανθρώπους!

Κλείνοντας να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας και στο Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim.A.L που βοήθησε αποτελεσματικά στην συγκεκριμένη ενέργεια.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ